Mit szólhat a sajtó?

Egy demokratikus köztársaság polgára számára a sajtó szabadsága az egyik legfontosabb szabadságjog. Ez teszi lehetővé a közügyek vitatását a modern politikai közösségekben, a hatalmi igények és a hatalomgyakorlás megítélését minden egyes állampolgár részvételének lehetőségével.

Nem véletlen, hogy a sajtó szabadságára oly sok veszély leselkedik. Pedig az elv végtelenül egyszerű: tartalma alapján nem lehet különbséget tenni szólás és szólás, vélemény és vélemény között. A véleménynyilvánításnak csak külső korlátai lehetnek. A sarkos megfogalmazás, az éles vagy akár megbotránkoztató nézetek kifejtése, a tényfeltárás pedig különösen része a szólás szabadságának.

Önmagában is sajnálatos, ha sokan nem élnek a szólás szabadságával. Magyarországon a közbeszéd, az erkölcsi és politikai vita színvonala sokszor kétségbe ejtően alacsony. Az viszont elfogadhatatlan, amikor valaki szándékosan gördít akadályokat a megnyilvánulás elé, igyekszik elhallgattatni a neki nem tetsző véleményeket. A magyar jog számos ponton teszi lehetővé a sajtó korlátozását, a legújabb médiaszabályozás pedig hatalmas visszalépés törvényeink jogállami fejlesztése terén.

Nevezhetjük korruptnak a politikust? És a minisztert impotensnek? Hát a celebet ostobának? Filmünkben sorra vesszük a legkirívóbb eseteket.

A TASZ elkötelezett a sajtó szabadságának ügye mellett, a cenzúrát és az öncenzúrát egyaránt elfogadhatatlannak tartja. A politikai szabadságjogok program kiemelt célja az újságírói munka és a nyilvánosság akadálytalanságának biztosítása. Komolyan vesszük azt, hogy a véleményszabadságot korlátozó törvényeket megszorítóan kell értelmezni. Csak mások alapvető jogai lehetnek a korlátozás legitim indokai, elvont értékek és részérdekek nem (szükségesség), és csak a lehető legkisebb mértékben, a lehető legkevesebb korlátozás megengedett (arányosság). Ha a magyar hatóságok és bíróságok előtt nem lehet érvényt szerezni ezeknek az elveknek, akkor a TASZ kész európai fórumok elé vinni az ügyet.

Ha nem hagyják, hogy szabadon kifejtse véleményét, hogy bírálja a közszereplőket vagy a közhatalom gyakorlóit, keresse a TASZ jogsegélyszolgálatát!

Olvassa el a médiaszabályozásról szóló tájékoztató füzetünket (pdf)!

 

Hegyi Szabolcs, a TASZ Politikai Szabadságjogok programvezetője