Alkotmányellenes a belövőszoba bezárása

Pénteken történelmi döntést hozott a kanadai Legfelsőbb Bíróság: megállapította, hogy alkotmányellenes lenne a vancouver-i ellenőrzött drogfogyasztói szoba (az Insite) bezárása és kötelezte a kormányt, hogy adjon engedélyt annak további működésére. Mi is az ellenőrzött fogyasztói szoba? A szoba létrehozásának oka az volt, hogy a 90-es évek végére elharapózott a túladagolásos halálesetek és a HIV-fertőzések száma a brit-kolumbiai városban, amely Észak-Amerika egyik legnagyobb intravénás heroinfogyasztó népességének ad otthont. A nyugat-európai példákból látszott, hogy jóval hatékonyabb, ha az utcán heroint szúró drogfogyasztót a rendőr nem a rendőrörsre viszi, hanem egy erre kijelölt fogyasztói szobába küldi, ahol ellenőrzött körülmények között, steril felszereléssel és orvosi felügyelet mellett adhatja be magának az egyébként illegálisan vásárolt szereket (főként heroint).


A 2003-ban megnyílt Insite működéséről számos hatásvizsgálat készült, ezek két dolgot bizonyítottak be. Az egyik, hogy a kezdeti félelmekkel szemben a fogyasztói szoba hatására nem nőtt a drogokat kipróbáló fiatalok száma. A másik, hogy emellett jelentősen csökkent a drogfogyasztók körében jelentkező fertőzések és túladagolásos halálesetek száma – az Insite-ban számos túladagolás történt ugyan, de a gyors orvosi beavatkozás következtében egy sem végződött halállal! Emellett számos drogfüggőt éppen az Insite-ból sikerült leszokást célzó kezelésbe irányítani (az Insite működéséről részletesen lásd cikkemet a Szuverénben: Erkölcstelen moralizálás a drogháborúban).



Bár a konzervatív Harper-kormány nem talált semmilyen épkézláb érvet a szoba bezárására, arra hivatkozva próbálta megszüntetni azt, hogy ellentétes a szövetségi drogtörvénnyel. A szövetségi Legfelsőbb Bíróság mostani ítélete azonban megerősítette a Brit-Kolumbiai Legfelsőbb Bíróság korábbi döntését, miszerint az alapvető jogok és szabadságok kanadai chartájának 7-es cikkelye (élethez, szabadsághoz és személyi biztonsághoz való jog) ez esetben felülírja a szövetségi drogtörvényt. Ugyanis nagy valószínűséggel feltételezhető, hogy a szoba bezárása a halálesetek és a fertőzések növekedéséhez vezetne, míg egyáltalán nem bizonyított, hogy a szoba működése bármilyen negatív hatással járna a társadalomra. Így a kormánynak egy külön engedélyt kell kibocsájtania az Insite számára a további működés garanciájaként.

A döntés nem csak azért történelmi, mert megerősítette Észak-Amerika első drogfogyasztói szobájának létjogosultságát, hanem azért is, mert kimondta, hogy az alkotmányban garantált jogok minden körülmények között prioritást élveznek a drogtörvény rendelkezéseivel szemben. Vagy másként fogalmazva: a drogtörvény végrehajtása során a kormány nem tehet olyan intézkedést, amivel veszélyezteti a drogfogyasztók életét és egészségét. Ez nagy győzelem az ártalomcsökkentő mozgalom számára, amely szerint nem reális cél a társadalom drogmentesítése, és a drogmentesítés nevében nem hagyhatjuk a drogfogyasztókat megbetegedni vagy meghalni. Ennek a szemléletnek a megnyilvánulása a tűcsere program és az ellenőrzött fogyasztói szoba is.

Magyarországon két okból is érdemes figyelni erre a döntésre. Egyrészt Budapest egyes kerületeiben ma a brit-kolumbiaihoz hasonlóan súlyos problémát jelent az utcai droginjektálás, akár a fertőzések arányát nézzük a drogfogyasztók körében (kb. 80 százalékos hepatitis C), akár az eldobált fecskendőket az utcán. A szakmai szervezetek már régóta mondják, hogy indokolt lenne egy hasonló intézmény létrehozása. Másrészt pedig mutatja az ítélet, hogy milyen fontos lehet az igazságszolgáltatás függetlenségének megőrzése a végrehajtó hatalommal szemben. A kanadai Harper-kormány a magyarországihoz hasonló zéró-tolerancia megközelítést képvisel a drogpolitikában, ugyanakkor a Fidesz-kormánnyal ellentétben nem próbálta kézivezérlés alá vonni az alkotmányos jogok felett őrködő legfőbb bírói testületet. A kanadai Legfelsőbb Bíróság két újonnan kinevezett bírája bátran szembe mer menni a kormány akaratával, amennyiben elvei ezt úgy diktálják. Kérdés, hogy a dohánylobbival szemben már gyengének bizonyult Balsai úr vajon meg meri-e majd tenni ugyanezt? A magyar kormány abban is követhetné a kanadai konzervatívokat, hogy "csalódottan bár", de tudomásul veszik a bíróság döntését, ahelyett, hogy cinikusan átírják az alkotmányt, ha az őket korlátozza.

Sárosi Péter
(TASZ)

 

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.