Minden, amit a kijárási korlátozásról tudnod kell

A mai naptól április 11-ig kijárási korlátozást rendeltek el. Mit jelent ez a gyakorlatban? Kimehetek futni a szabadba egyedül? És ha velem van egy barátom? Közlekedhetek autóval, ülhetnek benne velem együtt a rokonaim? Ki fog megbüntetni? Mivel igazolom, hogy valakivel egy háztartásban élek? Vihetem láthatásra a gyerekemet? És átmehetek a barátaimhoz? Jogászaink megválaszolták nektek a hozzánk érkezett leggyakoribb kérdéseket.

Válaszainkat a koronavírussal kapcsolatban felmerülő legfontosabb jogi kérdésekre a tasz.hu/koronavirus oldalon találod. Az oldalt folyamatosan frissítjük legújabb tájékoztatóinkkal.

Mire jó a kijárási korlátozás?

A koronavírus-járvány terjedésének jelenleg azzal lehet leginkább gátat szabni, ha korlátozzák az emberek kontaktusait, kapcsolatait. Ezért kérik szakmai szervezetek is, és ezért rendeli el a kormány is azokat a korlátozásokat, amik ezt lehetővé teszik. Emiatt zártak be az iskolák, mozik, színházak, ezért maradnak el a sportesemények, ezért zárták le a játszótereket. A kijárási korlátozás is hasonló célt szolgál: az a célja, hogy csak azok hagyják el az otthonaikat, akiknek ez feltétlenül szükséges.

Röviden: mi lehet ok arra, hogy elmenjek otthonról?

Most már nagyon részletes szabályok vonatkoznak arra, hogy ki és miért mehet el otthonról. Ezekre alább részletesen is kitérünk, de a lényeg a következő: ha csak lehet, mindenki maradjon otthon, akinek nincs kifejezetten fontos, halaszthatatlan oka arra, hogy emberek közé menjen. Különösen igaz ez az idős (elsősorban a 65 év feletti), illetve tartós betegséggel küzdő, legyengült immunrendszerű emberekre.

Mik a legfontosabb korlátozások?

  • A lakásunkat kizárólag alapos indokkal hagyhatjuk el. Hogy mi minősül ilyennek, arról az alábbiakban részletesen is írunk.
  • Korlátozzák a szociális érintkezést: lehetőleg mindenki tartson legalább 1,5 méteres távolságot másoktól – ez a szabály természetesen nem vonatkozik a közös háztartásban élőkre.
  • Vendéglátóipari egységekben nem lehet tartózkodni, csak elvitelre lehet ételt kérni, a kiszállítás viszont továbbra is megengedett.
  • 65 év felettiek csak 9:00 és 12:00 óra között vásárolhatnak, ekkor viszont csak ez a korosztály lehet az üzletekben. Ez csak az élelmiszerüzletekre, drogériákra, piacokra és gyógyszertárakra vonatkozik.

Mit szabad? Melyek az „alapos indok”-ok, amikre hivatkozva elmehetek otthonról?

(Figyelem: ebben a tájékoztatóban nem szó szerint idézzük a szabályt, hanem leegyszerűsítve, értelmezve közöljük őket. A pontos szabályozás itt található.)

Alapvetően nagyon sok minden miatt lehet közterületen tartózkodni, legegyszerűbben úgy fogalmazható meg, hogy ha fontos dolgot intézünk, akkor lehetünk az utcán, de elsősorban az egyik pontból a másikba haladva. Közterületen csoportosulni alapvetően nem lehet. 

Elhagyhatjuk az otthonunkat, közterületen lehetünk, ha:

