A Drogmentes Maraton valós veszélyei

Az elmúlt évekhez hasonlóan idén is országos körútra indult a Drogmentes Maraton, amely elvileg a hazai droghelyzeten hivatott javítani. Az elért gyerekekre és családjaikra azonban nem csak a szakmai szemszögből kifejezetten káros üzenetek veszélyesek, hanem az is, hogy a mozgalom mögött a beszervezéseiről híres Szcientológia Egyház áll.

A Drogmentes Maraton kiszivárgott titkos alapszabálya szerint ugyanis a mozgalom első számú célja nem a droghasználat megelőzése, hanem a szcientológiáról alkotott társadalmi kép javítása. Az alapszabály így foglalja össze a Maraton lényegét: „ha hasonlítani akarnám magunkat valamihez, akkor azt mondhatnám, hogy a Drogmentes Magyarországért Maraton a tájékoztató füzet a Szcientológiához. Minket dobnak be a postaládába, hogy kezeljük az emberek ilyen és olyan hozzáállását, azért, hogy utána jöhessen a termékismertető is a postaládába, ahonnan már nyugodt szívvel választ az illető.”

A szervezetnek már a drogmegelőző tevékenysége is meglehetősen problémás. A Maraton csapatkapitánya a napokban úgy nyilatkozott a Szeged Ma portálnak, hogy „ha egy gyereket elértünk, és nem fog drogozni, akkor már megérte, mert ezt nem lehet pénzben vagy időben mérni”. Az ehhez hasonló állításokat az áltudományos tevékenységet végző prevenciós szervezetek használják önigazolásként.

A drogmegelőzéssel kapcsolatban ugyanis nem igaz, hogy az már önmagában siker, ha egy-egy fiatal magáévá teszi a hallottakat. A beavatkozások elemzéséből tudjuk hogy a prevenció bizonyos formái több kárt okoznak, mint amennyi hasznot lehet tőlük remélni. A Maratont szervező Drogmentes Magyarországért Mozgalom megközelítése épp azok közé tartozik, amely súlyos szakmaiatlansága miatt akár növelheti is a kábítószerek kipróbálásának esélyét. Márpedig a Drogmentes Mozgalom füzetei az elrettentést vegyítik tudományosan megalapozatlan, rég megcáfolt állításokkal.

Ez megerősítheti drogmentességükben azokat, akik amúgy sem nyitottak a kísérletezésre – ezt a szervezet saját sikereként könyveli el –, akik viszont érdeklődnek a droghasználat iránt és társaik elmondásából vagy saját tapasztalatból minimális ismerettel bírnak a drogokról, könnyen felismerik a füzetekben szereplő valótlanságokat. Ezek hatására pedig még a tényleges veszélyeket taglaló állításokat is elutasíthatják. Röviden: a valótlan információk sulykolása ellentétes hatást válthat ki, a Drogmentes Maraton ezzel azonban nem foglalkozik, csak a megtért gyerekekkel. Nem is csoda, hiszen rajtuk keresztül lehet eljutni a családok postaládájáig.

A Drogmentes kiadványok alapállítása, hogy minden drog méreg és lényegében ugyanúgy hat: kis dózisban felpörget, nagy adagban nyugtat, még nagyobb mennyiségben pedig minden drog megöl. Saját tapasztalat híján is bárki beláthatja az állítás túlegyszerűsítő voltát. Ugyan miért nyugtatna le a nagy adag amfetamin, miért pörgetne fel egy fél nyugtató és miért ölne meg a jelentős mennyiségű fű? Azért, mert a Szcientológia Egyházat alapító sci-fi szerző évtizedekkel ezelőtt így gondolta? A tudomány ennek épp az ellenkezőjét állítja, mikor hatásaik alapján különböző csoportokba sorolja az egyes szereket.

Korábban kielemeztük a szervezet kannabisszal kapcsolatos kiadványát, ami számos olyan tévinformációt tartalmaz, melyek felismeréséhez nem kell különösebb szakértelem. Többek között azt olvashatjuk, hogy a kannabisz fogyasztása hónapokkal, sőt akár évekkel később is káros hatást gyakorolhat a testi és szellemi tevékenységre.

Még veszélyesebb kijelentés, hogy míg a fűhasználat tönkreteszi az immunrendszert, addig az alkohol nem, hiszen ez elbagatellizálja az alkoholivás veszélyeit, ami pedig nem csak az immunrendszerre, de számos létfontosságú szerv működésére is károsan hat és a közegészségügyi károk tekintetében jóval veszélyesebb, mint a kannabiszfogyasztás.

Pár éve Drogmentes videók is megjelentek, melyek módszere, hogy az extrém példákat tipikusként ábrázolják. A fő probléma itt is az, hogy ellentmond a kísérletező, tehát a leginkább veszélyeztetett kamaszok tapasztalatának, akik emiatt a függővé vált szereplőkben inkább a lúzert fogják látni, semmint a tipikus és hiteles példát. „Velem ez úgysem fog megtörténni, én okosabb vagyok ennél”. Ugye ismerős?

A Drogmentes Maraton csapatkapitánya az Egyesült Államok legalizációival kapcsolatban is megosztja nézeteit. Szerinte „ha ugyanazokkal a számokkal gondolkoznánk Magyarországon, mint Coloradóban, akkor egy éven belül nagyságrendileg 8-900 ezer marihuána fogyasztóval gondolkodhatnánk, ami nem könnyítené meg sem a rendőrség, sem a kórházak életét”.

Ezzel szemben valóság az, hogy a kannabiszt elsőként legalizáló Coloradóban nem emelkedett a kipróbálás aránya a kamaszok körében viszont az ópiáttartalmú fájdalomcsillapítók helyettesítése már most rengeteg emberéletet mentett meg, nőtt az adóbevétel, csökkent a bűnözés és a rendőrök a füvezők helyett a komoly bűncselekményekre koncentrálhatnak. Bár a marihuánafogyasztáshoz kapcsolható sürgősségi esetek megduplázódtak, a szám így is elenyésző maradt és egy esetben sem járt maradandó károsodással.

2014. márciusában közérdekű adatigényléssel fordultunk a Klebelsberg Intézményfenntartó Központhoz, hogy megtudjuk, bejutottak-e a szcientológiához köthető szervezetek az állami közoktatásba és nyújtott-e a nekik a KLIK pénzügyi támogatást. Bár értékelhető adat nem minden tankerületből érkezett, a beszivárgás világosan dokumentálható volt. A tankerületek ráadásul – egy kivétellel – saját bevallásuk szerint nem vizsgálják, hogy a drogprevenciós szerveztek rendelkeznek-e a kormányrendelet által előírt szakmai ajánlással. Így érhet el a Szcientológia Egyház szűrő nélkül a tanulókhoz és a postaládákhoz, holott drogprevenciós programjaik nem érdemelték ki a szakmai ajánlást. És csapatkapitányukkal ellentétben ezért nem örülhetünk, ha akár csak egy gyerekhez is sikerül eljutniuk.

Kardos Tamás

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.