Csodálatos gyógyulás

Egy 2,5 éves kisgyerek teljesen kigyógyult a HIV-fertőzésből. Jelentős mérföldkőhöz érkezett az anyáról gyermekre történő HIV-fertőzés megelőzése és kezelése.

A szenzációs bejelentés március 4-én hangzott el az Atlantában megrendezett CROI2013 konferencián (Retrovírusok és Opportunista Fertőzések Konferenciája), a 2,5 éves kisgyerek a második ember a világon, akinek a szervezetéből bizonyítottan és dokumentáltan sikerült teljesen eltüntetni a vírust.

Az ARV terápia mint a kezelés és megelőzés eszköze

Az ARV (ARV=antiretrovirális: a HIV-fertőzés kezelésére használt vírusellenes szerek) terápiának köszönhetően, ma már HIV-vel élő nők is biztonságosan vállalhatnak gyereket: a kismamánál időben elkezdett terápiának, valamint a születés után az újszülöttnek adott kezelésnek köszönhetően a vertikális fertőzés kockázatát, amely normál esetben 30% feletti, sikeresen ki lehet küszöbölni. Ehhez viszont alapvető fontosságú, hogy a kismama tisztában legyen HIV-pozitív státuszával, időben elkezdje szedni az ARV gyógyszereket és járjon gondozásra, amely során a normál esetben lefolytatott vizsgálatok mellett folyamatosan ellenőrzik, hogy a leendő anyuka vírusszáma a vérében a nem mérhető tartományban legyen (kevesebb mint 20 kópia/mililiter).

A szóban forgó kisbaba édesanyja azonban nem járt terhesgondozásra, sőt a HIV-státuszát sem ismerte. Így amikor a szülés után kiderült, hogy HIV-pozitív az anya, az újszülöttön is azonnal elvégeztek egy PCR-tesztet (polimeráz láncreakció). A PCR-teszt, szemben a hagyományos HIV-szűrésre használt tesztekkel, nem a vírus ellen termelet ellenanyagot, hanem a vírusra jellemző RNS-t mutatja ki, ezért használható nagyon korai fertőzések kimutatására is. Mivel az újszülött tesztje a második ismétlés után is pozitív eredményt adott, a kezelőorvos úgy döntött, hogy azonnal – a baba születése után 30 órával – megkezdi a gyógyszeres kezelését, a felnőtt HIV-vel élők kezelésére is használt hármas ARV kombinációval.

Az ARV terápia hatékonyan csökkenti a szervezetben a vírusmennyiséget, az újszülöttnél a terápia megkezdése után egy hónappal már szintén méréshatár alá csökkent ez a mennyiség, és így is maradt mindvégig, amíg alig egy év múlva az anyuka eltűnt a kórház látóköréből. A szociális munkásoknak több, mint fél év után sikerült csak megtalálni anyát és gyermekét, akinek ekkor az édesanyja már 8-10 hónapja nem adta a gyógyszereit. Gyógyszer hiányában a vérben újra mérhetővé válik a vírusszint, ugyanis az addig alvó, úgynevezett rezervoárokban megbúvó vírusok aktivizálódhatnak, és újra elindul az immunrendszer károsodása, amely végül AIDS stádiumhoz, majd halálhoz vezet.

Az orvosok legnagyobb ámulatára azonban a kisgyerek vérében nem volt mérhető vírusmennyiség, a később többször megismételt összes teszt szintén negatív eredményt mutatott. A nagyon korán megkezdett kezelésnek köszönhetően ugyanis a vírusnak nem sikerült "elbújnia", így a hatékony terápiának sikerült teljesen kiirtania a HIV-et a kisgyerek szervezetéből. Ez a tudományos szenzáció újabb lehetőséget kínál a születés közben megfertőződő újszülöttek kezelésére. Elérhetővé vált, hogy a szervezet teljesen megszabaduljon a vírustól és az újszülöttként megfertőződött babáknak ne kelljen életük végéig gyógyszert szedniük.

Emellett igazolja azt a hosszú ideje kutatott és egyre több orvos által alkalmazott módszert, hogy a lehető legkorábban elkezdett gyógyszeres kezelésnek rengeteg előnye van. Egyrészt a vírus szaporodásának megakadályozásával megszünteti az immunrendszer leépülését, másrészt megakadályozza, hogy jelentős mennyiségű alvó vírus halmozódjon fel a rezervoárokban.

Hasonló elven működik a HIV-fertőzés kockázatának kitett személyek esetén a poszt-expozíciós profilaxis (PEP) is. A PEP lényege, hogy a HIV-vel történő fertőződés kockázata esetén az esemény után minél korábban megkezdik az ARV kezelést, ezzel megakadályozva, hogy a vírus elbújjon a szervezetben. Magyarországon jelenleg csak egészségügyi dolgozók részére érhető el az egészségbiztosítás által finanszírozott PEP, Nyugat-Európa számos országában azonban bárki igényelheti ezt a megelőző kezelést, aki a HIV-fertőzés kockázatának volt kitéve.