  • épp munkába megyünk, vagy épp az ehhez szükséges anyagokat szerezzük be;
  • vásárolni megyünk (élelmiszert, gyógyszert, dohányárut, illatszert vagy tisztítószereket, állateledelt, munkavégzéshez szükséges árucikkeket, papír-írószert stb.), ha piacra megyünk;
  • ápolásra szoruló rokont megyünk meglátogatni, vagy bevásárolunk az idős, rászoruló hozzátartozónak, ismerősnek;
  • ha ügyet intézni megyünk, olyan helyre, ahol csak személyesen lehet;
  • ha orvoshoz, vagy más egészségügyi szolgáltatást igénybe venni (pl. gyógytornára, pszichológushoz) megyünk;
  • ha benzinkútra megyünk;
  • ha fodrászhoz, manikűröshöz megyünk;
  • ha a gyerekünket hozzuk-visszük a iskolai, óvodai, bölcsödei, vagy más gyermekfelügyeletet végző ügyeletre/ről;
  • ha szervizbe visszük a járművünket (biciklit, haszonjárművet is);
  • ha szemetet viszünk ki (akár távolabbi konténerhez);
  • ha tisztitóba, mosodába megyünk;
  • ha templomba megyünk;
  • ha szűk körű esküvőre, vagy temetésre megyünk;
  • ha a gyerekünket visszük-hozzuk láthatásra/ról;
  • ha kutyát (vagy más háziállatot) sétáltatunk, vagy állatot orvoshoz viszünk;
  • ha sportolunk, sétálunk, vagy kirándulunk.

Most április 11-ig tart a kijárási korlátozás, meddig lehet hosszabbítani?

A rendelet hatályát akkor lehet meghosszabbítani, ha erre az Országgyűlés felhatalmazza a kormányt. Ha viszont a veszélyhelyzet véget ér, a korlátozások maguktól is hatályukat vesztik. Egyelőre senki sem tudja, hogy ez mikor következik be, de a kormány csak addig tarthatja fenn a veszélyhelyzetet, amíg ez a járványügyi helyzet miatt valóban indokolt. 

Idősekkel kapcsolatos szabályok

Milyen speciális szabályok vonatkoznak a 65 év felettiekre?

A 65 év felettiek az élelmiszerüzleteket, drogériákat, piacokat vagy gyógyszertárakat csak reggel kilenc és dél között látogathatják. Szintén a 65 év felettiek egészségét védi, hogy ebben az idősávban rajtuk kívül senki más nem vásárolhat ezeken a helyeken. Noha a szabály szerint reggel kilenc és dél között az érintett korosztály továbbra is elmehet bevásárolni, a rendelet arra is kitér, hogy bárki bármikor kimozdulhat otthonról, ha ennek az a célja, hogy például elintézze a bevásárlást egy segítségre szoruló idős ismerősnek vagy hozzátartozónak. Ha van kit megkérni arra, hogy bevásároljon, ezt a segítséget mindenképpen indokolt igénybe venni, mert a járványveszélynek leginkább kitett korosztály számára a megjelölt idősávban is kockázatos másokkal kapcsolatba kerülni.

Ha elkísérem a 65 év feletti rokonomat a boltba, akkor nem mehetünk be együtt?

Igen, a szabály úgy szól, hogy 65 év alatti és 65 év feletti egyidejűleg nem tartózkodhat a boltban (élelmiszerüzletben, drogériában, piacon vagy gyógyszertárban). Bár a szabály így furcsának hathat, de a célja az, hogy az idősek – akik a leginkább ki vannak téve a vírusfertőzés súlyos szövődményeinek – lehetőleg ne menjenek vásárolni, maradjanak otthon, és kérjék mások segítségét a mindennapi ügyeik intézéséhez.

Ki gondoskodik az idősekről, ha nincs hozzátartozójuk, segítőjük? Hogy maradjanak így otthon?

Azoknak az idősekre, akiknek nem tudnak a családtagjaik, szomszédaik, ismerőseik segíteni, a polgármesternek kell megszerveznie az ellátást. Elvileg tehát minden településen biztosítva vannak annak a feltételei, hogy az idős, beteg embereknek ne kelljen utcára menniük. Számos társadalmi szerveződés is segítséget ajánl, érdemes ennek utánanézni!

Bejelentett lakcím vs. tényleges lakóhely

A lakcímkártyám nem oda szól, ahol ténylegesen lakom. Hol kell lennem a kijárási korlátozás ideje alatt? Járhatok innen dolgozni?

A rendelet senkinek sem írja elő, hogy pontosan hol kell lennie, tehát nem szükséges feltétlenül a lakcímkártyán szereplő címen tartózkodnunk. Az a lényeg, hogy az ember ott maradjon, ahol éppen lakik – legyen ez hivatalos lakóhelye, tartózkodási helye vagy más magánlakás. Ha valaki nem a bejelentett lakcímére megy haza, annak nem lehet negatív következménye. 

