Tájékoztass - ne a félelem vezéreljen!

A kötelező védőoltás témáját hatalmas indulatok övezik. Egy hangos kisebbség vehemensen ellenzi a kötelező védőoltásokat. Mások rögtön felháborodásuknak adnak hangot, ha bárki bármilyen szempontból kritizálja a jelenlegi oltási rendszert.

Blogsorozatunkban utánajárunk, hogy mennyire és hogyan tájékoztatják a betegeket ma Magyarországon a védoltásokkal kapcsolatban és megindokoljuk, hogy szerintünk miért fontos a tájékoztatás. Adatainkat egyrészt a TASZ számára 2016 májusában végzett reprezentatív kutatásból, másrészt a TASZ által szintén 2016 májusában végzett közel 3000 válaszadó által kitöltött nem–reprezentatív online kutatásból merítjük.

A sorozat első részében azzal foglalkozunk, hogy miért veszélyes a tájékoztatás elmaradása, vagy a nem megfelelő tájékoztatás.

  • A tájékoztatás hiánya bizalomvesztéshez, az pedig  az oltásoktól való elforduláshoz vezethet.
  • Esetleg olyan gyermek is megkapja az oltást, akiknek nem kellene, mert nincsen oltható állapotban, de ez nem derül ki.
  • Sokszor nem derül fény a szövődményekre, illetve nem jelentik azokat megfelelően, ezért az oltóanyagok monitorozása is hiányos.

 

Az oltások melletti harcos kiállás bizonyos szempontból érthető is, hiszen a védőoltás korunk egyik legnagyobb vívmánya, mely sok korábban nagyon elterjedt, olykor komoly szövődményekkel, vagy akár halállal járó betegséget jóformán teljesen eltüntetett. A védőoltásokkal kapcsolatos másik fontos  tény, hogy mivel ezek az oltások fertőző betegségeket előznek meg, az oltás hiánya az egész közösség védettségére kihathat. Éppen ezért merülhet fel, hogy nem pusztán egyéni mérlegelés kérdése, hogy valaki oltat-e vagy sem, azt is figyelembe kell venni, hogy az oltás elmaradása esetén az adott közösségre való veszélyesség mértéke indokolttá teszi-e, hogy az illetőt alapjogában korlátozzák, és előírják a védőoltás beadását. A jelenleg érvényben lévő kötelező védőoltási rendben nincs lehetőségünk megválasztani, hogy szeretnénk-e gyermekünket beoltatni, vagy sem. Viszont az törvényi előírás, hogy az oltással kapcsolatban teljeskörűen és személyre szabottan kell tájékoztatást kapnunk.

 A TASZ jogsegélyszolgálatát védőoltásokkal kapcsolatban leggyakrabban azok a szülők keresik meg, akik olyan negatív tapasztalatokat szereztek a védőoltással kapcsolatban, amire nem voltak felkészülve és ezért sokszor az egész kötelező védőoltási rendben és az azt képviselő egészségügyi rendszerben, orvosokban megrendült a bizalmuk. A védőoltásokkal kapcsolatos biztonságérzetet nem erősíti, hogy online kutatásunkban a szülők 12%-a számolt be arról, hogy a kötelező védőoltás beadását követően nemkívánatos esemény fordult elő, ezzel szemben a szülők közel harmadát egyáltalán nem készítették fel erre a eshetőségre. Az oltásokkal kapcsolatban a szövődményeket hívják nemkívánatos eseménynek. Ezek nem az oltást követő viszonylag gyakori reakciók, például bőrpír, 39.5 C° alatti láz, fejfájás, rossz közérzet, hanem az oltáshoz köthető ennél súlyosabb tünet, mint például az oltást követően 48 órán belül fellépő 39.5 C° feletti láz.

Mint ahogy minden gyógyszerszedés esetén felléphetnek mellékhatások, az oltóanyagok beadásakor is előfordulhatnak ilyenek, de megfelelő oltóanyag esetén a nemkívánatos eseményekből adódó kockázatok alulmaradnak a védőoltás elmaradásával járó kockázatokhoz képest. Ezeket a nemkívánatos eseményeket be kell jelenteni Magyarországon az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYÉI) részére. Ezt jó esetben a gyermekorvos megteszi, de a szülőnek is lehetősége van az OGYÉI on-line bejelentőjét használni. Az általunk megkérdezett szülők közül azoknak, akik tapasztaltak védőoltást követő nemkívánatos eseményt, mindössze 2%-a tudott arról, hogy a háziorvos megtette ezt a bejelentést és további 10% tett maga bejelentést az OGYÉI felé. Pedig rendkívül fontos szerepe van minden ilyen bejelentésnek, hiszen az oltóanyagok minőségbiztosításának ez egy nagyon fontos eszköze. Az oltóanyagokkal kapcsolatos  bejelentések összegyűjtött elemzése lehetővé teszi az oltóanyagok monitorozását, fejlesztését, ezáltal segít a szövődmények csökkentésében.

