A H1N1 hisztéria következő állomása

Magyarországon ma vannak kötelező védőoltások. Az influenza elleni védőoltás, így az új típusú influenza elleni védőoltás sem kötelező.

A magyar egészségügyi törvény biztosítja a beteg jogát arra, hogy megfelelő, teljes körű és egyéniesített tájékoztatást kapjon. E jog a tájékoztatáshoz minden egészségügyi beavatkozás előtt megilleti a beteget. Tehát akár kötelező, akár nem kötelező védőoltásról van szó, a betegnek megfelelő tájékoztatást kell kapnia a vakcináról, az esetleges kockázatokról, illetve bármiről, amit megkérdez. Ugyanis az egészségügyi törvény azt is rögzíti, hogy joga van kérdéseket feltenni, sőt, válaszokat is kapni rájuk. Az Alkotmánybíróság is elismerte egy korábbi határozatában, hogy a védőoltások érintik a testi integritáshoz való jog gyakorlását – így azok beadása, esetleges kötelezővé tétele esetén kiemelt fontosságúak a garanciák, mint például a jogorvoslat keresés lehetősége.

A H1N1 járvány kitörése óta vita tárgya az, hogy vajon nem túlozta-e el az Egészségügyi Világszervezet annak súlyosságát. Az kijelenthető, hogy már nem arról van szó, hogy egy állítólagos újságírónő micsoda megdönthetetlen bizonyítékokat talált a WHO, jó néhány befolyásos politikus és bankár ellen. Az Európa Tanács parlamenti közgyűlésének egyik bizottsága tartotta érdemesnek a kérdést arra, hogy a WHO felelőseit és gyógyszeripari képviselőket hallgasson meg arról, hogy nem túlozták-e el tudatosan a járvány veszélyeit. Eközben az USA-ból olyan hírek jönnek, hogy vége a járványnak, Magyarországon bezárták az oltópontokat. Pontos adatot az új influenza következtében elhunytakról nem találtunk, igaz, aggodalomra ad okot, hogy mintegy harmaduk nem tartozott egyik rizikócsoportba sem.

A TASZ-ban nem dolgoznak epidemiológusok, nem vagyunk orvosok, nincs is ilyen szakértői hátterünk. Mindössze annyi világos, hogy a szakemberek között közel sem teljes az egyetértés abban, hogy a vakcina valóban annyira szükséges, mint ahogy a WHO és mások állították.

Azt viszont tudjuk, hogy a magyar állam 4, 4 milliárd forintért rendelet 4 millió dózist, és még 2 milliót a patikáknak. Azt is tudjuk, hogy ebből eddig 3 milliót adtak be.

Február 2-án megjelent az Egészségügyi Minisztérium honlapján egy rendelettervezet, ami szerint az iskola-egészségügyi szolgálat 200 forintra jogosult minden beadott új influenza ellen oltás után. A tervezet véleményezésére 3 napos határidőt szabtak. Kihirdetést követően azonnal hatályba lép, s visszamenőleg 2009. október 15-ét követő immunizálás esetén kell alkalmazni. Eszerint az iskolák kapnak 200 forintot visszamenőleg is minden oltás után. Magyarországon ma mindenki és minden szervezet a pénztelenségről panaszkodik.

Kérdés az, hogy egy nem kötelező védőoltás esetében, ahol a járvány lecsengeni látszik, viszont 3 millió vakcina úgy tűnik megmarad, valóban elfogadható, hogy az iskolákat pénzszerzési lehetőséggel ösztönözze az állam annak irányába, hogy minél több gyerek kapja meg – a legalábbis vitatott – vakcinát? Vajon a tájékoztatáshoz való jog minden gyermek és szülője esetében maradéktalanul érvényesülni fog?