Mi lesz veled, AIDS Stratégia?

Részletek a 8 és 3/4 éves Nemzeti AIDS Stratégia fiktív naplójából

Név: Nemzeti AIDS Stratégia

Született: 2004. június, Magyarország

Gondviselők: Nemzeti AIDS Bizottság

Érvényesség: 2004-2010

2004. június 1. Megszülettem!!! Persze nem volt egyszerű. Születésem körül sokan bábáskodtak, hosszú előkészítésnek és egyeztetéseknek kellett lezajlaniuk, mire ez a szép külső, megfelelő belső tartalommal elkészülhetett. Igaz, elég késői "gyerek" vagyok, az AIDS járvány (az ellene folytatott küzdelem stratégiai vonalait vagyok hivatott kommunikálni) már a 80-as évek elején felütötte fejét, az első beteget Magyarországon 1985-ben diagnosztizálták. Szóval jó két évtizednyi késéssel, de itt vagyok. A nevem hivatalosan Nemzeti AIDS Stratégia, de sokan csak egyszerűen Stratégiának vagy röviden NAS-nak szólítanak. 

2004. február 24. Az Európai Unió nyilatkozatban kötelezi el magát a HIV/AIDS-elleni küzdelemre az európai és közép-ázsiai térségben. A Dublini Nyilatkozathoz Magyarország is csatlakozik, a célkitűzések egybeesnek a Nemzeti AIDS Stratégiában vállalt célkitűzésekkel. A Dublini Nyilatkozat monitorozását az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) koordinálja.

2009. augusztus 13. Kedves Naplóm! Ne haragudj, hogy ilyen sokáig elhanyagoltalak, de igazából nem volt mit írnom. Untam már folyton azt ismételgetni, hogy megint megjelent egy cikk arról, hogy Magyarországon milyen kedvezően alakul a HIV-helyzet, hogy bár határainkon túl tombol a járvány, itthon nincs semmi gond, minden a legnagyobb rendben, a civilek állami támogatásból működtetik a megszokott programjaikat stb. A bizottsági tagok felől sem nagyon hallottam, örültem, ha évente kétszer levettek a polcról leporolni. DE! Ma reggel megjelent egy cikk a Magyar Narancsban, amelyben Medgyaszai Melinda, aki egyébként a NAB elnöke és szakállamtitkár az Egészségügyi Minisztériumban egy interjú során elismerte, hogy a stratégiai célkitűzések közül szinte semmit nem sikerült megvalósítani a források szűkössége miatt. Lehet, hogy tényleg több pénzt kellene szánni a HIV-prevencióra és a felvilágosító programokra? 

2009. szeptember 9. A TASZ nyílt levelet küldött az egészségügyi miniszternek. Felszólította, hogy intézkedjen annak érdekében, hogy a Nemzeti AIDS Bizottság és annak elnöke a jogszabályban előírtaknak és a Nemzeti AIDS Stratégiában megfogalmazottaknak megfelelően vegye komolyan és lássa el feladatát.

2010. december. Kedves Naplóm! Az elmúlt időszak legfontosabb történése, hogy elkezdődött a nagy munka, hogy 2011-től megújult erővel és az elmúlt 6 év hibáit átgondolva új tartalommal állhassak az AIDS-elleni küzdelem élére. A Nemzeti AIDS Bizottság is új vezetést kapott a kormányváltás után, az I. tervezetem meg is született, most várjuk, hogy a társadalmi egyeztetés során a civilek is elküldjék észrevételeiket, javaslataikat, jó leszek-e így vagy netán kimaradt belőlem valami.

2011. január 18. - A TASZ véleményezte a II. Nemzeti AIDS Stratégia tervezetét.

2011. február. Kedves Naplóm! Sok javaslat érkezett a NAB-hoz a tervezetemmel kapcsolatosan, számos civil szervezet elküldte álláspontját. Most az a feladat, hogy a javaslatokat összedolgozva egységes tervezetet hozzunk létre.

