Mindenki mulasztott az ajkai CT ügyében, a legfontosabb kérdésekre meg senki nem tudja a választ

A nyár közepén robbantotta a hírt az RTL Klub Híradója: az ajkai kórház elavult CT-je egy beteg életét követelte. A hír hallatán gyorsan bejelentették: mobil CT-t kap a kórház. A kormánypropaganda diadalmasan nyugtázta, hogy milyen szépen megoldották a problémát, és senki sem kérdezte meg: hogyhogy 5 évig nem tűnt ez fel senkinek? Annyi kérdésünk volt, hogy öt különböző adatigénylést küldtünk szét, nagyjából meg is jöttek a válaszok. Mielőtt továbbolvasnának, javasoljuk: kapaszkodjanak meg erősen.

2012. június 30-ával nagyot változott egy miniszteri rendelet – ettől kezdve lett előírás, hogy a CT diagnosztikai osztályokon MDCT-vel, azaz multidetektoros computertomográfiai eszközzel kell rendelkezni.

Az ajkai Magyar Imre kórháznak nem volt ilyen gépe, ami azt jelenti, hogy 2012-től nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak.

Magyarul: be kellett volna zárni.

Ehhez képest 2017 júliusáig vidáman üzemelhetett az öt éve elavult berendezéssel.

Vajon hány ilyen kórház van még az országban?!

Ez volt az első kérdés, ami belénk hasított. Meg is kérdeztük az EMMI-t, hogy melyek azok a kórházak, ahol ellátnak CT diagnosztikai feladatokat, és milyen típusú géppel rendelkeznek. Külön megkérdeztük, hogy a gépek MDCT-nek minősülnek-e.

Nos, hiába a végletekig központosított egészségügyi ellátás,

Balog Zoltán minisztériuma erre a kérdésre nem tudja a választ.

Azt már nem kötötték az orrunkra, hogy akkor ki az, aki viszont tudja, de feltételezzük, hogy az ÁEEK (vagyis az egészségügyi fenntartóintézmény), úgyhogy akkor most tőlük kérdezünk. 

Jó, de hogy létezik, hogy öt évig nem tűnt fel ez a szabálytalanság senkinek?

Miközben kórházigazgatók azért szankcionálnak kórházi dolgozókat, hogy mit lájkolnak a facebookon, hogy létezik az, hogy nem tűnik fel nekik: öt éve nem felelnek meg a minimumfeltételeknek?

Elég egyértelmű a jogszabály, hogy mit kell tenni, ha megváltoznak a minimumfeltételek (ahogy ez 2012-ben történt):

  • a kórháznak a változástól számított két hónapon belül be kell jelentenie, hogy megfelel a megváltozott feltételeknek;
  • ha ezt nem teszi meg, a hatóság felhívja erre;
  • ha így sem teszi meg, 90 napon belül ellenőrzést kell végezni. Ha ennek során megállapítják, hogy nem felelnek meg a minimumfeltételeknek, nem kaphatnak működési engedélyt – vagyis az osztályt be kell zárni.

 

Ehhez képest az EMMI-től megkaptuk az ajkai kórház működési engedélyét: 

2004-ben kelt és 2007-ben módosították utoljára. Az tíz éve volt.

 Azt (még) nem tudjuk, hogy hol akadt meg a fenti folyamat, de egy biztos: mindenki mulasztott.

És a mobil CT honnan lett? Mennyibe kerül az adófizetőknek? Nem hiányzik onnan, ahonnan Ajkára hozták? Mikor kap az ajkai kórház új, a minimumfeltételeknek megfelelő CT-t?

A fentieket szintén Balog minisztériumától kérdeztük, de elküldtük az ÁEEK-nak is. Egészen elképesztő, de az EMMI ezekre a kérdésekre sem tudta a választ, kivéve, hogy a CT egy magáncégé, és hogy pár napja, augusztus 14-én működésbe állt az új CT Ajkán. Vagyis kábé egy hónap alatt beszereztek egy vadi új CT-t és be is üzemelték. Ez alighanem új nemzeti csúcs abban az egészségügyben, ahol filléres eszközök hiányoznak és hónapokkal később kapják meg a normatívát a kórházak.

Ja, az ÁEEK 15 nappal meghosszabbította a határidőt, úgyhogy reméljük, tőlük még választ kapunk a többi kérdésre is. 

Ha most úgy érzik, nem kaptak minden kérdésükre választ, nincsenek egyedül az érzéssel. Továbbra sem tudjuk, hogy lehetséges, hogy senkinek nem tűnt fel ez az óriási szabálytalanság, nincs válasz arra, hogy miért mulaszthatott az összes létező szereplő, és legfőképpen azt nem tudjuk, hogy:hány hasonló eset lehet még az országban?

Asbóth Márton

Photo credit: phalinn via Visualhunt /  CC BY
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.