Trump, négy legalizáció, három gyógyászati engedélyezés

Az amerikai elnökválasztás katasztrofális végeredménye elhomályosítja azt a hatalmas sikert, amely alapvető hatást fog gyakorolni a globális drogpolitikára: az USA négy állama, köztük a legnagyobb Kalifornia megszavazta a kannabisz legalizációját, míg további két állam a gyógyászati célú használat engedélyezése mellett döntött.

A november 8-i választásokat követően négy taggal bővült a kannabisz rekreációs használatát engedélyező államok sora (egyikükben a teljes feldolgozottsággal még változhat a végeredmény) és további két állam engedélyezte a recept ellenében az orvosi célú alkalmazást. Lássuk, hogy kik és milyen szabályozással csatlakoztak.

Legalizáció

Kalifornia:

A legnagyobb amerikai állam elsőként már 2010-ben nekifutott a legalizációs szavazásnak, ami kevéssel ugyan, de akkor elbukott. A mostani, eredményes szavazás értelmében legálissá válik, a társadalmilag már amúgy is elfogadott kannabiszhasználat 21 éves kortól, valamint engedélyezett lesz egy uncia (28 gramm) birtoklása és hat növény termesztése. Emellett létre fog jönni az USA minden valószínűség szerinti legnagyobb legális kannabiszpiaca, ami végső csapást mérhet az Amerikába termelő mexikói drogkartellekre.

Nevada:

A Kaliforniával szomszédos Nevadában a 2012-ben megszavazott coloradói legalizációs modellt vették alapul. Itt is 21 éves kortól válik engedélyezetté 28 gramm kannabisz birtoklása, valamint hat növény termesztése. A törvény emellett lehetővé teszi, hogy a létrejövő legális kannabiszpiacon más állambeliek is törvényesen vásárolhassanak.

Massachusetts:

Szemben az előbbi államokkal a 21 évnél idősebb massachusettsi polgárok akár 10 uncia (280 gramm) kannabiszt is tarthatnak majd otthonukban, amit hat növényről szüretelhetnek le. Közterületen azonban szintén csak 1 uncia kannabisz birtoklása lesz megengedett. 

Maine:

E cikk írásakor 88% feldolgozottság mellett 50,43%-on áll az igenek aránya a Maine-i legalizációs szavazáson, vagyis teljesen kiegyenlített a küzdelem. Maine szabályozásának érdekessége, hogy a Spanyolországból és Belgiumból ismert kannabisz klubok létesítését is engedélyezné.

Kannabisz receptre

Florida:

A floridai szavazók több mint 70%-a szavazta meg a kannabisz gyógyászati célú alkalmazásának engedélyezését. Az orvosi felírásra történő használat széles körben elérhetővé válik, többek között a következő betegségek esetében: Sclerosis Multiplex, epilepszia, glaukóma, AIDS, poszt-traumás stressz rendellenesség (PTSD), ALS és a Crohn-betegség.

Észak-Dakota

A 2012-es sikertelen próbálkozást követően ezúttal a voksolók 63%-a szavazta meg a kannabisz orvosi célú használatát. A betegségek listája hasonlóan terjedelmes, mint Florida esetében, és azok a jogosultak, akik több, mint 40 mérföldre laknak a kannabisz átvételére kijelölt gyógyászati központoktól, maguk számára is termeszthetnek kannabisznövényt az otthonukban.

Arkansas:

Szűk többséggel Arkansasban is megszavazták a gyógyászati kannabisz receptre felírását, amit a betegek az engedélyekkel rendelkező boltokban vásárolhatnak meg. A gyógyászati kannabiszt terhelő adó egy részét coloradói mintára az egészségügybe és az oktatásba forgatják vissza.

Kardos Tamás

A kép forrása: newhealthadviser.com

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.