Ha a korlátozás bevezetésekor nem tartózkodom otthon, hazamehetek?

Persze. A rendelet értelmében akinek dolga van, az szabadon közlekedhet, a céltalan kijárást és a csoportosulást igyekeznek korlátoni. Nem a hazatérés a kérdéses, hanem az otthon elhagyása: ez az, amit a rendelet értelmében csak alapos okkal tehetünk meg.

A kijárási korlátozás megengedi, hogy valaki a bejelentett lakcíméről a bejelentett tartózkodási helyére utazzon?

A rendelet a céllal történő kijárást teszi lehetővé. Ha az utazás belefér a fent részletezett „alapos okok” egyikébe, akkor az jogszerű, ellenkező esetben nem az.

Kapcsolattartás élettárssal, baráttal, a pároddal

A párommal külön élünk, megbüntetnek, ha meglátogatom?

Az ilyen típusú látogatásra a rendelet nem ad lehetőséget, ez az ok ugyanis nem szerepel a jogszabályban meghatározott „alapos okok” között. Ezek az „alapos okok” azok, amelyek a lakóhely elhagyására feljogosítanak. A rendelet leszögezi, hogy - a közös háztartásban élők kivételével mindenki köteles más emberekkel a szociális érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni. Ezekből a rendelkezésekből az következik, hogy a külön élő partner meglátogatása a rendelet értelmében nem jogszerű.

A párommal hivatalosan nem ugyanaz a lakcímünk, de együtt élünk a párommal. Megbüntetnek, ha mégis együtt sétálunk?

Ez nem jogsértő, így büntetés sem járhat érte. A szabály szerint – a közös háztartásban élők kivételével – mindenki köteles más emberekkel az érintkezést a lehető legkisebb mértékűre korlátozni. Így akik együtt élnek, nem kötelesek a távolságtartásra.

Azt meg kell jegyezni, hogy azért viszont járhat szankció, ha az együtt élők az otthonukat ok nélkül hagyják el, tehát nem a rendeletben meghatározott okok egyike miatt sétálnak éppen az utcán.

Meglátogathatom a barátnőimet/barátaimat?

Nem. Éppen arról szól a társadalmi távolságtartás (social distancing), hogy a nem feltétlenül szükséges találkozásokat mellőzzük. Így a baráti látogatások ideje nem most van, emiatt most jogellenes elhagyni az otthonunkat. Szerencsére a baráti együttlétek remekül megvalósíthatók online is!

Segítés a rokonoknak, rokonlátogatás

Elhagyhatom a lakóhelyemet azért, hogy meglátogassam a másik településen élő rokonaimat?

Csak akkor, ha a látogatás célja a segítségnyújtás, bevásárlás stb. A rendelet kifejezetten kiemeli, hogy a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítségre szoruló (például kiskorú, idős, beteg) személy részére történő segítségnyújtás megfelelő indok az otthonunk elhagyására.

Önmagában a rokonlátogatás viszont nem megfelelő érv, sőt ez kifejezetten szembemegy a rendelet céljával: azt szeretnék elérni, hogy ha csak nem feltétlenül szükséges, ne találkozzunk más emberekkel!

Külön élő családtagomnak vihetek ételt, más dolgot, amire szüksége lehet?

Igen. Ha ő nem tud magáról gondoskodni, segítségre szorul (például kiskorú, idős, beteg), akkor ezt a rendelet kifejezetten lehetővé teszi, ez megfelelő indok az otthonunk elhagyására. Ilyenkor is érdemes figyelni arra, hogy a lehető legkevésbé érintkezzünk vele, ha nem muszáj, ne menjünk másfél méternél közelebb, mert az idős, legyengült immunrendszerű emberek a leginkább kitettek a betegségnek.

Ápolás céljából meglátogathatom-e az idős rokonomat másik városban?

