A Wikiszotar.hu-n tombol a legaljasabb melegellenes gyűlöletkeltés

 „A melegek pozitív beállításának célja a nemiség, a család működési elveinek, és ezen keresztül a civilizált világnak a lerombolása” – ez a mondat nem egy szélsőjobboldali portálról származik, hanem az online ingyenesen elérhető, nevében a Wikipediára utaló Wikiszotar.hu-n, amelynek szlogenje: „Egyszerűen igaz”. Megírtuk nekik az emberijog-konform szócikkeket. 

A Wikiszótár „pontos, egyértelmű és könnyen érthető definíciókkal adja meg a szavak valódi jelentését”. „Igaz meghatározásokkal segítünk javítani a magyar emberek megértési szintjét; közkinccsé tesszük a pontos fogalmakat – az igazságot.” A Wikiszótár célja, hogy „felvirágoztassa a magyar kultúrát”; szócikkei „eddig ismeretlen magasságba emelik értelmező szótárunk színvonalát”.

A szótárnak ilyen, szerénynek aligha nevezhető a bemutatkozása, miközben a melegeket buzeránsnak és tévelygőnek, természetellenesnek, köcsögnek, ferdehajlamúnak nevezik. A szótár kiterjedt munkát végzett: még a homár, a homokos és a buzi szó definiálására is gondot fordítottak. Félreértés ne essék: a szótárnak vannak szerkesztői, a felhasználók nem nyúlhatnak csak úgy bele a tartalmába (mint a Wikipedia esetében). 

Miért baj?

Mielőtt belemennénk a pikáns részletekbe, nézzük, miért baj, hogy ezek a meghatározások szerepelnek a Wikiszótárban. Hiszen ez egy magánkezdeményezés – és a TASZ is éppen azt támogatja, hogy az interneten mindenki azt írhasson, amit szeretne, amíg ezzel bűncselekményt nem követ el. Ezek a szövegek pedig azt a határt nem ütik meg.

Csakhogy a melegekről szóló mai közbeszéd szörnyű állapotokat mutat. A magyar társadalom nem egyenlőségpárti, elutasítja a többségtől különböző embereket, legyenek azok melegek, sötétebb bőrűek, vagy éppen migránsok. Viszont az is látható, hogy ez a gondolkodás jól alakítható. A gyűlöletkampány óriásit ront a helyzeten, míg a felvilágosításra, békés, elfogadó együttélésre, befogadásra épülő kommunikáció javít a társadalom sérülékeny csoportjainak megítélésén. Ezért egyáltalán nem mindegy, hogy mit ír az internet nagyjából egyetlen online elérhető értelmező szótára. 

Egyszerűen nem igaz

A Wikiszótár ugyanis nagyjából az egyetlen viszonylag tartalmas magyar nyelvű, online elérhető értelmező szótár. Ha tehát valaki egy szó meghatározására kíváncsi, jó eséllyel az első találatok között akad rá a keresőjében. Az értelmező szótárnak pedig nyilván hisz az ember – félő tehát, hogy sokan kritikátlanul fogadják el a Wikiszótár gyűlölködő, kirekesztő definícióit. Lássuk tehát a részleteket.

A buzik betegek, akiket csak a szex érdekel

A szócikkekből az az évtizedek óta elavult megközelítés sugárzik, amely a melegeket betegnek tekinti: a szótár „természetellenes szexuális beállítottságú”-nak, abnormálisnak nevezi őket. Ezen kívül kizárólag a szex irányából közelítenek, mindegyik definíció olyanokat tartalmaz, hogy „férfivel szerelmeskedik”, „azzal él nemi életet”, és melegbárokba jár, vagy arra a, szintén idejétmúlt képzetre épít, hogy a meleg kapcsolatokban az egyik fél a férfit, a másik a nőt alakítja. Nem marad el annak a tévhitnek a sulykolása sem, hogy a melegek kicsapongó életet élnek, partnereiket gyakran váltogatják: a szótár szerint „A köcsög másnak is felkínálkozik”. Természetesen nem hiányozhat a szócikkek közül a leszbikus (őt „a normális nők megvetik”) és a transzvesztita („beteges nemi hajlamú személy”) sem.

