Józan babák, stigmatizált anyák

Az egészségügyi rendszerben úgy dobálják kézről-kézre a várandós droghasználókat, mint a forró krumplit, amit az előítéletek mellett az ellátási protokollok hiánya okoz. Ezekre a megoldandó kihívásokra hívta fel a figyelmet a Józan Babák Klub „Gyermekvállalás és droghasználat” című szimpóziuma.

Január végén egy kirívó eset hívta fel a figyelmet a terhesség alatti droghasználat jelenségére – két várandós nő egy véletlennek mondott szerhasználat miatt kórházi ápolásra szorult, gyermekeiket pedig idő előtt, császármetszéssel hozták világra az orvosok. Az eset kapcsán a TASZ-tól is többen érdeklődtek a vonatkozó jogi környezetről és az egészségügyi protokollokról. Álláspontunk kialakítása során  megdöbbentő volt szembesülni azzal, milyen súlyos megbélyegzés éri a szerhasználatban érintett terhes nőket és ezzel párhuzamosan mennyire tanácstalan az egészségügy a hasonló helyzetek kezelésében. Ezek orvoslásához nyújtott hasznos adalékokat, az idén 10 éves, egykor huszonéves anyukák önsegítő köréből alakult Józan Babák Klub, mely mára szakértőkkel kibővülve egyedüli magyar szervezetként szenteli magát az ügynek.

Az eseményen levetítették az Északi Támpont Egyesület Karmák filmsorozatának a Józan Babák Klubot bemutató epizódját (a film szerkesztő-riporterével készült interjúnkat lásd itt). A filmet követő beszélgetésen meglepetésvendégként az egyik szereplő, Petra is részt vett, aki nagyrészt a Józan Babáknak köszönheti, hogy szermentessé vált és egészséges babát hozott a világra. A gyermek ma már bölcsödébe jár, Petra pedig dolgozik, és párjával egy albérletet bérel. Szomorú volt hallani, hogy az ide vezető útját a szenvedélybetegség mellett az egészségügyi rendszer is hátráltatta. Elmesélt egy esetet, amikor a kihívott mentő az állapotát látva ellátás nélkül ott hagyta, így a mélyponton a mentők helyett a Józan Babák Klubot hívta, akik saját szervezéssel juttatták el egy budapesti addiktológiai osztályra. Petra elmondta, hogy nem látták ott szívesen, de sokat javított az orvosokkal való kapcsolatán, hogy a Józan Babáktól is bejártak hozzá látogatni és javaslatokat adni. Mára már az őt ellátó orvos kereste meg Petrát, hogy hasonló esetekben tanácsot tudjon nyújtani, hogy milyen hozzáállás lehet eredményes az állapotos szerhasználók esetében. A szülés újabb traumát jelentett. A szülészek a fertőző osztályon azzal fogadták, hogy „azon imádkoztunk, hogy téged ki ne fogjunk” és a szülés közben azt kérdezgették, hogy melyik díler csinálta fel. Fájdalomcsillapítót kérésre sem kapott, indoklásként a „ha drogoztál, ezt ki kell bírnod” volt a válasz. Petra elmondása szerint a drogos stigma máig kíséri az egészségügyi ellátásokban, hiszen a papírjaiból kiolvasható a múltja. Nagyrészt a negatív tapasztalatai miatt tervezi képezni magát szociális gondozó területen, hogy sorstársai megfelelőbb ellátást élvezhessenek.

Arról, hogy miként lehetne az egészségügyi rendszer számára megfelelő útmutatást biztosítani Oberth József a Józan Babák munkatársa beszélt. Mondandójából többek között kiderült, hogy a szerhasználó várandós nőkre alig irányulnak kutatások, a Drogstratégiák is néhány szóval elintézik a jelenséget és bár a 2000-es években három protokolltervezet is született az érintett nők és csecsemők ellátására, egyik sem került elfogadásra. A Józan Babák Klubnak azonban két könyve is született a témában, melyek a honlapjukról letölthetők és terveik szerint idén is fognak szakpolitikai javaslatokat tenni a terület javítása érdekében.

Alkalmas kiindulási pontot nyújtanak ehhez a WHO terhes droghasználók és fiatal anyukák ellátására tett javaslatai, melyeket Szemelyácz János, az INDIT közalapítvány szakmai vezetője ismertetett. Eszerint első lépésben szükséges a várandósok szűrése kábítószerekre, új pszichoaktív szerekre, alkoholra, gyógyszerekre és fennálló pszichiátriai betegségekre, hogy ezekhez lehessen igazítani az időben elkezdett kezeléseket. Az érintett kismamákat motiválni kell a szerhasználat csökkentésére, illetve elhagyására, ópiátok (pl. heroin) esetében pedig a szubsztitúciós kezelés igénybevételére, aminek részleteiről Csorba József addiktológus adott elő. A szülést követően az első fontos kérdés, hogy – amennyiben ez szükséges – az anyától való hosszabb elszakítás nélkül kezelhető-e a baba, valamint mérlegelni kell, hogy szoptatás rejt-e bármilyen kockázatot. Ezek figyelembevételével belátható, hogy nincs fekete-fehér válasz arra, hogy a szerhasználat mellett megtartható-e a gyermek, de a Józan Babák Klub saját tapasztalatai kimondottan bíztatóak. Az évente hozzájuk forduló 40-50 állapotos nő kifejezetten motivált a leszokásban, 95%-uk továbbkerül az egészségügyi ellátásba, egészséges babát szül és 90%-ban alkalmas is marad a gyermeknevelésre. Mi a TASZ-nál azért dolgozunk, hogy ezt az utat stigmáktól mentesen, felkészült egészségügyi ellátórendszerben tehessék meg.

Kardos Tamás

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.