Újabb TASZ siker, avagy: a panasz is részvétel

Panaszkodással is védheted jogaidat, ha tudod, kihez és hogyan fordulj! Ha Te is elküldted mintalevelünk az ombudsmannak: köszönjük, megérte! A kezdeményezésünk nyomán beérkezett panaszlevekre reagálva az ombudsman kivizsgálta a mozgóurnás szavazás jogsértéseit, és jogszabály-változtatást javasolt. Nem hiába emelsz szót a jogsértések ellen.

Mi történt?

A 2014-es országgyűlési választás során jó pár választópolgárhoz nem jutott el a mozgóurna annak ellenére, hogy jóváhagyták mozgóurna-kérelmüket. Ezek az állampolgárok akaratuk ellenére nem tudtak élni választójogukkal. Az állam – konkrétabban a választást lebonyolító szervek – feladata lett volna biztosítani, hogy a választópolgárok élhessenek jogukkal, ám az ehhez szükséges feltételeket az állam nem garantálta. Ennek jogsértő mivoltáról korábban már írtunk.

Mit javasoltatok, és én mit te(he)ttem a jogaim védelmében?

A TASZ a választások után arra szólította fel a jogsértést elszenvedett polgárokat, hogy panaszukkal maguk forduljanak az ombudsmanhoz. Az ombudsman feladata ugyanis épp az, hogy – részben állampolgári panaszok nyomán – kivizsgálja a rendszerszerű, hibás szabályozásból fakadó alapjog-sértéseket. Ő tehet javaslatokat is a jogsértést lehetővé tevő vagy előidéző jogszabályok módosítására.

Felhívásunkhoz mintalevelet is mellékeltünk, amelyet csupán néhány adattal kiegészítve bárki elküldhetett az alapvető jogok biztosának, vagyis az ombudsmannak. Ezzel abban kívántuk segíteni a jogsértés érintettjeit, hogy a lehető legkisebb időráfordítással, ám szabatosan megfogalmazott, a jogsérelmük lényegét szakszerűen összefoglaló levéllel tudjanak az ombudsmanhoz fordulni. A mintalevél világosan megindokolta az ombudsman illetékességét is: azt, hogy miért van joga az állampolgároknak épp hozzá fordulni ebben az ügyben, és miért indokolt vizsgálatot indítani.

Siker?

Igen, a kezdeményezés sikerrel járt. Felhívásunkat az interneten és a rádióban is több helyen közzétettük, az érintettek egy része pedig elküldte levelünket az ombudsmannak. Az ombudsman élt jogköreivel, és jelentésében részletes jogszabály-módosítási javaslatokat fogalmazott meg. Ezeket megküldte a Nemzeti Választási Irodának is, amelynek jogában áll jogszabály-módosítást kezdeményezni, és erre az állampolgárok választójogának védelmében korábban is valamelyest nyitott volt. Várható tehát, hogy a mozgóurnás szavazás szabályai javulni fognak, és a jövőben nem maradnak hoppon azok, akik jogosan várják el: az állam biztosítsa választójoguk gyakorlásának lehetőségét.

Az Alapvető Jogok Biztosának Hivatala arról tájékoztatott minket, hogy a mozgóurnás szavazás kapcsán az ombudsmanhoz beérkezett 14 panaszból 12 „mutat hasonlóságot” az általunk közzétett mintalevélel, és ugyanezekhez a panaszokhoz mellékelték – a mi útmutatásainkat pontosan követve – a mozgóurnás szavazási kérelmet jóváhagyó határozatot is. Azaz jórészt kezdeményezésünk eredménye az ombudsmani vizsgálat. Nem ment volna azonban nélkületek, akik vettétek a fáradtságot, és elküldtétek az adatokkal kiegészített panaszleveleket.

A minta-panaszlevelek a TASZ számára is új módszert jelentettek a jogvédelemben. Úgy döntöttünk, nem mi írunk az ombudsmannak, hiszen a jogsérelem súlya sokkal nyilvánvalóbb, ha a jogsérelem áldozatául esett polgárok hallatják a hangjukat. Ehelyett abban segítettünk titeket, állampolgárokat, hogy magatok juttassátok érvényre jogaitokat.

Ez is részvétel! És ennek is vannak szabályai.

Tanulság: ha jogsérelem ér, megéri panaszkodnod – nem mindegy azonban, hol és hogyan hallatod a hangod. Mindannyiunknak szüksége van rá olykor, hogy elpanaszoljuk a minket ért sérelmeket facebook-oldalunkon, barátainknak, vagy – a súlyosabb esetekben – akár a sajtónak is. Ez érzelmi megkönnyebbülést talán adhat, de megoldást valószínűleg nem. Panaszod akkor ér garantáltan célba, ha olyan intézményekhez juttatod el, amelyek jogosultak azt érdemben kivizsgálni. És akkor, ha panaszod tisztán, világosan elő tudod adni. Érdemes tehát tudnod: az alapvető jogok biztosának feladata az, hogy a Te alkotmányos jogaid védje, és amikor e jogok kapcsán sérelmet szenvedsz, kivizsgálja. Azaz neki például – alkotmányos jogaid sérelme esetén – érdemes panaszkodnod. Mi abban segítettünk, hogy ezt a lehető leghatékonyabban, minél kevesebb időráfordítással és a siker minél nagyobb esélyével tehesd meg. Egy postai levél költségét megérheti, hogy hallasd a hangod. Ha még így se vagy motivált, gondolj arra: ennyit megér ez a levélben szavazóknak is.

Egyedül ez sem megy, de kevesen is érdemes

Mindenki panaszkodhat, de ha többen tesszük, hatásosabb. Az ombudsman már 14 panasz alapján is vizsgálatot indított, de nem biztos, hogy egyetlen panasz alapján is megtette volna. Mivel többen használtátok a mintalevelünket, egyértelművé vált: nem elszigetelt jogsérelemről van szó, hanem a mozgóurnás szavazás rendszerszintű kialakítása aggályos. Ha tehát elbizonytalanodsz, panaszkodj-e az ombudsmannak vagy sem, fontold meg:

  1.        A Te panaszod is számít: megerősíti mások panaszát, a jogsérelem rendszerszerű jellegét.
  2.        Fogj össze másokkal: győzd meg sorstársaid, hogy ők is küldjenek panaszt, ha ugyanaz a jogsérelem        érte őket, mint Téged.

A panaszkodás joga

A jogsérelmeid kapcsán nem csak lehetőséged, hanem garantált jogod van panaszt tenni. Ehhez minden állampolgárnak joga van, épp úgy, mint ahogy minden állampolgárnak joga van beleszólni a politikai közösség döntéseibe választójogának gyakorlásával. A panaszjog alapjogod, a választójoghoz hasonlóan a részvételi jogok egyike – nem vehetik el tőled, és a Te felelősséged, hogy élj vele. A megfelelő intézményekhez intézett panaszt tekintsd tehát a választójogod kiterjesztésének: ahol indokolt, használd a megfelelő cél érdekében. Így befolyásolhatod az ország alakulását két választás között: Tégy panaszt, a megfelelő helyen!

 

Mráz Attila

Politikai Szabadságjogok Program

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.