ÁNTSZ nekrológ

Múlt pénteken megszűnt az 1991-ben létrehozott Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat. Az ÁNTSZ az utóbbi időben rengeteg kritikát kapott, többek között tőlünk is, így jogos a kérdés: baj ez?

Igen, szerintünk ez nagyon rossz döntés. Az ÁNTSZ egy több szervből összeálló szervcsoport volt, a szétszabdalása aláássa a szakmai működését. Nem politikai jellegű, hanem az egészségügy szakmai irányításához, felügyeletéhez kötődő feladatokat látott el. Ilyenek voltak például a járványügyi és egészségfejlesztési feladatok, csakúgy, mint az egészségügyi ellátás felügyelete, és az alá tartozó szervezetrendszer irányítása. A jelenségről az év elején bezárt háttérintézmények kapcsán részletesen írtunk itt és itt.

Akik kritizálták, azért tették, mert úgy vélték: az ÁNTSZ nem teszi kellőképpen a dolgát, nem kényszeríti ki az egészségügy jogszerű, szakszerű működését.

Az ÁNTSZ eddigi feladatai persze nem enyésznek el, csak éppen mostantól nem egy szerven belül fogják ellátni őket, hanem szétszórják más hivatalok között. Egyes feladatokat a megyei kormányhivatalok fognak végezni , mások átkerünek az Országos Közegészségügyi Intézethez, és bizonyosakért a minisztériumba ültetett országos tisztofőorvos fog felelni. Az eddig egységes szervet tehát szétdarabolják. Részletes elemzésünkben bemutattuk ennek várható hatásait, röviden:

a hivatalos indok az államigazgatás hatékonyabbá tétele, szerintünk viszont mindez a hatékonytalan működésnek a garanciája.

Folytatjuk

Mivel azonban az ÁNTSZ nem jogutód nélkül szűnt meg, azaz a feladatait megörökölték, ezért semmi okunk sincs arra, hogy csökkentsük az elvárásainkat. Éppen ellenkezőleg: folytatjuk kórházi fertőzések elleni kampányunkat és folytatjuk az egyedi esetek alapján a közérdekű bejelentések sorozatos küldözgetését. Sőt:

az új szervnek ismét beküldjük az eddigi közérdekű bejelentéseinket, hátha ezúttal nem értik őket szándékosan félre, mint a múltkor, és érdemben kivizsgálják őket.

Mindent megteszünk azért, hogy az állam erre hivatott szervei végre tegyék a dolgukat, érdemben foglalkozzanak a kórházi fertőzések témájával, de figyelni fogjuk azt is, hogyan teszi a dolgát az új, szétszabdalt ÁNTSZ-utód.

Továbbra is várjuk tehát a kórházi fertőzésekről szóló személyes történeteket ezen az űrlapon keresztül. Érjük el együtt, hogy az állam tegyen a gyalázatos állapotok megszüntetése érdekében!

Asbóth Márton