Igen. Ha ő nem tud magáról gondoskodni, segítségre szorul (kora vagy betegsége miatt), akkor ezt a rendelet kifejezetten lehetővé teszi, ez megfelelő indok az otthonunk elhagyására. Ilyenkor is érdemes figyelni arra, hogy a lehető legkevésbé érintkezzünk vele, ha nem muszáj, ne menjünk másfél méternél közelebb, mert az idős, legyengült immunrendszerű emberek a leginkább kitettek a betegségnek.

Taxival elmehetek egy rokonomhoz? 

Csak akkor, ha a látogatás célja a segítségnyújtás, bevásárlás stb. A rendelet kifejezetten kiemeli, hogy a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítségre szoruló (például kiskorú, idős, beteg) személy részére történő segítségnyújtás megfelelő indok az otthonunk elhagyására.

Önmagában a rokonlátogatás viszont nem megfelelő érv, sőt ez kifejezetten szembemegy a rendelet céljával: azt szeretnék elérni, hogy ha csak nem feltétlenül szükséges, ne találkozzunk más emberekkel!

Vidéki rokonlátogatásra elmehetünk-e autóval?

Csak akkor, ha a látogatás célja a segítségnyújtás, bevásárlás stb. A rendelet kifejezetten kiemeli, hogy a magáról gondoskodni nem tudó, vagy segítségre szoruló (például kiskorú, idős, beteg) személy részére történő segítségnyújtás megfelelő indok az otthonunk elhagyására.

Önmagában a rokonlátogatás viszont nem megfelelő érv, sőt ez kifejezetten szembemegy a rendelet céljával: azt szeretnék elérni, hogy ha csak nem feltétlenül szükséges, ne találkozzunk más emberekkel!

Fontos, hogy csak a közös háztartásban élők ülhetnek egy autóba. Akik nem élnek egy háztartásban, másfél méteres távolságot kötelesek tartani egymástól, tehát nem utazhatnak együtt!

Egy rokonomhoz járok ételért. Ez a tevékenységem ez után is megengedett lesz?

A rendelet erről az esetről nem szól – lehetővé teszik, hogy az ember élelmiszer vásárlása céljából elhagyja a lakást, és azt is, hogy az egészséges ember azért menjen az utcára, mert idős, beteg rokonához igyekszik segíteni. Ezt a fordított helyzetet, amikor az illető maga megy egy rokonához ételért, nem szabályozták tehát, tehát formálisan nem is jogszerű, de a jogszabály szelleméből azért az olvasható ki, hogy ez is elfogadható indok lehet.

Közvetlen hozzátartozó temetése vidéken lesz. Rokonok vinnének kocsival. Elmehetek?

Bontsuk két részre a kérdést: a temetés szűk családi körben megtartható, amiatt jogszerű elhagyni a lakást. Ilyenkor is be kell azonban tartnai a másfél méteres távolságot, és bizony kerülni kell a testi kapcsolatot, az ölelést, a puszit, bármennyire nehéz is.

Arra viszont nincs lehetőség a jogszabály értelmében, hogy az együtt nem élő rokonok egy autóba üljenek. Akik nem élnek egy háztartásban, másfél méteres távolságot kötelesek tartani egymástól!

  • Ki fogja mindezt ellenőrizni, milyen igazolásra van szükségem?
  • Milyen iratok legyenek nálam?
  • Kell-e igazolnom, hogy dolgozni, vásárolni megyek?
  • Lesz-e nyomtatvány a munkába járáshoz? 
  • Milyen szankciók járnak azért, ha megsértem a rendeletet? 
  • Ha kimegyek az utcára levegőzni, megállíthat a rendőr és megbüntethet?

 

 Még több válasz a fenti kérdésekre is a tasz.hu/koronavirus oldalunkon.


„Szabadidős sporttevékenység”

Szabadidős sporttevékenység alatt mit ért a rendelet? Belefér a sétálás, biciklizés, futás, kirándulás?

Igen, mindezek beleférnek, de csak akkor, ha egyedül megyünk, vagy olyanokkal, akikkel egy háztartásban lakunk és olyan helyre, ahol másoktól tudunk legalább 1,5 m távolságot tartani. Ezért csapatsportokat nem lehet végezni. Érdemes olyan helyre menni sportolni, sétálni, ahol nincsenek sokan, lehetőleg zöldterületre, vagy olyan időpontot választani a sportoláshoz, amikor kevesen tartózkodnak a sportolásra szánt közterületen. Bár a rendeletből nem egyértelmű, de álláspontunk szerint megengedett, hogy sportolás, kirándulás, séta céljából eljussunk a szabadidős tevékenység helyszínére (gyalog vagy valamilyen járművel).

