A dühös polgár és a karácsony

  • Éveken keresztül kaptunk bántó üzeneteket egy irodánk közelében lakó polgártól. A legtöbb így szólt: “Hazámat áruló gazemberek!” Az üzenetek gyógyszeres dobozok belső oldalára voltak írva. Ez a történet nem az üzenetek szerzőjének személyéről szól, hanem arról a társadalomról, amiben élünk és amitől nagyon sokan szenvedünk. 

Az üzenetek

Nem tudjuk már rekonstruálni, egészen pontosan mikor érkezhetett az első, irodánkba bedobott üzenet, de körülbelül három éve, és vagy ez állt rajta: 

Fotó: TASZ media/TASZ-HCLU

vagy ez: 

Fotó: TASZ media/TASZ-HCLU

vagy esetleg ez: 

Fotó: TASZ media/TASZ-HCLU

Akkoriban a közhatalommal kritikus civil szervezetek már régen a politikai színtér céltáblájának közepén voltak. A kormány megalkotta a később elbukott civilellenes törvényt és elkezdte erősíteni azt a narratívát, hogy minden külföldi forrásokat is felhasználó szervezet árt a magyar közéletnek.

Ez volt az az idő, amikor a kritikusunk elkezdte hordani a cetlijeit, és elkezdte ránk önteni a haragját és a frusztrációját. Csak pár évvel később derült ki, hogy az illető az irodánk közelében lakik, éppen egy házban az egyik kollégánkkal.  

Akkor jöttünk rá, hogy ki állhat a bántó üzenetek mögött, amikor a kollégánk korán reggel jött be az irodába, és éppen a postaládánk előtt találta a közelünkben lakó dühös polgárt, akit fel is ismert. Az aznap érkezett cetlin is ez állt: 

Fotó: TASZ media/TASZ-HCLU

Kritikusunk ezután sem hagyta abba, folytatta az üzenetek kézbesítését: 

Fotó: TASZ media/TASZ-HCLU

Mi akkor még persze haragudtuk rá, hiszen a kormány nagyon sokakat hangolt a független, kormánykritikus civilek ellen, és ez az illető számunkra azt testesítette meg, hogy a kormánynak sikerült:
még a közvetlen környékünkön is van, aki annyira haragszik ránk, hogy hajlandó rendszeresen idehozni ezeket a cetliket. 

Hátrébb lépve

Pár év elteltével már látjuk, hogy az üzenetek szerzője legalább annyira áldozata a rendszernek, mint mi. A magyar kormány szándékosan törekszik arra, hogy polarizálja a társadalmat, pedig a társadalom külső behatások nélkül nem lenne ennyire megosztott. Kováts Eszter szociológus azt írja, hogy a polarizációt Németországban és Magyarországon is polarizációs vállalkozók idézik elő és fokozzák. A megválasztott kormányunk ahelyett, hogy csökkentené a társadalomban meglévő politikai konfliktusokat, kiélezi azokat hatalmi megfontolásból, és a média egy része ezt csak tovább erősíti.  

A körülöttünk élő dühös polgárok ennek a polarizációs vállalkozásnak az áldozatai.Nem gondoljuk, hogy ne lehetne más véleménye polarizációs törekvések nélkül is a mi dühös polgárunknak. Lehet. Gondolhatunk mást, eltérhet a véleményünk. Az viszont nem szükségszerű, hogy haragot vagy gyűlöletet is érezzünk a velünk egyet nem értőkkel szemben. Ez csak és kizárólag a polarizációs vállalkozóknak kedvez. 

A polarizációs, azaz a társadalom szétszakítását célzó, ellentéteket erősítő folyamatoknak éppen azok válnak az áldozatává, akik a legkiszolgáltatottabbak, akik a legmagányosabbak, akik a legkevesebbet tudnak beszélgetni és akiknek a legkevesebb befolyásuk van.A legutolsó üzenetet fél éve kaptuk: 

Fotó: TASZ media/TASZ-HCLU

Nem tudjuk, mi történt a közelünkben lakó dühös polgárral. Azt viszont tudjuk, hogy mi történt a magyar társadalommal. Nem beszélünk egymással, haragszunk arra, akivel nem értünk egyet, pedig ez lehetne másként. Többször fantázáltunk arról, hogy tudnánk-e beszélni az üzenetek dühös szerzőjével, és mindig arra jutottunk, hogy nem tudnánk. Azt tudjuk tenni, hogy minden erőnkkel dolgozunk egy szabadabb és egyenlőbb Magyarországért, ahol lehet egymással beszélni és nem lehet polarizációs vállalkozóként sikereket elérni. 

Minden ügyünk, minden műhelyünk és közleményünk arról szól, hogy egy közös országban élünk, ahol együtt, egymással kellene megtanulnunk békében élni. Ezért ma Magyarországon a kormány tehetné a legtöbbet, de sajnos nem tesz. Mi viszont megtesszük, ami tőlünk telik. 

A  közelünkben lakó dühös polgárnak soha nem tudtuk elmondani, hogy mi hogyan képzeljük a szabad, egyenlő és bátor Magyarországot. De hiszünk abban, hogy műhelyeinkkel, rendezvényeinkkel, ingyenes jogi segítségünkkel országszerte több ezer olyan embert érünk el, akikben ott van a változás lehetősége. Ez ad nekünk reményt arra, hogy hosszabb távon nem gyűlölködő cetliket fogunk kapni, hanem lesznek olyan fórumok, ahol meg lehet vitatni azokat a kérdéseket, amikben nem értünk egyet. 

Boldog karácsonyt, Magyarország!

2023.12.20. napján módosítottunk a szövegen, annak érdekében, hogy a szóhasználat jobban megfeleljen a közvetíteni kívánt üzeneteknek.