"Zaklatják a hajléktalan embereket!" - film és levélküldő akció

 

Kocsis Máté józsefvárosi polgármester, országgyűlési képviselő és Fidesz hajléktalanügyi referens szerint a kormány és az ő lépései ellen tiltakozók a programjukat csak részleteiben szemlélik, emiatt bírálják őt. Ahogy az origo.hu-nak fogalmazott: „Rendszerében kell megérteni, hogy mit szeretnénk, különben félreviszik az értelmezést”.

Nézzük akkor a rendszert, hátha tényleg nem értjük és azért nem tetszik. 

Első lépésként tavaly ősszel a Belügyminisztérium módosító javaslata nyomán megnyílt a lehetősége annak, hogy az önkormányzatok szabálysértéssé nyilvánítsák a nem rendeltetésszerű közterület használatot (építési törvény módosítása). Ennek pontos jelentését egyfelől megsúgta a javaslat indoklása, másfelől az önkormányzatok meghozott rendeletei: cél a közterületen élés szabálysértési szankcionálhatóságának megteremetése. A lehetőséggel már több önkormányzat élt, elsőként Budapest még tavasszal. Ezt követően júniusban Kocsis Máté, Rogán Antal és Papcsák Ferenc valamit további 10 Fideszes képviselő – köztük volt és jelenlegi polgármesterek, önkormányzati képviselők – benyújtották a szabálysértési törvény módosítására vonatkozó javaslatukat: akit 6 hónapon belül másodszorra is azon kapnak, hogy a közterületen életvitelszerűen tartózkodik, azt 150. 000 forintig terjedő pénzbírsággal vagy akár elzárással lehessen büntetni. Az ötletet átvette a Belügyminisztérium által kidolgozott új szabálysértési törvény tervezete, sőt a biztonság kedvéért mindjárt bármely szabálysértésnél lehetővé teszi visszaesés esetén az elzárás kiszabását.  

 

Küldjön levelet Kocsis Máténak!

Mindeközben a hajléktalanellátó civil szervezetekkel szerződést bontott a Főváros. Végül megmaradtak a hajléktalan emberekkel foglalkozó közalapítványok, ezek azonban még mindig nem tudják kiírni azokat a pályázatokat, amik nélkülözhetetlenek az egyre inkább életmentő szolgáltatások működtetéséhez. A pályázatokat azért nem tudják kiírni, mert a Nemzeti Erőforrás Minisztériuma még nem kötött szerződést velük. Ezek alapján egyértelmű a hajléktalan-ellátás bizonytalansága, erre maguk az ellátó szervezetek hívják fel a figyelmet minapi nyílt levelükben. Kocsis Máté részéről többször elhangzott, hogy az a problémák egyik forrása, hogy ezek a szervezetek nem jól, nem elég hatékonyan végzik a munkájukat. Sőt, a TASZ nyílt levelére válaszul a kérések megtagadás mellett annyit írt, hogy ombudsmani vizsgálatot kezdeményez a hajléktalanszállókon történt jogsérelmek kivizsgálására, így tolva rájuk a teljes felelősséget. A hajléktalanellátásban dolgozó szakemberek is régóta hangoztatják, hogy a szállók fenntartása nem jelent igazi megoldást. Ugyanakkor a Főváros éppen mostanában készül átadni két, több száz férőhelyes hajléktalanszállót. 

A rendszer harmadik eleme, vagy inkább hiánya: a hajléktalanügyi stratégia. Az építési törvény módosítását azzal fogadták el, hogy a szociális ügyekért felelős államtitkárság kidolgoz egy stratégiát. A tiltakozók kifejtették ugyan, hogy ennek ellenére nem gondolják, hogy alkotmányosan rendben lenne az utcai hajléktalanságot, a hajléktalanságot általában büntetni. A stratégia azonban sosem született meg. Egy ilyen stratégiának kellene arra is választ adnia, hogy kit tekintünk hajléktalan embernek – amit Kocsis Máté szintén gyakran felvet. Bár nem vitatjuk példái valóság alapját, mégis azt gondoljuk, hogy akik utcán vagy szállókon élnek azok valóban rászorulók, helyzetükön pedig csak ronthat, ha tetemes pénzbírsággal, elzárással fenyegetjük őket, valódi megoldást pedig nem nyújtunk. A hiányzó stratégiának alapköve kellene, hogy legyen a megelőzés. A hajléktalanügyi referens szavainak hitelességét kérdőjelezi meg, hogy éppen jövő héten készül az önkormányzat kilakoltatni egy egyedülálló anyát gyermekével. 

