Fiatalok tömegeit bélyegzi meg a kormány

Tegnap az Országgyűlés megszavazta az új Büntető Törvénykönyvet, amelynek értelmében többek között szigorodnak a drogfogyasztókkal kapcsolatos jogszabályok is - ez fiatalok tömegeinek megbélyegzését eredményezi: ha pálinkát iszol, az rendben van, ha elszívsz egy spanglit, akkor az ördöggel cimborálsz. Abban az országban, ahol minden ötödik férfi alkohol miatt hal meg, míg fűtől senki. Miközben Magyarország szigorít, egyre több ország és egyre több politikai vezető ismeri fel, hogy a tiltáson alapuló drogpolitikák kudarcot vallottak. Ma, a drogellenes világnapon hat volt elnök és a világ más vezetői személyiségei közösen szólítanak fel a fogyasztók dekriminalizálására. A kormány megint jó érzékkel ismerte fel a kereszteződést, aztán szokás szerint rossz irányba fordult be rajta...

A Globális Drogpolitikai Bizottság 2011-ben alakult a világ 19 prominens politikai, gazdasági és kulturális vezető személyiségéből, van köztük hat volt elnök, Nobel-díjas író, a Szövetségi Jegybank volt elnöke vagy a Virgin cég vezetője – az a közös bennük, hogy mind kudarcnak tartják a tiltó drogpolitikákat és változást követelnek. Egyiküket sem lehet azzal vádolni, hogy csupán “a szabadon akarnak szívni” és saját önös érdekükből álltak volna be a kritikusok sorába. Legtöbbjük hosszú évtizedekig lelkes támogatója volt annak, amit drogellenes háborúként ismerünk – sokan közülük maguk is alkotói voltak szigorú drogtörvényeknek. Ilyen például Alexandr Kwasniewski volt lengyel elnök, aki 2000-ben aláírta a drogtörvény szigorítását. Idén a New York Times publicisztikájában (magyar fordításban itt!szólította fel kollégáiát, hogy ne kövessék el többé ugyanazt a hibát, mint ő: a szigorítás Lengyelországban hatalmas kudarcnak bizonyult, a drogfogyasztók száma nem csökkent, hanem nőtt, emellett több tízezer fiatalt hurcoltak meg értelmetlenül, és a droggal kapcsolatos halálesetek és fertőzések száma is emelkedett. A jobboldali lengyel kormány ezért tavaly enyhített a szabályozáson. 

Nézd meg a TASZ filmjét, ami arról szól, hogy milyen káros hatásokkal jár a drogfogyasztók megbélyegzése!

Sajnos a magyar politikusok még nem tanulták meg a leckét. Azt gondolják, hogy a szigorú jogszabályok “határozott” üzenetet küldenek az ifjúságnak arról, hogy mit szabad és mit nem. Szépen hangzik, de nem működik. A szigorú drogtörvények kiszolgáltatottá és rejtőzködővé teszik a fogyasztókat – megbélyegzik, azaz stigmatizálják a fiatalokat. A stigma nem holmi elvont, absztrakt fogalom, hanem a mindennapok valósága, aminek a hatásait betegségben és halálban lehet lemérni. A stigma kirekeszt a társadalomból – holott a cél az integráció lenne. A stigma elzárja az utat az ellátórendszerbe – holott a cél az ellátásba kerülés lenne (a 98-as szigorítás után például 30%-al kevesebb fiatal jelentkezett a drogambulanciákon). A stigma kockázatosabb fogyasztásra ösztönöz, például a fecskendők és tűk megosztására – ez pedig a HIV és Hepatitis fertőzések melegágya. A nemzetközi szervezetek szerint a drogfogyasztók stigmatizálása felelős a globális HIV-járvány jelenlegi előretöréséért az Afrikán kívüli világban, ahol minden harmadik fertőzés az intravénás drogfogyasztáshoz köthető! 

A tegnap elfogadott drogjogi módosításokat nem véletlenül támadta minden mértékadó szakmai szervezet: éppen azok elől zárják el az elterelés lehetőségét, akiknek a leginkább szükségük lenne a kezelésre, a drogfüggőktől, akik így előbb-utóbb tömegesen fognak börtönbe kerülni, mivel csak egyszer választhatják az elterelést két éven belül és megszüntették a rájuk vonatkozó enyhébb szabályokat. A börtönből kikerülve pedig még mélyebbre süllyednek a drogfüggőségben, és még messzebb kerülnek a kívánatos céltól, a társadalomba való visszailleszkedéstől. Ha ez párosul azzal a jelenlegi trenddel, hogy miközben a szintetikus drogok injektálása egyre nő, a kormány viszont drámaian lecsökkentette a megelőzéssel és ártalomcsökkentéssel foglalkozó szervezetek költségvetési támogatását, és a gazdasági válság miatt a fiatalok jelentős része reménytelen perspektívátlanságba süllyed, akkor máris kész a halálos koktél. Ugyanez a koktél Romániában és Görögországban HIV-járvány kitöréséhez vezetett. Azokban az országokban viszont, ahol a drogfogyasztót nem büntetik, ehelyett támogatják a megelőzést és ártalomcsökkentést, a droggal kapcsolatos ártalmakat sikerült visszaszorítani. A magyar parlamenttel egy időben a dán parlament arról szavazott, hogy engedélyezik az ún. drogfogyasztói szobák létrehozását. 

Az új Btk-t a figyelmeztetésünk ellenére 243 képviselő szavazta meg, mindössze 45 képviselő szavazott nemmel, köztük egyetlen kormánypárti képviselő, Révész Máriusz (reméljük, nem csak félrenyomott). Jegyezzük meg ezt a döntést. Jegyezzük meg azt a pillanatot, mint a jogalkotás újabb mélypontját.

Sárosi Péter
TASZ

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.