Mehetek kirándulni erdőbe, vízpartra stb. gyalog? Kerékpárral? Busszal? Vonattal? Autóval?

Szerintünk igen. Bár a rendeletből nem egyértelmű, de álláspontunk szerint megengedett, hogy kirándulás, vagy más egyénileg végezhető szabadidős tevékenység céljából eljussunk a tevékenység helyszínére akár járművel is. Persze csak olyan szabadidős tevékenység helyszínére utazhatunk, ahol a rendeletnek megfelelően meg tudjuk tartani a 1,5 m távolságot a többi embertől.

Közlekedési eszközök

Akkor is vonatkozik rám a rendelet, ha autóval hagyom el a lakást? Ott nem fertőzök meg senkit.

Igen. A rendelet nem tesz különbséget abból a szempontból, hogy milyen módon tartózkodunk a közterületen, gyalogosan, vagy saját járművel. Ilyenkor is ugyanazok a szabályok vonatkoznak ránk, mintha gyalog lennénk. Csak olyan helyekre és célból szabad tehát autóval is elhagyni az otthonunkat, amit a rendelet megenged. Az autó használatakor fontos arra is figyelni, hogy csak az egy háztartásban élők utazhatnak csak egy autóban, mert mindenki másnak 1,5 méteres távolságot kell tartania! Azt viszont, hogy ki kivel él egy háztartásban, nem ellenőrzik a lakcímkártya, vagy más dokumentum alapján. 

Használatok bevásárláshoz, munkába járáshoz autót, biciklit?

Igen. Nincs külön szabályozás azzal kapcsolatban, hogy milyen módon jussunk el azokra a helyszínekre, ahova el lehet menni. Az is csak ajánlás, hogy aki teheti, ne vegye igénybe a közösségi közlekedést, hanem inkább sétáljon, biciklizzen, vagy használja a saját járművét.

Szabad tömegközlekedéssel, busszal, vonattal utazni?

Igen, de csakis olyan céllal, ami a rendelet szerinti „alapos ok”-nak minősül. Mivel a tömegközlekedési eszközökön különösen jól tud terjedni a vírus – hiszen sok ismeretlen ember utazik rajta egy légtérben –, ezért ezt a közlekedési módot, ha csak lehet, érdemes elkerülni. Ha feltétlenül tömegközlekednünk kell, a másik embertől a járművek fedélzetén is lehetőség szerint legalább 1,5 méter távolságot kell tartani. Szakemberek javasolják az ablakok nyitvatartását a légcsere érdekében és az utazás végeztével az azonnali kézfertőtlenítést, és a lehető leghamarabb az alapos kézmosást.

  • Az éppen épülő házam építését lehet folytatni, ha onnan 20 km-re lakom?
  • Elmehetek a nyaralómba a hétvégére autóval?
  • Éppen költöznék, mert lejárt az albérletem szerződése, megtehetem?
  • A kijárási tilalom alatt szünetel az önkormányzati ügyintézés? Vagy időpontfoglalással fogadnak korlátozott számban ügyfeleket, például lakcímkártya-átiratás végett?
  • Eddig 15 óra előtt ehettem étteremben, ezután csak elvinni lehet az ételt?
  • A kijárási korlátozás alatt az újságírók hogyan tudják végezni a munkájukat? 

 

 Még több válasz a fenti kérdésekre is a tasz.hu/koronavirus oldalunkon.

 

Speciális kijárási tilalom települési szinten

Mi lesz azokkal a városokkal, ahol a polgármesterek már kijárási tilalmat léptettek életbe?

Úgy gondoljuk, hogy ezek a tilalmak nem jogszerűek, és az operatív törzs sajtótájékoztatóján is azt jelentették be, hogy fel fognak lépni az ilyen rendeletekkel szemben. Így, álláspontunk szerint, az országban egységesen és kizárólagosan a kormány által kihirdetett szabályokat kell alkalmazni.