A rendszer következő eleme az, hogy minden kerület és település gondoskodjon a saját hajléktalanná vált embereiről, a saját rászorulóiról. A többi felvázolt elemmel együtt értékelve azonban ez meglehetősen cinikus, csak a saját, Kocsis Máténak szóló nyílt levelükben írt hasonlatunkat tudjuk megismételni. „Ön igyekszik a lakása előtt lévő sebesült embert átlökdösni a szomszéd lakása elé, és még a mentőt sem hívja ki hozzá.” 

A LÉLEK program, amit november közepén indítanak el az önkormányzat saját bevallása szerint 34 embernek nyújt megoldást. A programnak több előre mutató eleme is van: ilyenek, hogy nem csak szállóban, hanem végleges lakhatási megoldásban és munkalehetőség keresésben is gondolkodik. Könnyen kiszolgáltatott helyzetekhez vezethet azonban, hogy az egykori hajléktalan ember jó magaviseletéről a lakóközösséget fogják megkérdezni 1 év eltelte után. Ezen pedig az sem változtat, hogy Kocsi Máté külön büntető tényállást alkotna arra, ha valaki kiszolgáltatott embert, többek között hajléktalant megaláz. Ez a lépés nemcsak igen álságos a fentiek fényében, de teljesen szakmaiatlan is: a felmerülő jelenségekre nem újabb és újabb tényállásokat kell alkotni, hanem a meglévőket használni. Nem világos az sem, hogy milyen jelenségre kíván Kocsis Máté reagálni.

Kapronczay Stefánia, TASZ

Amennyiben Önt is felháborítja, hogy a kormány a hajléktalan embereket rendészeti eljárásokkal fenyegeti, küldjön levelet Kocsis Máténak, a Fidesz hajléktalanügyi referensének!

Címzett: kocsis.mate@fidesz.hu

Másolatot kap: tasz@tasz.hu 

Tárgy: Állampolgári kérelem a hajléktalan emberekért

Szöveg:

Tisztelt Kocsis Máté! Tisztelt Hajléktalanügyi Referens Úr!

Ön polgármesterként és országgyűlési képviselőként végzi a munkáját, engedje meg, hogy választópolgárként új pozíciójával kapcsolatban elmondjam a véleményem.

Hajléktalanügyi referensként az a dolga, hogy az otthontalan emberek helyzetére igyekezzen megoldást találni. A megbízatása többek között arra szól, hogy megismerje az érintett szervezetek munkáját, összegyűjtse a tőlük érkező, országos jogalkotásra vonatkozó javaslatokat. A hajléktalanellátó, a hajléktalan emberek érdekképviseletét végző, illetve jogvédő szerveztek intézkedései kezdete óta ugyanazt kérik, és most én is ugyanezt  kérem Öntől. 

Kérem, hogy vonja vissza a hajléktalanságot, az életvitelszerű közterületen lakást szabálysértéssé nyilvánító józsefvárosi rendeletét, s tegyen javaslatot ugyanerre a többi önkormányzatnak. Kérem, hogy azonnal állítsa le a közrendvédelmi akciónak a hajléktalan emberek szabálysértési eljárás alá vonására irányuló részét.Mindezek mellett kérem, hogy vonja vissza a hajléktalan embereket még inkább ellehetetlenítő törvényjavaslatát (T/3525. számú javaslat) és tegyen javaslatot arra, hogy a “visszaeső” életvitelszerű utcán való tartózkodás ne szerepeljen a készülő szabálysértési törvényben.

Véleményem szerint ezt követően lehetséges elkezdeni az egyeztetést az elengedhetetlenül szükséges hajléktalanügyi stratégiáról, aminek a megelőzés kell legyen az egyik alappillére. Ezért kérem, hogy tegyen meg mindent azért, hogy ne kerüljenek újabb emberek az utcára, s javasolja ugyanezt képviselőtársainak is.

Üdvözlettel: 

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.