A NER ellenzéke a NER maga

 

A magyar politikusok a saját belügyüknek tekintik, hogy használhatunk-e a jövőben titkosítást az online kommunikációnk védelmére, hogy rakhatunk-e zárat az ajtónkra, használhatjuk-e például a WhatsAppot vagy az iMessage-et, esetleg a Snapchat-et. Belügynek tekintik, hogy megfosztanak-e minket adataink védelmének eszközétől. Hetek óta egyeztetnek politikusok egy erről szóló törvénytervezetről, kormánypártiak és ellenzékiek együtt, de a tervezetet mindeddig nem hozták nyilvánosságra.

Ez elsősorban a kormány feladata volna, törvény kötelezi arra, hogy az előkészítés fázisában lévő tervezeteket megfelelő határidő biztosításával bocsássa társadalmi vitára. Mindeddig nem tették, csupán más parlamenti pártok politikusaival egyeztetnek róla, és  politikusi közleményekből tudhatjuk meg, hogy egy-egy kérdéstől eltekintve elég nagy az egyetértés, egyre közelebb kerülnek az álláspontok. Közben pedig lassan elkészül a törvény, ami alapján bármelyikünk mobiltelefonjáról el kell majd távolítani a WhatsApp vagy az iMessage alkalmazást.

Elkértük a törvényt az azt előkészítő Belügyminisztériumtól - mindeddig nem kaptunk választ. Elkértük azoktól az ellenzéki képviselőktől is, akikkel a kormány egyeztet, hátha ők nem úgy gondolják, hogy ez a kérdés a parlamenti pártok politikusainak belügye, de ezt is hiába tettük. Schiffer András azt írta, hogy a törvénytervezetet, amiről egyeztet, és amellyel kapcsolatban az LMP honlapján megjelentek szerint örömmel tudatta a világgal, hogy abba több LMP-javaslat is belekerült, “nem áll módjában” elküldeni, mert nincs a birtokában. Az MSZP képviselői pedig nagyon helytelenítik a kormány titkos egyeztetési gyakorlatát, de ők sem hozzák nyilvánosságra a tervezetet. Ezt válaszolták:

 

Szabó Máté
szakmai igazgató úr részére
Társaság a Szabadságjogokért

Tisztelt Igazgató Úr!

Teljes mértékben osztjuk azon álláspontját, hogy a törvénytervezeteket még annak Országgyűléshez történő benyújtása előtt megismerhetővé kell tenni a közvélemény számára. Az MSZP Országgyűlési Képviselőcsoportja is számtalan alkalommal tiltakozott azért, mert a Kormány megsértette a hatályos törvények szerint is fennálló közzétételi kötelezettségét, vagy egyéni képviselői indítványok mögé bújva kerülte azt meg.

Mint az Ön előtt is jól ismert a közzététel szabályait a jogszabályok előkészítésében való társadalmi részvételről szóló 2010. évi CXXXI. törvény tartalmazza. Ennek megfelelően – mint arra levelében Ön is utalt – a közzététel a jogszabály előkészítéséért felelős miniszter kötelessége. A törvény azt is meghatározza, hogy a jogszabály-előkészítés mely stádiumában kell a tervezetet közzétenni, illetve mely esetekben nincs helye közzétételnek. A jogszabály előkészítéséért felelős miniszter felelőssége annak megítélése, hogy adottak-e jogszabálytervezet közzétételének feltételei. Ezt a felelősséget álláspontunk szerint ellenzéki képviselők nem vállalhatják át az illetékes minisztertől.

Jelen konkrét ügyben egyébként fontos megjegyezni, hogy a Belügyminisztérium – az eddigi gyakorlattól eltérően – már a tervezet szabályozási koncepciójának főbb pontjait is megküldte a parlamenti pártok részére, és több körös tárgyalás folytatott a tervezetről. Erre figyelemmel ellenzéki képviselőként különösen problémás annak megítélése, hogy a döntés-előkészítés folyamata mikor lép abba a szakaszba, hogy a törvénytervezet már nem tekinthető döntés előkészítő iratnak, és azt a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság tárgyban kiadott állásfoglalására is figyelemmel közzé kell tenni.

Ezért a törvénytervezet nyilvánosságra hozásával összefüggésben kérjük, hogy a törvénytervezetet előkészítéséért felelős dr. Pintér Sándor belügyminisztert keressék meg.

Budapest, 2016. április

Tisztelettel:

 

dr. Harangozó Tamás

dr. Molnár Zsolt

 

Tehát a tervezet jelenlegi állapotában ezen az úton sem megismerhető. Nem tudjuk - sem mi sem bárki más - róla elmondani a véleményünket, csak azt tudjuk, hogy mit akartak három héttel, több egyeztetési körrel korábban. Erről az álláspontunkat itt írtuk le, arról, hogy miért tettük nyilvánossá a tervezet akkori állapotát, itt számoltunk be. Az ellenzéki képviselők magatartásáról pedig az a véleményünk, hogy az, aki belemegy egy ilyen titkos egyeztetésbe, a rendszer legjobb kiszolgálója: ő maga működteti azt.

Szabó Máté Dániel

Photo via Visual Hunt