Nem sajnálatra, megoldásra van szükségük a családon belüli erőszak áldozatainak

  • Nemes Anna mutatja be Orosz Bernadettet, aki az egész társadalmat szembesíti a családon belüli erőszak problémájával és egyesületet is alapított a bántalmazott emberekért.
  • Idén december 10-én, az emberi jogok világnapján újra átadjuk a SZABAD-díjakat azoknak a hétköznapi hősöknek, akik a legtöbbet teszik azért, hogy Magyarország szabadabb hely legyen. A következő napokban 9 kortárs író tollából ismerhetitek meg a jelöltek történeteit, akik közül kiválaszthatjátok, ki legyen a TASZ közönségdíjasa.

Aki látta, soha nem fogja elfelejteni Orosz Bernadett fényképeit, amiket azután tett közzé, hogy volt barátja brutálisan bántalmazta őt – már a sokadik alkalommal. Bátor posztjával rengeteg sorstársa nevében szólalt fel, akik azóta is rendre megkeresik őt. Emellett az egész társadalom figyelmét felhívta arra, hogy milyen fontos szembenézni a családon belüli erőszak problémájával, amiről szeretünk inkább megfeledkezni. Orosz Bernadett kálváriája még nem ért véget, mert bántalmazója pert indított ellene, de ő továbbra is elszántan harcol az igazáért, és már egyesületet is alapított a bántalmazott emberekért.

Nincs benne harag, az igazságért küzd

Csak egy vékony fénycsík szűrődött be a résnyire nyitott ajtón. Kint halk léptek, kulcsok zaja. A vájár dolgozni indult, a szőke kislány pedig felriadt, mint mindig, ha az apja becsukta maga mögött az ajtót hajnalban. Ilyenkor úgy tudott visszaaludni, ha arra gondolt, mi lesz, ha egyszer nagy lesz. A kislány a fal felé fordult, magához ölelte a takaróját, és elképzelte, hogy amikor nagy lesz, egy nagy házban él majd a férjével, vagy talán nem is egy házban, hanem egy nagy tanyán, és lesz rengeteg gyereke, akár tíz is, vagy tizenkettő, és nagyon boldogok lesznek, bármi is történik. A kislány azt is képzelte, hogy ott, a domb tetejére épült tanyán lesznek tündérek is, akik megvédik őket minden rossztól, és gondoskodnak arról, hogy minden napra jusson egy csoda a családnak. Amikor mindez megjelent a szeme előtt, megnyugodott, és néhány pillanat múlva újra békésen aludt.

A kislány ma már felnőtt nő. A megálmodott domb tetején él egy nagy házban Miskolcon, boldog, hatgyermekes édesanyaként. A csodákban és a tündérekben annak ellenére is töretlenül hisz, hogy már jól ismeri a poklot. Ő ugyanis az az ember, az a nő és az az édesanya, akit 2019 őszén a felismerhetetlenségig összevert a párja. Bernadett arcán nem maradt ép felület, eltört az orra, letörtek a fogai, és a teste is zúzódásokkal volt tele. A szállodai szoba, ahol bántalmazták, úgy nézett ki, mintha gyilkosság történt volna a falak között. A férfi betörte a kulcsra zárt ajtót, széttörte a tömörfa fésülködőasztalt, Bernadett fejét hol ököllel ütötte, hol a hajánál fogva a falba verte. A nő vére szinte mindenhol ott volt a szobában. Bernadett bűne aznap az volt, hogy előbb ment fel aludni a szobába, mint a párja. A férfi, miközben ütötte Bernadettet, azt mondta neki, hogy azt a szobát élve már biztos, hogy nem hagyja el. 

Nem lett igaza. Bernadett él, és a történetét nem rendőrségi beszámolókból, nem rokonoktól vagy szomszédoktól, hanem tőle tudjuk. Mert összeszedte minden bátorságát, és kiállt a nyilvánosság elé. Megmutatta, mit jelent a párkapcsolati erőszak, amikor nem definíció, nem statisztikai adat, nem vita tárgya, hanem valóság. Először fotókat mutatott a véraláfutásos, feldagadt arcáról, aztán megszólalt. Nem csak azért, hogy magának kérjen segítséget, hanem azért, hogy azok helyett is kiálljon, akik nem merik megmutatni, mi történik velük a zárt ajtók mögött.