2011. április 19. – Ülést tart a Nemzeti AIDS Bizottság - 2. napirendi pont a II. Nemzeti AIDS Stratégia (II. NAS) megbeszélése

2011. június 28. Kedves Naplóm! Olvastam egy érdekes tanulmányt a TASZ oldalán az iskolai HIV/AIDS prevencióról. Úgy látszik, annak ellenére, hogy mind a stratégiai feladatok között, mind a Nemzeti Alaptantervben szerepel az egészségre nevelés, amelynek fontos része a szexuális úton átvihető betegségek megelőzésének oktatása, az iskolák nem nagyon tudják ellátni a feladatukat. Remélem a fiatalok máshonnan azért tájékozódnak, különben nagy a baj.

2011. november 30: Az Egészségügyért Felelős Államtitkárság sajtótájékoztatóján bejelentik, hogy elkészült a II. Nemzeti HIV/AIDS Stratégia.

2011. december 1: Kedves Naplóm! Újra eljött az AIDS világnap, sajnos nagyon nincs mit ünnepelni, bár két kereskedelmi csatorna tehetségkutató műsorának sztárjai is külön spotokban hívják fel a figyelmet a biztonságos szex fontosságára és a felelősségteljes szexuális életre. Mint kiderült, a tegnapi sajtótájékoztatót szinte mindenki félreértette. Szócska Miklós, Egészségügyért Felelős Államtitkár nem azt mondta, hogy elkészült az új Stratégia, hanem, hogy annak a tervezete készült el (ha jól számolom ez már a második, vagy harmadik?). Egy újdonságról máris beszámolhatok: új nevet kaptam, mostantól II. Nemzeti HIV/AIDS Stratégiának hívnak.

2012. január 12. A TASZ véleményezte a II. Nemzeti HIV/AIDS Stratégia tervezetét 

2012. február 15. Kedves Naplóm! Nagy a hallgatás minden fronton… Értem én, hogy a NAB és az egészségügyi kormányzat emberei elfoglaltak és millió más dolguk is van, de ha most még év elején elfogadnának, már akkor is több mint egy év késésben lennék. Remélem, hamarosan történik valami velem.

2012. április 5. … nem történik semmi…

2012. május 3. Kedves Naplóm! Egy újabb érdekes írást olvastam. Azt írja a TASZ egy, a Visegrádi Alap által támogatott kutatás nyomán, hogy a fiatalok azért előítéletesek a HIV-vel élőkkel szemben, mert nem rendelkeznek megfelelő tudással. Úgy látszik, a TASZ-nak korábban igaza volt, az iskolai HIV-prevenció és felvilágosító munka tényleg hagy kívánnivalókat maga után…

2012. július 5. Kedves Naplóm! Tombol a nyár, mindenki szabadságon, uborkaszezon van, én sem tudok beszámolni semmiről, idén eddig még a NAB sem ülésezett, úgy látszik nem hiányzom senkinek (legfeljebb a TASZ-nak).

2012. október 12. Kedves Naplóm! Jelentős, de sajnos egyúttal szomorú fejleményekről kell beszámolnom. Nem lesz II. Nemzeti HIV/AIDS Stratégia, illetve lesz, de nem ebben a formában. Újra átdolgoznak a 38/2012. (III. 12.) Kormányrendelet értelmében. Csak azt nem tudom, hogy ki fog foglalkozni velem, ugyanis a Nemzeti AIDS Bizottság is megszűnt a 1158/2011. (V. 23.) Kormányhatározat értelmében, és ezentúl nem bizottsági formában, hanem munkacsoportként fog tovább működni, de csak az erről szóló utasítás elfogadása után: addig sem NAB ülés, sem újabb Stratégia tervezet. Végül is még csak 2,5 év telt el…

2012. november 26. Az Alapvető Jogok Biztosának a TASZ beadványa alapján lefolytatott vizsgálata számos alapvető jog sérelmét állapította meg.

