Budapest Királyság: Védd meg az egyenlő választójogod!

Mit szólnál, ha mások 6 szavazólapot dobhatnának az urnába, míg Te csak egyet? Ha Budapesten szavazol az önkormányzati választáson, jó eséllyel hasonló jogsérelem áldozata vagy. A TASZ új választójogi kampányában, a budapestkiralysag.hu-n viszont Te is felléphetsz a jogsértés ellen egy egyszerű lépésben.

Mitől érhet kevesebbet a szavazatod, mint másoké?

Attól, hogy ezentúl a Fővárosi Közgyűlés tagjait – Budapest helyi önkormányzati képviselőit – nem közvetlenül választod, ahogy eddig. Ezentúl főként a kerületi polgármesterek fognak a Közgyűlésben ülni, és képviselni az érdekeidet. Csakhogy épp itt a trükk: minden kerület egy polgármestert küld a Közgyűlésbe, viszont egyes kerületek lakossága tízezres, másoké százezres nagyságrendű. Ezért a népesebb kerületek lakói sokkal többen választják meg egyetlen képviselőjüket, tehát szavazatuk sokkal kevesebbet ér a közgyűlési képviselőjük megválasztásában, mint a kisebb kerületek lakóinak szavazata. A kisebb kerületek képviselői ezért olyan erősek a Közgyűlésben, mintha a szavazóiknak nem egy, hanem akár 4, 5 vagy 6 szavazólapjuk lenne, míg egy népesebb kerület lakóinak csupán 1-1.

Neked mennyit ér a szavazatod? Megtudhatod itt!

Mit tehetsz a jogsértés ellen?

A budapestkiralysag.hu-n egyetlen gombnyomással panaszt tehetsz az ombudsmannak a jogsérelem miatt. Mi megírtuk a panaszt, Neked csak el kell küldeni a honlap segítségével, ha egyetértesz vele. Ugye nem akarod, hogy a következő választáson is csak egyhatod szavazatod legyen?

Mit várhatsz?

A panasz szövege olyan új érveket kínál, amelyek alapján az ombudsman felhívhatja az Alkotmánybíróságot, hogy az semmisítse meg az egyenlőségedet semmibe vevő választási rendszert. 

Mikor érvénytelen a szavazatod az önkormányzati választásokon? Hol szavazhatsz? Mit tudsz a jogaidról? 5 kérdésben kipróbálhatod Magad itt!

Miben más ez a kampány, mint az eddigiek?

Ez a kampány a Te jogaidért van, de most Neked kell megküzdeni értük. A panaszt megírtuk Neked, a beküldését megoldottuk, de a gombot Neked kell megnyomni.

Miért Neked kell panaszkodni?

Nincs és soha nem is lesz ott erős és tartós jogállam, ahol az állampolgárok nem szólalnak fel a jogaikért, hanem mindig másoktól várják azok védelmét. A jogaid védelme a Te dolgod — helyetted nem tehetjük meg, de segíteni mindig tudunk benne!

Tégy Te is panaszt az egyenlőtlen választójogod miatt! Irány a budapestkiralysag.hu!

 

Mráz Attila

Politikai Részvételi Jogi Program