Üdvözlünk a Zöld Buddhában

“A neve Big Baba Bird,” mutatja be a vállamra telepedő nagy fehér kakadut Muraco, az üzlet tulajdonosa. Nem számítottunk rá, hogy az egyik leghíresebb seattle-i gyógyászati marihuánát áruló bolt, a Zöld Buddha fő dísze egy madár lesz, akinek ráadásul még sztorija is van. “Van egy betegségem, mégpedig az, hogy hirtelen rohamok jönnek rám, amiket az orvosok nem tudtak megjósolni vagy megelőzni. Big Baba Bird azonban néhány perccel előbb megérzi, ha jön a rohamom, és figyelmeztet rá, így még időben megelőzhetem a rohamot marihuána segítségével,” simogatja meg a madarat Muraco. “Rejtély, hogyan csinálja, nagyon kevés állat van, ami erre képes.”

                 Big Baba Bird és a TASZ munkatársa, Sárosi Péter

Maga a marihuánát áruló bolt nem kevésbé rejtélyes: valójában nem is hívják boltnak, hiszen a gyógyászati marihuánáról szóló 1998. évi washington-i törvény nem engedélyezi a marihuána forgalmazását. Lehetővé teszi ugyanakkor azt, hogy az orvosi tanácsra marihuánát szívók olyan kollektívákat hozzanak létre, amik megtermesszék és megosszák egymással a saját füvüket. Így a vásárlók valójában nem is vásárlók, a marihuánáért hivatalosan adományt fizetnek. A pulton rengeteg féle fűből és hasisból válogathatnak, és nem is akármilyen minőségben.

“Ez itt például tök jó azoknak, akik egy fárasztó nap után túl stresszesek ahhoz, hogy elaludjanak,” mutat rá az egyik brandre. “Ez meg itt a saját nemesítésem, olyan fű, amitől nem tudsz betépni, ugyanis nagyon keveset tartalmaz a betépésért felelős hatóanyagból, a THC-ból, ellenben nagyon magas a CBD tartalma, ami viszont kiváló görcscsillapító. Így azok az emberek is élvezhetik ezt a hatását, akik egyébként nem akarnak betépni.” Példaként említ egy gerincsérült nőt, akinek a hagyományos gyógyszerekkel szemben csak a marihuána vált be, ami még számos más betegségben szenvedők kínjait is enyhíti. Sikerrel használják a szklerózis multiplexesek a görcsök és remegések csillapítására, de nagyon sok kemoterápiában részesülő rákos beteg számára is ez az egyetlen olyan szer, ami hatékonyan növeli az étvágyat és csillapítja a hányingert.  

Az üzlet és tulajdonosa is profi, minden kérdésemre kapásból és kimerítően válaszol – velük szemben már megdőlnek azok a vádak, miszerint a marihuána gyógyászati alkalmazása holmi vudu lenne. Az egyes fűfajtákat laboratóriumban vizsgálják be, így a páciensek tudhatják, hogy mennyit tartalmaznak az egyes hatóanyagokból, és szigorú minőségellenőrzésnek vetik alá a kannabiszt, így például megsemmisítik azt, ami gomba- vagy egyéb fertőzés jeleit mutatja. Ezek ugyanis veszélyesek lehetnek számos legyengült immunrendszerű páciensre.


Muraco, a Zöld Buddha szíve és lelke

“A marihuána-szívással szembeni egyik fő vád az, hogy károsítja a tüdőt,” ismeri el Muraco. “Ez így van, ezért mi arra tanítjuk a pácienseinket, hogy ne szívják el a füvet, hanem vaporizálják! A vaporizátor egy olyan okos készülék, ami felhevíti a marihuánát egy bizonyos hőfokra, ahol kicsapódik benne a hatóanyagban gazdag pára.” Az üzletben van egy helyiség, ahol vaporizátor-képzéseket tartanak, elmagyarázzák a szívás veszélyeit, és bemutatják, hogyan működik ez a készülék. Az amerikiak egyébként az európaiakkal ellentétben nagyon ritkán keverik a kannabiszt dohánnyal.

“Sajnos a marihuána-bizniszhez hasonlóan a vaporizátor-ipar is szabályozatlan még az előítéletek miatt,” mutat rá Muraco. “Pedig nagy szükség lenne arra, hogy a hatóságok támogassák az ártalomcsökkentés ezen formáit, és legyenek FDA-által ajánlott vaporizátorok. Sajnos olyan készülékek is piacra kerülnek, amik butángázzal működnek, és félő, hogy gázt juttatnak a tulajdonos szervezetébe.”

A Zöld Buddhában önkéntesek dolgoznak, akik maguk is a gyógyászati marihuána páciensek kollektívájához tartoznak. Odabent a boltban nem lehet marihuánát fogyasztani, hiszen ez nem egy olyan coffee shop, mint amilyenek Hollandiában vannak. A kliens bejön, válogat a marihuána-fajták között, kiválaszt valamit, otthagyja az adományát, és otthon elfogyasztja a növényt. Muraco szerint ez az egész egyáltalán nem túl profitábilis vállalkozás, bár meg lehet belőle élni. Vannak ellenben olyan boltok, amelyeket szerinte a mexikói drogmaffia tart fenn, hogy az illegális ültetvényeikről származó, többnyire silány minőségű füvet eladják. Az ilyen üzletek közül sokat be is zárt a drogellenes hatóság, a DEA – akik ugyanakkor nem zaklatják az autentikus gyógyászati marihuána klubbokat az államban.

“Igazából nekünk nincs bajunk a szövetségiekkel,” mondja Muraco. “Ők azokra az üzletekre utaznak, amik az államközi marihuána-kereskedelem elosztóközpontjai, minket békén hagynak. És most, hogy a marihuána rekreációs fogyasztása is legálissá vált, méginkább béke lesz.”

Big Baba Bird hangosan krákogva helyesel.      

Sárosi Péter
TASZ

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.