Beleállunk: ki fogjuk harcolni a kórházi fertőzések adatainak nyilvánosságát!

Elfogadhatatlan, amit a Magyarországon előforduló kórházi fertőzések adataival művel az állam. Bujkálás, kavarás, sunyiskodás, jogsértés, hülyének nézés – úgy tűnik, a kormányzati szerveknek bármi megéri, csak elkerülhessék az adatok nyilvánosságra hozatalát. Itt az utolsó esély: ha most sem teszik közzé a számokat kórházankénti bontásban, perre megyünk.

Lassan másfél hete jogszabályt sért az országos tiszti főorvos, mert nem hozza nyilvánosságra a tavalyi, kórházi fertőzésekről szóló jelentést. Erről itt írtunk részletesen. Az adatokat a kórházak folyamatosan küldik meg az állami szerveknek, de még a legutoljára, 2016. december 31-én történt fertőzés adatainak megküldése óta is eltelt 8 hónap. Ennyi idő sem volt elég kielemezni az adatokat? Vagy netán valami rejtegetni valója van a tiszti főorvosnak?

Tavaly is csak október közepén tették közzé a jelentést, de idén résen voltunk. Múltheti posztunkban fel is hívtuk a közvélemény figyelmét, hogy a jelentés közzététele csúszik. Azonban

azóta sem történt semmi.

Most közérdekűadat-igénylést nyújtottunk be – erre már kötelező válaszolni, vagy ha ez nem történik meg, jön a per. Egyúttal pedig az emberierőforrás-miniszternek is küldtünk egy közérdekű bejelentést, hátha azért nem tett ő sem semmit, mert hivatalosan nem értesült a jogszabálysértésről. Most már biztosan tud róla ő is.

Nagyon nem akarják kórházanként kiadni

Nekifutottunk már annak, hogy kórházak szerinti bontásban kérjük ki az adatokat. Nyugaton természetes, hogy az adatokat elérhetővé teszik kórházanként, hiszen ez érdekli igazán a betegeket. Arról nem is beszélve, hogy így lehet igazán nyomon követni, javul, vagy romlik-e a helyzet. Magyarországon viszont egy teljesen értelmetlen játékba ment bele az ÁNTSZ:

- elismerte, hogy közérdekűek az adatok, tehát kötelező lenne nyilvánosságra hoznia őket;

de

- azt mondta, hogy a társadalom nem elég érett rá, hogy az adatokat megismerje.

Tehát egyszerre néztek dedósnak, sértettek jogszabályt és hárították a probléma megoldását, pedig elég egyértelmű, hogy ha az emberek szerintük nem értenék meg az adatokat, akkor el kell nekik magyarázni, hogy mi mit jelent. Ez azonban az ÁNTSZ-nek nem jutott eszébe.

Most kapnak egy utolsó esélyt,

a közadat-igényünkre válaszul megküldhetik a számokat. Ha ezúttal sem teszik, perre megyünk. Az a célunk, hogy innentől ne lehessen titkolni vagy értelmezhetetlen szövegekbe rejteni, hogy mi a kórházi fertőzések helyzete Magyarországon.

Asbóth Márton

Photo credit: Sole Treadmill via Visual hunt /  CC BY
UPDATE: Idén ekkora késéssel tette közzé az országos tisztifőorvos a tavalyi adatokat:
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.