Puncik lázadása Putyin ellen

A Pussy Riot punkbanda elleni büntetőeljárás ország-világ előtt lejáratja az orosz igazságszolgáltatást: vajon miért rezeltek be a Kreml hatalmas urai három huszonéves lánytól? A Putyin vezette félázsiai rezsim egyre idegesebben reagál a kritikára, ez pedig nem az erő, hanem a gyengeség jele

“Az orosz bírósági tárgyalások rendszerint rendkívül unalmasak, de ma az egész olyan, mint egy amerikai film,” számol be a Guardian tudósítója a moszkvai bírósági tárgyalásról. Valóban, a tárgyalóterem zsúfolásig tele van riporterekkel és kamerákkal, odakint több száz tüntető tiltakozik, odabent az ügyvédek gyakran elveszítik a türelmüket és kiabálni kezdenek, a bíró helyreutasít és betiltja az online közvetítést, egy agresszív rendőrségi Rottweiler ugat, ha bárki felemeli a hangját. Pattanásig feszült a helyzet. A vádlott üvegketrecében azonban nem holmi olajozó oligarcha vagy maffiafőnök terpeszkedik, hanem három húsz év körüli lány kuporog. Ők a Pussy Riot nevű feminista punkbanda tagjai, ami nyilvános helyeket meghekkelő, polgárpukkasztó performance-aival hívta fel magára a közfigyelmet és vált elsőszámú közellenséggé. A Krisztus Megváltóról elnevezett ortodox templomban előadott dalukkal végleg kiütötték a biztosítékot, ebben ugyanis ezt énekelték: “Szűz Mária, Istennek Anyja, szabadíts meg minket Putyintól!” A rendőrség letartóztatta őket, a vád: “huliganizmus” (хулиганство), avagy garázdaság, az indíték a vád szerint egy vallás elleni gyűlölet volt.

 


Júliusban a TASZ munkatársaiként részt vettünk a Washington-i Nemzetközi AIDS Konferencián, így volt alkalmunk filmet készíteni az Orosz Föderáció amerikai nagykövetsége előtt rendezett "Free Pussy Riot" demonstrációról

Pedig a Pussy Riot célja nem a vallási gyűlöletkeltés volt, hanem a rendszerkritika – a provinciális, antidemokratikus és patriarchális orosz valóság kritikája, amelynek egyébként az állam által teljesen korrumpált, a választási kampány során nyíltan Putyin mellé álló egyház is szerves részét képezi. A Pussy Riot-jelenségre adott aránytalan reakció része a “Birodalom visszavág” stratégiának, amelynek során a Putyin-rendszer az elcsalt választások után kibontakozó tömegmozgalmakat akarja letörni. Így például a nem engedélyezett tüntetéseken való részvételt hajmeresztő pénzbírsággal büntetik, a külföldi támogatást kapó civil szervezeteket pedig kötelezik arra, hogy “külföldi ügynökként” regisztrálják magukat (megannyi ötlet a demokrácia félázsiai alternatíváit felfedezőknek). Akinek kétségei vannak afelől, hogy a szervezett bűnözés milyen mélyen beépült az orosz kormányba, és mennyire ragaszkodik a hatalmához, annak ajánlom ennek a Szergej Magnyitszkij ügyről szóló olvasmányos cikk elolvasását (hosszú de megéri).

 Eleinte az orosz közbeszédet a felháborodás uralta a Pussy Riot akciója nyomán: az egyház a templom megszentségtelenítéséről beszélt, a pátriárka példás büntetést követelt és az ördög művének nevezte a performance-t. Miután azonban a lányokat márciusban előzetes letartóztatásba helyezték, és kiderült, hogy akár hét év börtönbüntetést is kaphatnak, a közvélemény megváltozott: a Putyin-párti közéleti személyiségek is aláírták azt a petíciót, ami a lányok elleni büntetés enyhítését követeli. Még Valentyina Matvienko, a Szövetségi Duma szóvivője is a lányok szabadon bocsátása mellett foglalt állást.


Aktivisták pózolnak a washingtoni orosz nagykövetség előtt

Az eljárást kezdettől fogva nagy nemzetközi figyelem kísérte: a banda tagjait az Amnesty International politikai foglyoknak minősítette, az ENSZ kulturális jogokkal foglalkozó különmegbízottja, az EU oroszországi delegációjának elnöke mellett az USA kormánya is rosszallását fejezte ki, nem beszélve azokról a rocksztárokról, akik koncertjeik, interjúik során folyamatosan napirenden tartják a kérdést (pl. Sting, Red Hot Chili Peppers, Madonna). A Pussy Riot parlamenti felszólalások és a legolvasottabb lapok vezércikkeinek témájává vált. A jogi képviseletet ellátó ügyvédek szerint az előzetes letartóztatás és annak körülményei (keveset kapnak enni és nem alhatnak eleget) sérti a vádlottak tisztességes eljáráshoz fűződő jogait, ezért az Emberi Jogok Európai Bíróságához fordultak. A meghallgatásokon több európai ország parlamenti képviselője személyesen is részt vett.


Madonna Pussy Riot-tal a hátán koncertezik

Maga Putyin sem kerülhette el a megszólalást: kifejezte abbéli reményét, hogy a bíróság enyhén ítéli majd meg a lányokat. Mintha a kormánynak semmi befolyása nem lenne az igazságszolgáltatásra. Mintha Oroszország jogállam lenne. Az a tény, hogy ilyen súlyos vádat emeltek (a lányok legfeljebb szabálysértést követtek el) és elrendelték az előzetes letartóztatást, önmagában ennek ellenkezőjét bizonyítja. Jogvédők szerint az egész per a szovjet idők kirakatpereit idézi, rámutattak például arra, hogy a vád tanúinak vallomásaiban ugyanazok a helyesírási hibák szerepelnek, ami arra utal, hogy központilag gyártották a vallomásokat. Az egyik tanú pedig arról számolt be, hogy a templomban zenét hallott – holott a felvételekből nyilvánvaló, hogy a performance-t hang nélkül vették fel és később keverték rá a zenét. A bíróság kizárólag a vád tanúit hajlandó meghallgatni, akik egytől egyig ugyanarról számolnak be: erkölcsi kárt szenvedtek el attól, hogy szemtanúi voltak a lányok templomi fellépésének. Amikor a védelem próbál kérdéseket feltenni a vád tanúinak, akkor a bíró azokat nem engedélyezi, és éppúgy letiltja a védelem tanúinak meghallgatását. Az ügyvédek is tudják, hogy a tárgyalás színjáték, a stratégiájuk azonban az, hogy a nyilvánosság számára is bebizonyítsák ezt – hogy aztán ne lehessen a törvényesség látszatát fenntartva szigorú ítéletet hozni.

Az ügyészek kedden három év börtönbüntetést kértek a lányokra, szerintük ugyanis csakis a “társadalomtól való elszigetelés” az egyetlen megfelelő büntetés egy ilyen "súlyos bűncselekmény" elkövetőivel szemben. Az ítélet a napokban megszületik. Ahogy Bill Browder írja, a mai orosz rezsim valóban bűnözőkből áll, de egyben lassú és nem túl hatékony, gyakran D-kategóriás egyetemet végzett C-kategóriás hivatalnokok állnak a döntések mögött, így a nyomásgyakorlás eredményes lehet. Aki szeretné kifejezni elégedetlenségét a véleménynyilvánítás szabadságának oroszországi korlátozása miatt, az négy petíció aláírásával is megteheti ezt!

Sárosi Péter
TASZ