A háborítatlan hosszú szoknya

A nők állandóan önrendelkeznek, bukott ki egy nőgyógyászból arra utalva, hogy az anyáknak nem kéne olyan okosnak és öntudatosnak lenniük a születés körüli témákban. A hétvégi Civilek Éjszakáján a Születésház Egyesület szervezett kerekasztal-beszélgetést. Az alaptéma a háborítatlanság volt: háborítatlanság a születésnél, a halálnál és a családi életben – miközben a kifejezést általában a születéssel összefüggésben használjuk. Anélkül, hogy etimológiai fejtegetésbe bonyolódnánk, érdemes elgondolkodni azon, hogy amikor önrendelkezésről beszélünk, olyasmi forog a fejünkben, hogy hagyjanak minket dönteni, létezni, ne háborgassanak.

Meghívott vendégként részt vett az Egyesített Szent Isván és Szent László Kórház-Rendelőintézet néven elhíresült, egyébként bababarátként ismert kórház egyik nőgyógyásza is. Számára a fentebb boncolgatott fogalom a rutint jelenti. Szerinte pont az elfogadott protokollokba nem szabad beavatkozni, mert rajtuk ezt keményen számon kéri mind a szakma, mind a társadalom. "Itt minden a pénzről szól" – vélekedik a nőgyógyász, aki szerint hibázni nem elfogadott, ezért gyakori a pereskedés. A gyakorlatban közben naponta azt látjuk, hogy sok esetben elég lenne egy őszinte bocsánatkérés. Az orvos szavai is ezt támasztották alá, ő úgy fogalmazott: nem az a döntő abban, hogy bíróság elé viszik-e az ügyet, hogy mi történt, hanem, hogy milyen a bizalmi kapcsolat. Elismerése érezhető volt abból, ahogy az anya-bába bensőséges viszonyt hasonlította a klasszikus orvos-beteg viszonyhoz. A nőgyógyász kitért arra is, hogy az orvosok úgy próbálják magukat védeni, hogy egy vastag papírköteget iratnak alá a beteggel, de éppen arra nem jut így idő, hogy érdemben magával az emberrel foglalkozzanak.

Az otthon szülésről elmondta, hogy van egy bizonyos "kiválasztódási folyamat”, és ők, vagyis az orvosok már ránézésre "látják", kik az otthonszülők. Az ismérvek szerinte a következők: hosszú szoknya, kicsit rendetlen, ápolatlan külső, még a hivatásuk is jellemző, általában az értelmiségi réteg, pedagógus, vagy egészségügyi(!)dolgozó. A sztereotípiák sorában még azt a kérdést is feltette: "a cigányasszonyok miért nem szülnek otthon?" Választ nem várt rá.

Szó esett még arról is, hogy az orvosnak is van önrendelkezési joga, ami az ő esetében azt is jelenti, hogy eldöntheti, alkalmaz-e gátmetszést. Szerinte egyeseknél ez az arány 20, másoknál akár 100 százalék is lehet, ezek az adatok nyilvánosak. Kérdésre válaszolva ugyanakkor azt mondta, hogy ezeket nem teszik közzé. Jótanácsként azt javasolta: "Én odamennék a kollégához, és magyarul megkérdezném. Nagyot nem fog hazudni."

 

Bence Rita, a TASZ Betegjogi és Önrendelkezési programjának vezetője