Veszélyhelyzet után válsághelyzet: hogyan változik az életünk?

A koronavírus miatt kihirdetett rendkívüli jogrend alatt meghozott szabályok és intézkedések sokszor a legkevésbé sem voltak átláthatók és egyértelműek – több mint kétezer alkalommal kértetek tőlünk jogsegélyt és 240 000-szer nyitottátok meg folyamatosan frissített tájékoztató oldalunkat, ahol megválaszoltuk a leggyakrabban felmerülő kérdéseket. A rendkívüli jogrend ugyan véget ért, de mi nem pihenünk, mert az élet nem tért vissza a járvány előtt megszokott rendbe.

Június 18-án lefújták a veszélyhelyzetet, de egészségügyi válsághelyzetet léptettek életbe. Vagyis az enyhítések mellett maradtak különleges szabályok – ezekről továbbra is olvashattok a tasz.hu/koronavirus oldalon, megerősített jogsegélyszolgálatunk is várja a kérdéseiteket.

Kijárási korlátozások már nincsenek és számos ponton szabadabbá válik az életünk: járhatunk moziba, kinyitnak a könyvtárak és ötszáz főig rendezvényeket, koncerteket is lehet tartani – akár zárt helyszínen is. A 65 éven felüliek nem túl népszerű bevásárlási idősávja megszűnt: kortól függetlenül egész nap lehet boltba, gyógyszertárba menni.

A maszkviselés (vagy legalábbis az arc eltakarása akár sállal vagy kendővel) viszont kötelező egyes esetekben: viselni kell a tömegközlekedési eszközökön és az üzletekben, a vendéglátóhelyek zárt helyiségeiben pedig az eladóknak. A hatévesnél kisebb gyerekre nem kell maszkot adni.

Az országhatárt újra át lehet lépni, és ha uniós államból vagy Szerbiából térünk haza, karanténba sem kell vonulnunk. Javasoljuk, hogy mielőtt külföldre utaznál, tájékozódj a Külügyminisztérium honlapján a célországra vonatkozó aktuális tudnivalókról.

Vannak esetek, amikor továbbra is elrendelnek karantént – ilyen például, ha valaki megbetegedett a koronavírustól, de az állapota nem indokolja a kórházi kezelést. A rendőri ellenőrzést mobilapplikációval is kiválthatjuk, amely szelfik készítésével és a helyadataink továbbításával igazolja, hogy nem szegtük meg a szabályokat.

A bölcsődék, óvodák nyitva lehetnek; az iskolákban viszont már elkezdődött a nyári szünet, bár június 26-ig még kell felügyeletet biztosítani annak, aki kéri. Mehetnek viszont a gyerekek nyári táborba, akár ott alvással is – a táboroztatásra eleve szigorú szabályok vannak, így a koronavírus miatt nem szabtak külön feltételeket.

A veszélyhelyzetre vonatkozó munkajogi szabályok július elsejéig érvényesek, utána a korábbi szabályok állnak vissza. Július másodikától a rendszeres otthoni munkavégzés, vagyis a home office már csak távmunkaszerződéssel lehetséges!

Az egészségügyi dolgozók, orvosok munkáját most az egészségügyi válsághelyzet szabályai határozzák meg. Továbbra is megvan a lehetőség arra, hogy az egészségügyi dolgozókat kirendeljék, vagyis olyan egészségügyi intézményben kötelezzék munkavégzésre, amely a válsághelyzet felszámolásában vesz részt. A rájuk vonatkozó külföldre utazási tilalom azonban megszűnt.

Számos információt gyűjtöttünk még össze tájékoztató oldalunkon egyebek mellett a karantén részletes szabályairól vagy a szülőkre, szociális területen dolgozókra, fogyatékossággal élő emberekre vonatkozó tudnivalókról. Továbbra is nyomon követjük és érthetővé tesszük számotokra a jogszabályokat, intézkedéseket. Támogass bennünket, hogy a rendkívüli helyzetben is biztonságban érezhesd magad!

(Fotó: Pivarnyik Balázs)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.