 A megkérdezettek 36%-a nem hallott arról, hogy ha a gyermeke egészségügyi állapota úgy kívánja, akkor kérheti az oltás halasztását. A válaszadók felét az orvos meg sem kérdezte, hogy hogyan van aktuálisan a gyermekük. Ezzel szemben a szülők 94%-a hasznosnak tartaná, ha kapna arról tájékoztatást, hogy milyen tünetek előfordulása esetén nem oltható gyermeke. Ez már csak azért is fontos, mert nagyon gyakori jelenség, hogy a gyermek nem teljesen egészséges az oltás kitűzött időpontján és ezért a védőoltás beadását el kell halasztani. Az általunk megkérdezettek 42%-a kérte már legalább egyszer az oltás elhalasztását és nagy többségük (90%) meg is kapta azt.

Igen ritka esetben előfordul, hogy a gyermek korábbi oltásokra adott allergiás reakciója, illetve tartós immunhiányos állapota, vagy más komoly egészségügyi problémája miatt nem csak ideiglenesen, hanem egyáltalán nem oltható. Ilyenkor rendkívül fontos, hogy a szülőnek is tudomása legyen arról a tényről, hogy a gyermek felmenthető a védőoltás alól. Az online kutatásban megkérdezettek 83%-a még sosem halott arról, hogy előfordulhat olyan egészségügyi probléma, ami miatt a szülő kérheti az egyes védőoltás beadása alól való teljes felmentést. Pedig 81%-uk hasznosnak tartaná, ha kapna ilyen tájékoztatást. Az ilyen egészségügyi állapot előfordulásának ritkaságát mutatja, hogy a megkérdezettek mindössze 3%-a (56 gyermek szülője) kezdeményezte az oltás alól való teljes felmentést. A felmentést végül 25 gyermek kapta meg. Sajnos a kérelmezés során a szülők közel fele úgy érezte, hogy az orvos nem állt támogatóan a kéréshez, holott fontos, hogy az ilyen eseteket negatív érzelmektől mentesen, pusztán szakmai alapon, alaposan vizsgálják ki és ennek során a szülő folyamatos tájékoztatást kapjon. Ebben az esetben, ha elutasításra kerül is a sor, a szülő esélyt kap arra, hogy megértse, miért tartották indokolatlannak a kérelmét. Mint azt láthattuk, olyan ritka a felmentési kérelem, hogy nem kell attól tartani, hogy a gyermekorvost túlterhelik ezekkel. Ha viszont szembetalálkozik egy ilyen esettel, akkor nem lehet a szülő aggodalmát semmibe venni, muszáj időt szakítani mind az eset alapos körbejárására, mind a szülő megfelelő tájékoztatására.

A TASZ jogsegélyszolgálatát gyakran keresik meg szülők azzal, hogy nem kapták meg a kérvényezett felmentést. Most olyan szülőket keresünk, akik valamelyik védőoltás alól mentesítést kértek és azt meg is kapták. Kérjük, hogy ha az Ön gyermekét felmentették valamelyik védőoltás alól, akkor vegye fel velünk a kapcsolatot a tasz@tasz.hu email címen, hogy megismerhessük a mentesítés jó gyakorlatait!

 A tájékoztatás korábban felsorolt hiányosságai (elmarad a szövődményekről, ellenjavallatokról, halasztásról, felmentésről való tájékoztatás) arra engednek következtetni, hogy oltásügyben a szakembereket egy olyan félelem vezéreli, hogyha beszélnek a nemkívánatos eseményekről, ha megemlítik a ellenjavallatokat, illetve az olthatóság határait, akkor majd megnő azok száma, akik nem akarják beadatni az oltást. Ezzel szemben kutatások azt igazolják, hogy a megfelelő módon történő tájékoztatás nem csökkenti az oltási hajlandóságot, hanem a bizalom erősítésével éppen növeli azt (Paulussen et al. 2006, Austvoll‐Dahlgren, Helseth 2010).

Fernezelyi Borbála

Photo credit: Dr PS Sahana * Kadamtala Howrah via Visualhunt.com / CC BY