Hol tart ma az otthonszülés?

Április 7-e az otthonszülés világnapja. Két év telt el azóta, hogy Magyarországon az e területet szabályozó rendelet hatályba lépett. A gyakorlat azt mutatja, hogy a valódi választás lehetősége a nők számára még mindig nem adott, holott a strasbourgi székhelyű Emberi Jogok Európai Bírósága 2010. decemberében kimondta, sérti a magánélethez való jogot, ha a nő nem dönthet arról szabadon, hol és milyen körülmények között szeretné világra hozni gyermekét.

Az otthonszülés költségeit a társadalombiztosítás nem finanszírozza, és a rendelet - az egyéni körülmények mérlegelése nélkül - rengeteg olyan kizáró okot sorol fel, amely miatt az intézeten kívüli szülés nem lehetséges.  Ilyen például, ha az újszülött várható súlya 4 kg fölött van, az anya elmúlt 40 éves vagy előzetesen császármetszése volt - és még hosszan sorolhatnánk. A jogszabály kidolgozásába a tapasztalattal rendelkező bábákat nem vonták be, akik szerint indokolatlan mindenkit eleve kizárni, aki valamely kritériumnak nem felel meg. Minden ember szervezete másképp működik. Ennek figyelembe vétele és az egyéni mérlegelés lehetősége biztosítaná a felelős döntés meghozatalát.

Fontos megemlíteni, hogy az ENSZ nőjogi bizottsága (CEDAW) ajánlást fogalmazott meg Magyarország számára az otthonszülés és a független bábák helyzetének rendezése érdekében. A Bizottság aggályát fejezte ki amiatt, hogy a rendelet nem teremtett tényleges választási lehetőséget: egyrészt azért, mert az intézeten kívüli szülést a társadalombiztosítás nem fizeti, másrészt a független bábaság mint önálló szakma jogi rendezése a mai napig nem történt meg. 

 

Tekintse meg a TASZ erről szóló videóját!