Nem jár letöltendő négy ember brutális, csoportos szétveréséért

 

Az „útonálló jelleggel”, szervezetten, csoportosan, maszkban, felfegyverkezve, négy védtelen közmunkás ellen elkövetett súlyos testi sértésért a másodfokú bíróság szerint a felfüggesztett szabadságvesztés arányos büntetés.

2017. március 24-én az Egri Törvényszéken született másodfokú ítélet annak a vádlottnak az ügyében, akinek irányításával 2014 nyarán, egy északkelet-magyarországi településen négy közmunkást összesen 7-10 maszkos, felfegyverkezett, terepmintás egyenruhát viselő kigyúrt férfi brutálisan szétvert. Egyedül a támadást vezető, a többi elkövetőt irányító személyt sikerült a rendőrségnek azonosítani, akinek bűnösségét már az elsőfokon eljárt Egri Járásbíróság is megállapította 2016. májusában.

A Törvényszék ma megváltoztatta az ítéletet annyiban, hogy nemcsak súlyos testi sértésben, hanem azzal halmazatban garázdaságban is bűnösnek találta a támadást irányító elkövetőt (részben mint tettest, részben mint felbujtót).

A halmazati minősítés ellenére, valamint annak ellenére, hogy szervezetten, „útonálló jelleggel”, különböző fegyverekkel, csoportosan követték el a brutális bűncselekményt, a sértettek közül pedig ketten is súlyos sérülést szenvedtek, a másodfokon eljárt bíróság szerint – csakúgy, mint a korábban eljárt elsőfokú bíróság szerint is - betölti a büntetés speicális és generális prevenciós célját a 2 évi, 4 évre felfüggesztett szabadságvesztés. A törvényszék hangsúlyozta, hogy ez a büntetés a kialakult joggyakorlat értelmében arányos és jogszerű.

Szerintünk azonban ez a büntetés kirívóan enyhe, és nem alkalmas arra, hogy elrettentse akár az elítéltet, akár ismeretlenül maradt (vélhetően szélsőséges szervezeti tag) társait, akár másokat hasonló bűncselekmények elkövetésétől.

Ezentúl felmerül a kérdés, hogy mit érezhetnek egy ilyen hír hallatán olyan emberek, akiket ennél sokkal enyhébb cselekményért bebörtönöztek?

Mit érezhet például az a borsodi roma fiú, akit 17 éves korában 1 év 3 hónap végrehajtandó szabadságvesztésre ítéltek (ennek nagy részét, 392 napot előzetes letartóztatásban ült le) mert a bíróság szerint részt vett egy cigarettásdoboz iskolatársától történt erőszakos elvételében (amiben neki annyi szerepe volt, hogy lefogta hátulról a sértett karját)?

És nem elég, hogy a csoportos támadást vezető elítélt pusztán felfüggesztett börtönbüntetést kapott, de 6-9 társa teljes mértékben megúszta a büntetőjogi felelősségre vonást, hiszen nem sikerült őket azonosítani (bár még van egy kis remény, mert indítványunkra a Legfőbb Ügyészség elrendelte nemrég a teljeskörű iratfelülvizsgálatot). Megúszta továbbá a felelősségre vonást az a rendőr is, aki pont olyan tippeket adott az elítélt élettársának néhány nappal a cselekmény előtt a sértettek bántalmazására, ahogy aztán az le is zajlott.

Bízunk benne, hogy a strasbourgi emberi jogi bíróság végső soron elégtételt ad majd a sértetteknek, ha már ez a hazai eljárásban nem történt meg.

Jovánovics Eszter

Romaprogram vezető

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.