A településvezetők helyben hozhatnak-e további korlátozásokat?

Nem, a kijárást érintően települési szinten nem hozhatók szabályok, az ilyen próbálkozások jogellenesek.

Ha 9-12 között van szükségem pl. gyógyszerre, meg kell kérnem egy 65 év felettit? 

Igen, ilyenkor 65 év alatti nem léphet be a gyógyszertárba. Igaz, egyre több gyógyszertában állnak át arra a rendszerre, hogy a gyógyszert csak egy kiadóablakon keresztül adják át, vagyis ténylegesen senki nem léphet be a gyógyszertárba. Ha a rendeletet szó szerint értelmezzük, akkor az ilyen gyógyszertáraknál kiszolgálhatók 9 és 12 óra között is 65 év alattiak. Ekkor is fontos azonban, hogy sorbanálláskor megtartsuk a másfél méteres távolságot!

Láthatás, különélő szülők és a gyerekek

Vihetem-e a gyerekemet láthatásra a kijárási korlátozás idején?

A rendelet a szülői jogok és kötelezettségek gyakorlása céljából kifejezetten lehetővé teszi a kijárást, így mind az a szülő, aki hozza vagy viszi a gyereket a láthatásra/ról, mind pedig az a szülő, aki ezzel a céllal indul útnak, legálisan tartózkodik az utcán.

Azt érdemes hozzátenni, hogy ha a kapcsolattartásra vonatkozó döntés kifejezetten nem rendezi, hogy mi a teendő veszélyhelyzet, kijárási tilalom  esetén (márpedig többnyire nem rendezi), akkor is jó tudni, hogy a szülők közös megegyezéssel bármikor eltérhetnek attól a kapcsolattartási rendtől, amiben korábban megállapodtak, vagy amit a bíróság vagy más hatóság elrendelt. Ilyenkor a vezérelv a gyermek legjobb érdeke legyen, ami azt diktálja, hogy a szülők olyan egyetértésen alapuló, rugalmas megoldást alakítsanak ki, amely alkalmas a kapcsolattartás biztosítására és arra, hogy a gyermek és a szülők egészségét megóvja. A megállapodásról a gyermek véleményét ki kell kérni és azt érettségétől függően figyelembe kell venni. 

A kijárási korlátozás tehát önmagában nem akadályozza a kapcsolattartást, de a szükséges óvintézkedéseket mindenkinek meg kell tennie. Ha a különélő szülő oldalán egészségügyi kockázat merül fel, vagy a gyermek karanténba került, akkor az a kapcsolattartást akadályozza, ilyenkor a kapcsolattartás szünetel, telefonos vagy internetes kapcsolattartási formák azonban változatlanul használhatóak. A törvény előírja, hogy az ilyen akadályokról a szülőknek folyamatosan tájékoztatniuk kell egymást. Ilyenkor a jogosult szülő nem tehet arról, hogy elmaradt a találkozás, ezért azt a kijárási korlátozás vagy a karantén vége után pótolni kell, legkésőbb hat hónapon belül. 

Egyoldalú eltérések a kapcsolattartásra vonatkozó döntéstől nem lehetségesek, tehát nem jogszerű, ha a különélő szülő önkényesen nem viszi vissza a gyermeket a kapcsolattartás után, vagy a különélő szülőt akadályozza a másik szülő egyoldalúan a kapcsolattartásban. Ha vitás az, hogy fennáll-e a kapcsolattartást akadályozó járványügyi indok, akkor a kapcsolattartásban akadályozott szülő kérheti a kapcsolattartás pótlását, és ha a másik fél nem teszi ezt lehetővé, akkor a bíróság dönt majd arról, hogy végrehajtható-e a pótlás. 

18 év feletti gyerekre is vonatkozik-e a láthatás miatti kijárás lehetősége?

Nem: 18 év felett mindenki nagykorúnak számít, ami azt is jelenti, hogy a szülői jogok vele szemben megszűnnek. Márpedig a rendelet csak a szülői jogok és kötelezettségek gyakorlása céljából teszi lehetővé a kijárást.

foto: Pivarnyik Balázs

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.