A TASZ 2011. novemberében fordult az Országgyűlési Biztosok Hivatalához valamint az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz, kérelmezve, hogy a Központi Stomatológiai Intézet ellen induljon eljárás az ott kifüggesztett felirat miatt, ami arról tájékoztatott, hogy nem látják el a HIV-fertőzött és AIDS-beteg pácienseket.

Az ombudsmani jelentés azt a sajnálatos tényt is feltárta, hogy a Nemzeti AIDS Bizottság 2012-ben a minisztérium válaszáig egyáltalán nem ülésezett. Emellett a még 2012 januárjában az Országgyűlés elé került II. Nemzeti AIDS Stratégia tervezetet sem fogadták el.

Az ombudsman álláspontja szerint: „Mindez felveti, hogy a prevenciós munkát nem övezi kellő figyelem a kormányzat részéről.”

2012. december 11. Kedves Naplóm! Furcsa hírekről kell most beszámoljak Neked! Holnap mégis összeül a Nemzeti AIDS Bizottság. Igen, az a Nemzeti AIDS Bizottság, amely a 1158/2011-es Kormányhatározat értelmében megszűnt, illetve átalakul munkacsoporttá. Csakhogy ez még a régi Nemzeti AIDS Bizottság néven fut, a napirendjén szerepel az AIDS bizottság munkájának összegzése, illetve az átdolgozás alatt lévő II. Nemzeti HIV/AIDS Stratégia tervezetének ismertetése. Arra azért kíváncsi vagyok, hogy a munkájukról mit fognak mondani, hiszen legutóbb több mint egy éve, 2011. április 19-én volt ülés, de legalább velem újra foglalkozik valaki.

2012. december 29. 2013. január 1-jétől a 23/2012. (XII. 29.) EMMI utasítás értelmében megalakul a Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport

2013. március 8. Kedves Naplóm! Újabb átnevezések. Már nem stratégia vagyok, hanem Nemzeti HIV/AIDS Szakpolitikai Program, jelenleg is dolgoznak rajtam az Országos Tisztiorvosi Hivatal munkatársai, hogy március végén társadalmi egyeztetésre kerülhessek. Jó lenne egy kicsit belehúzni, több mint 2 év eltelt azóta, hogy nincs stratégiája az országnak, a Nemzeti AIDS Bizottság, bocsánat, a Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport még alakuló ülést sem tartott, pedig stratégia hiányában legalább egy munkatervet elfogadhatnának… Mi lesz így?

2013. máricus 9-10. Kedves Naplóm! Rossz híreim vannak: megjelent az Epinfo 20. évfolyamának 9. száma, amelyben a 2012-es HIV/AIDS járványügyi adatokat is közölték. Lesújtó:, eddig soha nem látott számban regisztráltak új fertőzötteket Magyarországon, pedig a szűrések száma jelentősen csökkent. Megint többen lettek, akik megbetegedtek AIDS-ben, pedig a nálunk mindenki számára elérhető kezeléssel ez megakadályozható lenne, de aki nem megy el szűrésre, annak nem fogják időben elkezdeni a kezelését… Az egyik legszomorúbb adat, hogy a friss fertőzöttek között legnagyobb mértékben a 20-30 évesek száma nőtt. Nagyon kellenének azok a felvilágosító programok, Bizottság vagy Munkacsoport, Stratégia vagy Szakpolitika Program, nekem már mindegy, csak történjék valami…

2013. április 17. A mai nappal a kormányzati portálon még nem található meg a társadalmi egyeztetésre bocsájtott dokumentumok közt a Nemzeti HIV/AIDS Szakpolitikai Program tervezete. A Nemzeti HIV/AIDS Munkacsoport még nem tartotta meg alakuló ülését. 

Bagyinszky Ferenc, HIV/AIDS Programvezető – TASZ