A dílerek köszönik az ENSZ-nek a drogtilalmat

Az illegális drogkereskedelem körülbelül 400 milliárd dolláros forgalmat bonyolít le évente: ez az egyik legjövedelmezőbb üzletág a világon. Adómentes bevételhez juttat szervezett bűnözőket, terroristákat, szeparatista gerillacsoportokat és korrupt politikusokat. Száz évvel ezelőtt a szövetségi alkoholtilalom a gengszterek virágkorát hozta el az Egyesült Államokban, 50 évvel ezelőtt az 1961-es az ENSZ Egységes Kábítószeregyezménye elhozta a nemzetközi drogkereskedők virágkorát. Nekik nem kell adóbevallást készíteni, nem kell fogyasztóvédelmi jogszabályokkal bíbelődni, munkavállalói szerződéseken aggódni: az extraprofit viszont garantált, hiszen a drogok iránti kereslet folyamatosan bővül. Ahol magas a kockázat, ott magas a profit is, a konfliktusmegoldásnak pedig egyetlen eszköze ismert, az erőszak. A kábítószer-egyezmény 50 éves évfordulóját a leginkább a drogkereskedők ünneplik meg, eszük ágában sincs változtatni a fennálló renden, hiszen az illegalitás biztosítja számukra a mesés gazdagság feltételeit.

NÉZD MEG MIT ÜZENNEK AZ ENSZ-NEK A SZERVEZETT BŰNÖZŐK AZ 50. ÉVFORDULÓ ALKALMÁBÓL!
(A magyar feliratokat be tudod kapcsolni, ha alul jobboldalon a háromszögre kattintasz.)

 

 

Egy orosz maffiózó köszöni az ENSZ-nek a drogtilalmat

 

Egy mexikói kartel feje köszöni az ENSZ-nek a drogtilalmat

 

Egy tálib hadúr köszöni az ENSZ-nek a drogtilalmat

 

Egy amerikai díler csaja köszöni az ENSZ-nek a drogtilalmat

 
OSZD MEG A VIDEÓKAT TE IS!

“Soha nem válhattam volna ilyen piszkosul gazdaggá az idősebb és fiatalabb George Bush, Ronald Reagen, sőt, El Presidente Obama nélkül, hiszen egyikük sem volt elég tökös legény ahhoz, hogy kiálljon a pénzeszsákok ellen, akik ezt a cuccot illegalitásban tartják. A szívem mélyéből köszönetet mondok nektek, gracias amigos, nektek köszönhetem az egész birodalmamat” – jelentette ki két éve az egyik mexikói drogkartel vezetője, Joaquin “El Chapo” Guzman, aki a Forbes magazin szerint a 701. leggazadagabb ember a világon. Ez adta az ötletet ahhoz a TASZ kampányhoz, amellyel az 1961-es első egységes kábítószer-egyezmény elfogadásának évfordulójára kívánjuk felhívni a közvélemény figyelmét. A videóüzeneteket a TÁPSZÍNHÁZ színészeinek segítségével készítettük - köszönjük nekik!


A globális drogtilalom ugyanis csak a szervezett bűnözésnek kedvező – mi, az adófizető polgárokból álló többség a kárvallottjai vagyunk ennek a rendszernek, ugyanis az elmúlt 50 évben szemtanúi lehettünk a katasztrofális gazdasági, közegészségügyi és szociális következményeinek. A tiltáson alapuló megközelítés gerjeszti a globális HIV/AIDS járványt, polgárháborúkat tart fennt, elképesztő méretű erőszakos bűnözéssel jár együtt, a börtönök túlzsúfoltságához és az emberi jogok lábbal tiprásához vezet – csak hogy néhányat említsek. Lehet, hogy sokan tanácstalanok vagy bizalmatlanok a drogtilalom alternatíváival szemben – azonban még ők is egyetérthetnek azzal, hogy 50 év múltán ideje felmérni és értékelni az eddig folytatott drogpolitikánk eredményességét. A TASZ ezért számos más civil szervezettel együtt arra kéri az Egyesült Nemzetek és a nemzeti kormányok képviselőit, hogy végezzenek el egy széleskörű globális felmérést amely a későbbi értelmes vita alapjaként szolgálhat.

Sárosi Péter