Homár, köcsög, homokos, buzeráns, langyos: szinonimák széles tárháza

Egy értelmező szótár esetében fontos, hogy a szavak széles jelentéstartományát lefedje. Ezt a Wikiszótár nem is mulasztja el: a melegellenes, kirekesztő szövegek a meleg minden elképzelhető szinonimájánál szerepelnek. Ahelyett, hogy jeleznék, ezek elavult, durva, sértő kifejezések, úgy csinálnak, mintha a normális közbeszéd semleges szavai lennének. A semleges kifejezéseket összekötik a pejoratívakkal: a homokos a szótár szerint „olyan természetellenes viselkedésű személy (főleg férfi), aki a saját neméhez vonzódik, például férfivel szerelmeskedik; meleg, buzi, homár”. A korpuszból épp csak a fartúró hiányzik.

Politikai iránymutatás

Végül nem hiányzik az ideológiai nevelés sem, amely világosan elmagyarázza, miért és hogyan kell a melegekhez viszonyulni. A rendes ember így…

 

Így néznek ki a XXI. században ezek a szócikkek

A TASZ örömmel segít a Wikiszótárnak az emberi jogokkal összeférő definíciók megfogalmazásában – az alábbi szócikkeket szívesen a rendelkezésükre bocsátjuk. Íme:

Homoszexuális: olyan ember, akinek az érzelmi és szexuális vonzalma kizárólag vagy nagyrészt a vele azonos nemű emberre irányul. A szót elsősorban tudományos vagy hivatalos stílusrétegben használják, köznyelvi megfelelője: (elsősorban férfiak esetében) a meleg, nők esetében a leszbikus. Például: Petra homoszexuális. János homoszexuális. A homoszexuálisok és a heteroszexuálisok a fejlett társadalmakban egyenlőséget élveznek. Az emberek ma már nem tesznek különbséget a homoszexuálisok és a heteroszexuálisok között. 

Meleg: olyan ember (elsősorban férfi), akinek az érzelmi és szexuális vonzalma kizárólag vagy nagyrészt a vele azonos nemű emberre irányul. A szót elsősorban a köznyelvi stílusrétegben használják, tudományos vagy hivatalos megfelelője a homoszexuális. Például: Petra meleg. János meleg. A melegek jogait a modern társadalmak elismerik. A melegeket nem szabad hátrányos megkülönböztetésben részesíteni.

Leszbikus: olyan nő, akinek az érzelmi és szexuális vonzalma kizárólag vagy nagyrészt a vele azonos nemű emberre irányul. Például: Petra leszbikus. Egy leszbikus pár ugyanannyira jó szülője lehet egy gyereknek, mint egy heteroszexuális.

Transzvesztita: olyan személy, aki alkalomszerűen vagy rendszeresen az ellenkező nem jellegzetes ruháit, kiegészítőit ölti magára. Például: A transzvesztita performanszok az éjszakai élet kedvelt műsorszámai férfiak és nők körében egyaránt.

Buzeráns / buzi / homokos / homár / köcsög / langyos: A homoszexuális (meleg) emberekre használt sértő, pejoratív, lekicsinylő, durva, illetlen szavak. Aki ilyen szót használ, általában a melegeket becsmérelni, diszkriminálni, jogaikat tagadni igyekszik. A kulturált közbeszédben ezeknek a szavaknak a használata nem elfogadott. Például: A buzi természetellenes szexuális beállítottságú személy (főleg férfi), aki a saját neméhez vonzódik.

Asbóth Márton

Photo credit: blavoulondon via Visualhunt.com / CC BY
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.