Bernadett ezekért az emberekért küzd nap mint nap. Szinte nincs olyan hét, hogy ne keresnék meg olyan nők, akiket szintén bántalmaznak, de vagy nem kapnak, vagy nem is mernek segítséget kérni.Azt mondja, nem tud és nem is szeretne elmenni a sorstársai mellett. Szerinte az áldozatoknak nem sajnálatra, hanem megoldásra van szükségük, ami Magyarországon egyelőre rendszerszinten hiányzik. Varga Judit igazságügyi miniszternek több javaslatot és kérvényt is benyújtott az elmúlt időszakban, kampányolt Brüsszelben, az Európai Parlamentben, fogadta többek között Katarina Barley volt német igazságügyi és esélyegyenlőségi miniszter, az Európai Parlament alelnöke, aki személyesen biztosította a támogatásáról. Bernadett a jövőben kampányt indít annak érdekében, hogy a magyar kormány tegyen törvényjavaslatokat azért, hogy a gyereküket egyedül nevelő szülőket és a gyerekeket hatékonyan meg lehessen védeni az erőszaktól. 

A politikusokkal folytatott párbeszéd mellett, több társával együtt létrehozták a BÉKE nevű szervezetet, vagyis a Bántalmazottak Érdekképviseleti Egyesületét. A céljuk a segítségnyújtás mindazoknak, akik azt hiszik, a bántalmazó kapcsolatból nincs kiút és nincs remény, csak tűrés és hallgatás van. Az egyesület alapítói közül többen is bántalmazottak voltak, így elsőkézből tudnak tanácsot adni, hogyan kerülhető el az áldozattá válás, és segítenek abban is, hogy ha már megtörtént a baj, legyen, aki képviseli és segíti a bántalmazottakat. 

Bernadett szerint az egyik legfontosabb, hogy az áldozatok ne rekedjenek meg évekig egy bántalmazó kapcsolatban, és ne kerüljön hosszú évekbe az sem, amíg vissza tudják szerezni az önbecsülésüket és a teljesítőképességüket.Bernadett azt mondja, két hét után tudnia kellett volna, hogy a férfi, akivel kapcsolatban van, veszélyes. Ha visszatekint, ma már tudja, hogy voltak jelek, de akkor fogalma sem volt arról, hogy mire kellene figyelnie. Éppen ezért különböző kampányokkal arra is szeretnék felhívni a társadalom, a szakemberek és főleg az érintettek figyelmét, hogy melyek lehetnek a legelső jelek arra, hogy komoly a baj. Abban bíznak, hogy kitartó munkával elérhető, hogy az erőszakot elszenvedett emberek nem várják meg, amíg a helyzet visszafordíthatatlanul elmérgesedik, és adott esetben az életükbe kerül az, hogy nem mertek és nem tudtak segítséget kérni.

Amíg Bernadett a családon belüli és a kapcsolati erőszak ellen küzd, a saját ügye sem áll meg. A fotók és a látleletek őt igazolják, azt mégsem lehet tudni, hogy az igazságszolgáltatás végül hogyan ítéli meg a történetét. Az már most biztos, hogy a folyamat hosszú lesz, hiszen az első tárgyaláson nem a bántalmazás ügyében hallgatták meg. Ugyanis a férfi, aki brutálisan összeverte Bernadettet, ötmillió forintos kártérítést követel a nőtől, mivel szerinte sérültek a személyiségi jogai, amikor Bernadett a segélykérő posztjában megnevezte őt. 

Bernadett azt mondja, azt tanulta a szüleitől, hogy hinni kell az emberek jóságában.Nem forgatná vissza az idő kerekét, nem törölné ki az elmúlt egy évet az életéből. Elfogadja, hogy ezt az utat kell végigjárnia. Nincs benne harag vagy gyűlölet, de azt szeretné, ha a bántalmazója végül valódi büntetést kapna, azaz börtönbe kerülne. Bernadett szerint ha nincsenek megfelelő szankciók, marad a magas látencia, vagyis azok, akiket bántalmaznak, nem mernek magukért kiállni, mert azt látják, hogy nagyon nehéz út áll előttük, és nincs garancia arra sem, hogy a végén nem ők járnak rosszul. 

Ha a bántalmazott emberek azt látják, hogy a hatóságok nem hisznek az áldozatoknak, hogy újra traumatizálják őket a folyamatos kihallgatásokkal, akkor érthető, hogy csak kevesen mernek megszólalni.Orosz Bernadett azért is áll ki a nyilvánosság elé a történetével, hogy ne vegye el a reményt a bántalmazottaktól.

Csak egy vékony fénycsík szűrődik be a résnyire nyitott ajtón. A gyerekei alszanak, Bernadett még ébren van. A fal felé fordul, magához öleli a takaróját, a szeme előtt megjelenik egy rönkház a svájci Alpokban, és látja, ahogy a gyerekeivel bemennek az ajtón. Boldogok. A domb tetejére épült házban minden, ami most történik körülöttük, már csupán távoli, tompa zaj a múltból. 

Szöveg: Nemes Anna
Grafika: Hitka Viktória

A következő napokban blogunkon is bemutatjuk a SZABAD-díj idei jelöltjeit. Olvasd el történeteiket, és november 30-ig válaszd ki közülük kedvencedet – a legtöbb szavazatot kapó jelölt kapja a közönségdíjat december 10-én.