Elismerték: a kannabisz eredményes gyógymódot kínál

Az Amerikai Tudományos Akadémia (National Academy of Sciences, NAS) most publikált jelentése meggyőző bizonyítékokat talált arra, hogy a kannabisz eredményesen alkalmazható gyógyszerként.

A 2000 tudományos munkatársat számoló Akadémia tudományos és technika kérdésekben nyújt tanácsot az amerikai szövetségi kormánynak. Az USA szövetségi kormánya a nemzetközi drogpolitika egyik legbefolyásosabb alakítója, ezért kiemelt fontosságú, hogy felkarolja a gyógyászati marihuána ügyét. Jelenleg az amerikai államok felében érhető el kannabisz orvosi célra, de a szabályozás államonként eltérő, így különböző betegségek esetén és különböző formákban írható fel a kannabisz.

Fontos megjegyezni, hogy a több mint 10000 kutatás áttekintésén alapuló NAS jelentés nem minden egészségügyi állapot esetén látta bizonyítottnak a kannabisz jótékony hatásait. Kiemelte viszont a krónikus fájdalmat, a sclerosis multiplex okozta izomgörcsöket, valamint a kemoterápiával járó hányingert és hányást, melyek kezelésében a kannabisz alkalmazása bizonyítottan eredményes. Ezek pedig éppen azok az egészségügyi állapotok, melyekre akár a magyar betegek is igényelhetnek kannabiszt vagy a hatóanyagaiból készült gyógyszereket.

A „Hogyan igényelhetsz gyógyászati kannabiszt?” című kiadványunkban elolvasható a kannabisz mint gyógyszer igénylésének menete. A három felsorolt tünet közül két esetben lehetőség nyílik Európai Unióban törzskönyvezett gyógyszer igénylésére:

  • A sclerosis multiplex betegséggel járó izomgörcsök kezelésére a THC-t és CBD-t tartalmazó Sativex nevű sprayt
  • A kemoterápiát kísérő hányinger és hányás enyhítésére a THC-t tartalmazó Marinol nevű kapszulát lehet igényelni.

A krónikus fájdalom esetében kérelmezhető a Sativex indikáción túli alkalmazása, illetve igényelhető Hollandiában, gyógyászati célra előállított kannabisz.

Amennyiben a fent szereplő egészségügyi állapotokra szeretnél kannabiszt vagy a hatóanyagaiból előállított készítményt használni, fordulj bizalommal hozzánk és ingyenes segítséget nyújtunk az igényléshez.

Kardos Tamás

Photo credit: Thomas Hawk via Visual hunt / CC BY-NC
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.