A civilek mellett az ENSZ is a fülöp-szigeteki mészárlás befejezését követeli

Rodrigo Duterte alias „A Büntető”, Fülöp-szigetek új elnöke igyekszik tartani magát a választási ígéretéhez, miszerint fél év alatt felszámolja a bűnözést, ami érdekében tízezreket ölet meg. Alig három hónappal ezelőtti megválasztása óta több mint 700 feltételezett drogkereskedőt és – fogyasztót végeztetett ki bármiféle eljárás nélkül. Az emberi jogokat sárba tipró vérengzés miatt 329 civil szervezet – köztük a TASZ – nyílt levélben sürgette az ENSZ határozott fellépését, amely rövid időn belül csatlakozott a civilekhez.

A Harm Reduction International jelentése szerint 2015-ben 33 országban szabhattak ki börtönbüntetést kábítószerrel kapcsolatos törvénysértések miatt, ebből 10 országban áll érvényben kötelezően kiszabandó halálbüntetés. 2015-ben nagyjából 900 embert végeztek ki kábítószerekkel kapcsolatos ügyek miatt Malajziában, Thaiföldön és Pakisztánban és további százakat Kínában, Iránban és Vietnamban. Fülöp-szigetek tavaly még nem tartozott a halálbüntetést leginkább gyakorló országok közé, de Duterte gyakorlatával az idei évben minden bizonnyal az élre fog ugrani.

Az ENSZ áprilisi, magas szintű kábítószerügyi ülésén, az UNGASS-on komoly vitát váltott ki a halálbüntetés kérdése. Míg az európai közösség határozottan ellenezte a büntetési formát, Kína és más ázsiai országok a halálbüntetés tilalma esetén blokkolták volna az egyezmény aláírását. Emiatt a zárónyilatkozat konszenzusként a büntetőjogi intézkedések arányosságának alapvető elvét tartalmazza, amihez az EU és számos tagállam egy, a halálbüntetés eltörlését szorgalmazó nyilatkozatot csatolt. A zárónyilatkozatban emellett kiemelésre került a közegészségügyi megközelítés fontossága, az emberi jogok tiszteletben tartása és a bizonyíték-alapú beavatkozások előmozdításának jelentősége, így például az ártalomcsökkentés szükségessége.

Könnyen belátható, hogy Duterte elnök tisztogatása élesen szembemegy az ENSZ zárónyilatkozatában lefektetett minden normával, amikor letartóztatás és eljárás nélkül végeztet ki százakat a nyílt utcán, akik sok esetben csak fogyasztók vagy kisstílű kereskedők. Duterte húszéves polgármestersége alatt már több ezer droghasználót és kereskedőt végeztetett ki és ezt elnöksége révén most országos szintre emeli, aminek következményei beláthatatlanok. A börtönökben már most a maximális létszám négy-ötszörösét tartják fogva és még csak a hatéves elnökség első hónapjaiban vagyunk.

A tarthatatlan gyakorlat felszámolása érdekében augusztus 1-én a Nemzetközi Drogpolitikai Konzorcium (IDPC) 329 civil szervezet által aláírt felhívást küldött az ENSZ Kábítószer-ellenőrzési és Bűnmegelőzési Hivatalának (UNODC) és a Nemzetközi Kábítószer-ellenőrző Testületnek (INCB) a következő pontokkal:

  • Azonnal vessenek véget a droghasználattal vagy –kereskedéssel gyanúsítottak megölésére való felbujtásnak

  • Tegyenek azért, hogy teljesüljenek a Fülöp-szigetek által is aláírt emberi jogi egyezményekben található nemzetközi előírások, így az élethez, az egészséghez, a tisztességes eljáráshoz való jog

  • A katonai táborokban végzett kötelező rehabilitáció helyett biztosítsanak bizonyíték-alapú, önkéntes kezelést és ártalomcsökkentő szolgáltatásokat a droghasználóknak, valamint
  • Ne állítsák vissza a kábítószerrel kapcsolatos vétségek esetén a halálbüntetést

Augusztus 3-án a UNODC igazgatója, Jurij Fedotov közleményt adott ki, amiben komoly aggodalmát fejezi ki a fülöp-szigeteki feltételezett droghasználók és kereskedők peren kívüli meggyilkolásáért. Az ENSZ főtitkárához hasonlóan ő is elítéli a gyilkosságok jóváhagyását, melyek törvénytelenek, és megsértik az alapvető jogokat és szabadságokat.

Fedotov hangsúlyozza, hogy az ilyen intézkedések megsértik a nemzetközi kábítószer-ellenőrzési egyezmények rendelkezéseit, nem szolgálják az igazságot és nem járulnak hozzá, hogy "minden ember egészségesen, méltóságban és békében élhessen, biztonságban és jólétben", ahogyan erről a kormányok az ENSZ Közgyűlésének rendkívüli, kábítószerügyi ülésének záródokumentumában megállapodtak. A UNODC a kiegyensúlyozott, humánus, bizonyítékokon és emberi jogokon alapuló drogszabályozást támogatja, amelyek a nemzetközi egyezményeken és normákon nyugszanak.

A UNODC ezért azt szorgalmazza, hogy a kábítószer-kereskedőkkel szembeni igazságszolgáltatás a Fülöp-szigeteken, és minden országban, megfelelő jogi biztosítékok mellett történjen, összhangban a nemzetközi szabványokkal és normákkal,  valamint támogatja a megelőzésen, a kezelésen, a rehabilitáción és reintegráción alapuló megközelítéseket, amelyek bizonyítékokon, tudományos eredményeken nyugszanak és közegészségügy és emberi jogi fókusszal rendelkeznek.

Kardos Tamás

Fotó: telegraph.co.uk

Frissítés: kevéssel a cikkünk megjelenése után a INCB is közleményben ítélte el a Duterte elnökhöz köthető gyilkosságokat

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.