Intézményesült homofóbia vagy nemzetközi jó gyakorlat?

Az elmúlt hetekben jó pár sajtómegjelenés volt arról, hogy a meleg férfiakat kizárják Magyarországon a véradásból. Intézményesült homofóbiáról van szó vagy az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) a nemzetközileg is jól bevált gyakorlat alapján szűri ki a “rizikós” véradókat?

A vérkészítmények illetve adományozott szervek és szövetek biztonságossága alapkövetelmény. A donornak minden szempontból egészségesnek kell lennie, egyrészt a saját biztonsága érdekében, másrészt, hogy ne adhasson tovább vér útján terjedő fertőzést (pl.: HIV, hepatitis, szifilisz stb.). A véradás előtti vizsgálatoknak része a donor egészségállapotának felmérése (pl. súly, vérnyomás stb.) mellett a kockázatfelmérés is. Ennek során a véradásra jelentkező személyt olyan, ma már egészen hétköznapi magatartásairól is kérdezik, mint például hogy csináltatott-e tetoválást vagy kapott-e oltást az elmúlt egy évben, de a kérdések kiterjednek a jóval intimebb szexualitás területére is.

Kockázatos magatartás vs. kockázati csoport

Az OVSZ tájékoztató anyaga számos olyan magatartást sorol, amely miatt időszakosan (1 év) kizárhatnak valakit a véradásból, mivel a vér útján átadható fertőzések szempontjából magas kockázatot jelentenek. Azonban ha jobban megnézzük a felsorolt magatartásokat, egyértelműen látszik, hogy bizonyos szempontoknál nem a kockázatos viselkedésre, hanem egy egész társadalmi csoportra, azaz a járványügyben még mindig gyakran használt “rizikó csoportokra” gondolnak. Ha egy férfinak volt egy másik férfival szexuális kapcsolata (MSM), akkor automatikusan kizárják a véradásból.

Az MSM (men who have sex with men) a járványügyben használt kifejezés azokra a férfiakra, akik férfiakkal létesítenek szexuális kapcsolatot

A kérdés itt ugyanis nem úgy hangzik, hogy volt-e óvszer nélküli nemi kapcsolata ismeretlennel, vagy hogy milyen gyakran van új partnere és a jelenlegi mióta van meg. Egyszerűen, ha volt szexuális kapcsolata másik férfival - még ha az állandó partneréről van is szó, akivel több éve monogám párkapcsolatban élnek - a véradás szempontjából akkor is kockázatosnak tekintik és kizárják. Miért gond, ha csak időszakosan és csak egy évre zárják ki? Mert ez nagy valószínűséggel egyenlő a teljes kizárással, hiszen több mint egyéves absztinenciát követel meg.

A meleg férfiak véradásból való kizárását általában azzal indokolják, hogy körükben magasabb a HIV előfordulási aránya és hogy az anális szex biológiai okokból megnöveli a HIV-fertőzés kockázatát. Ezek a magyarázatok azonban mintha teljesen elfelejtetnének két fontos tényezőt. Egyrészt a biztonságosabb szex (safer sex) fogalmát - például az óvszer használata - másrészt pedig, hogy az anális szex a heteroszexuális kapcsolatokban is létezik.

Az OVSZ tájékoztatója a heteroszexuális donoroknál kockázatos magatartásokra kérdez rá, míg a melegek esetében már magát a csoporthoz való tartozást – szexuálisan aktív MSM - kockázatnak jelenti. Egy bizonyos társadalmi csoport hátrányos megkülönböztetését azonban csak valóban indokolt esetben lehet elfogadni. Amennyiben egy megkülönböztetés indokolatlan, a társadalmi csoporttal szembeni tévhiteket és előítéleteket erősíti, valamint hamis “én nem vagyok érintett” biztonságérzetet alakíthat ki a lakosságban.

Nemzetközi jó és jobb gyakorlatok

A világ számos országában még mindig automatikusan és végleg kizárják a véradás folyamatából a melegeket, pontosabban fogalmazva azokat a férfiakat, akiknek volt valaha szexuális kapcsolatuk egy másik férfival. A kizárás enyhébb fokozatát jelenti az a gyakorlat, amikor, hasonlóan a magyar rendszerhez, csak időszakosan, általában egy évre szól a kizárás, amely mint fentebb láthatjuk, a gyakorlatban jórészt egyenlő a végleges kizárással. És vannak olyan országok is, ahol egyáltalán nem kérdezik meg a véradásra jelentkező szexuális orientációját.

A térkép bordóval jelöli azokat az országokat, ahol egyáltalán nem adhatnak vért MSM csoport tagjai. A pirossal jelölt országokban időszakosan zárják ki őket a véradásból. A rózsaszínnel jelölt országokban nincs ilyen korlátozás.

Létezik tehát olyan szabályozás, amely a véradás biztonságossága mellett nem stigmatizál és nem jár szenzitív személyes adatok feltárásával. A magyar rendszer ilyen irányú átalakításával megszűnne a meleg és más MSM csoportba tartozó férfiak hátrányos megkülönböztetése, a vérkészítmények biztonságának csökkenése nélkül. Spanyolország és Olaszország vérellátó rendszere nem kérdez rá olyan szenzitív személyes adatokra mint a szexuális orientáció, mégis világszínvonalon tudják biztosítani a vérkészítményeik biztonságosságát. Hogy hogyan csinálják? Egyszerű a válasz: ők valóban a kockázatos szexuális magatartásúakat akarják kizárni a véradás folyamatából, ezért arra kíváncsiak, mennyi idő telt el azóta, hogy a donornak jelentkezőnek új partnere van. Amennyiben a fertőzések kimutatása szempontjából kockázatosnak tartott időszak - Spanyolországban ez hat, Olaszországban négy hónapot jelent - elmúlt, a donor, függetlenül a szexuális orientációjától alkalmas a véradásra. Ez a szabályozás tehát a valós kockázati tényezőt szűri ki és nem zár ki automatikusan egyes társadalmi csoportokat.

Bagyinszky Ferenc - TASZ

foto: compfight.com

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.