A vertikális fertőzés a világban, és Magyarországon

Vertikális fertőzésnek nevezzük, azt amikor az anyáról gyermekre történik a HIV átadása. A vertikális fertőzésnek a HIV esetében is egészen nagy a kockázata – ARV terápia hiányában több mint 30% – főleg a szülés és utána a szoptatás az, amely veszélyezteti az újszülöttett. A tudomány mai állása szerint a vertikális fertőzés hatékonyan megelőzhető, alapfeltétele, hogy legyenek hatékony szűrőprogramok, és rendelkezésre álljon az ARV terápia. Bár a UNAIDS adatai szerint az elmúlt két évben (2009-2011) 24%-kal sikerült csökkenteni az új HIV-fertőzések számát a gyerekek között, 2011-ben globálisan 300 ezer gyerek fertőződött meg a vírussal.

A fenti, Mississippi állambeli eset bár reményt jelent azoknak az újszülötteknek, akik az anya ismeretlen HIV-státuszának következtében megfertőződnek, a vertikális fertőzés megakadályozásának egyik legfontosabb alapkérdése, hogy a szülők legyenek tisztában saját HIV-státuszukkal. A világon számos szabályozás létezik a HIV-szűrésre a terhesgondozás során. Csehországban és Oroszországban például minden terhesgondozáson megjelent kismamánál része a gondozásnak a kötelező HIV-teszt. Az Egyesült Királyságban tanácsadást követően felajánlják a tesztet, amit a kismamák 99%-a igénybe is vesz.

Magyarországon a jelenlegi szabályozás szerint a HIV-szűrés nem része a terhesgondozásnak. Számos esetben volt kezdeményezés a HIV-szűrés bevezetésére a terhesgondozásban: legutóbb a II. Nemzeti AIDS Stratégia készítése során merült fel ez a kérdés, amelyhez a TASZ is elküldte álláspontját, amelyben a teljes körű tájékoztatást követően felajánlott HIV-szűrést tartottuk indokoltnak bevezetni. A stratégia azonban nem került elfogadásra, ezért a szabályozás maradt a régiben. Tehát ha a leendő szülők önszorgalomból nem végeztetnek HIV-tesztet, a terhesgondozás során sem ilyen irányú tanácsadásban, sem kockázatfelmérésben nem részesülnek, így a nem ismert HIV-pozitív státuszú kismamák nagy eséllyel megfertőzhetik kisbabájukat. Magyarországon, az Országos Epidemiológiai Központ legfrissebb adatai szerint eddig 10 esetben, jelentős részük a gyógyszeres kezelési lehetőség bevezetése után, legutóbb 2012-ben történt vertikális fertőződés.

Stigma és hátrányos megkülönböztetés az egészségügyben

A HIV-vel élő nőknek és kismamáknak a világ minden táján számos előítélettel és az információ hiányából adódó félelmekkel is meg kell küzdeniük. Magyarországon nehezen találnak olyan szülész-nőgyógyászt, aki vállalja a terhesgondozást, majd a szülés levezetését, sok esetben a kórházak nem akarják fogadni a hozzájuk bevitt szülni készülő kismamát HIV-fertőzésére hivatkozva. A GNP+ (HIV-vel élők globális hálózata) által végzett stigma kutatás szerint számos országban (Észtország, Fehéroroszország) a kórházak rábeszélik az abortuszra a HIV-vel élő kismamákat, de az is előfordul, főleg afrikai országokban, hogy a HIV-vel élő nőket kényszer-sterilizációnak vetik alá.

Alapvető jogok és a vertikális fertőzés megelőzése

A kismamák HIV-szűrése és esetleges pozitív státusz esetén a gyógyszeres kezelése több alapvető jogot is érint. A magzat illetve az újszülött esetében az egészséghez való jog sérül, ha az állam nem biztosítja a vertikális fertőzés esélyének csökkentését célzó intézkedéseket. Ugyanakkor a kötelező HIV-szűrés sérti az önrendelkezéshez való jogot, valamint nem megfelelő adatkezelés esetén sérül a magánélethez való jog.

A magzat, illetve újszülött, valamint a kismama és partnere alapvető jogainak tiszteletben tartására a vertikális fertőzés tekintetében számos eszköz áll rendelkezésre, amelyekkel 98%-os kockázatcsökkenést lehet elérni, és hosszú távon meg lehet szüntetni az anyáról gyermekre történő HIV átadást. Ezek az eszközök a felvilágosító programok, a terhesgondozás során a kismamának és partnerének tartott tanácsadás és felajánlott HIV-szűrés, valamint a HIV-vel élők részére az ARV kezelés, az újszülöttek részére pedig a megelőző ARV kezelés biztosítása. Nemzetközi tapasztalatok azt mutatják, hogy a teljes körű tájékoztatást követően, a kismamák 99%-a beleegyezik a tesztbe, és ahol biztosított a pozitív teszteredmény utáni gondozás és kezelés, elérhető cél a vertikális fertőzés teljes kiküszöbölése.

Bagyinszky Ferenc - a TASZ HIV/AIDS Program vezetője

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.