Lehet, hogy a kormány épp a te adataidat elemzi, amikor ezt a posztot olvasod

Az Apple és a Google elárulta, tavaly hányszor akart a magyar kormány adatokat szerezni tőlük a felhasználóikról. Tudtad, hogy a techcégeknek egy csomó adatot ki kell adniuk rólad a kormánynak, ha kérik? Mennyire vigyáznak ezek a cégek az adataidra? Hányat adtak ki tavaly? Legújabb projektünkben azt vállaltuk, hogy minél több céget veszünk rá: évente árulják el, mennyi adatot adtak át a kormánynak.

Mi az az átláthatósági jelentés?

Kezdjük ott, hogy a telekommunikációs cégeknek és internetszolgáltatóknak meg kell őrizniük a felhasználóikról és a felhasználó telefonos és internetes tevékenységéről bizonyos adatokat (mint amilyenek pl. a hívott telefonszámok, a hívások ideje, az IP cím, a felkeresett weboldalak, a felhasználói azonosítók stb.). Az állami szervek – például a nyomozó hatóságok – munkájuk során kíváncsiak lehetnek arra, hogy egyes személyek bizonyos időpontokban hol tartózkodtak, kivel és mikor beszéltek telefonon vagy éppen mely weboldalakat látogatták egy adott időszakban. Ez elsősorban a bűncselekmények felderítésében nyújthat segítséget. Ehhez felkereshetik a hírközlési szolgáltatókat, hogy a kiválasztott személyekről tárolt adatokat megkaphassák.

Van, ahol magától értetődően nyilvános

A telekommunikációs és internetszolgáltatók sok országban természetesnek veszik a társadalom tájékoztatását arról, hogy a kormány hány alkalommal használja őket az állam meghosszabbított karjaként. Ennek érdekében statisztikai összesítésben közlik az állami szervek megkereséseinek számát és jellegét egy adott időtartamra vonatkozóan. Az ilyen jelentéseket nevezik átláthatósági jelentésnek.

Miért fontos ez egy egyszerű állampolgárnak?

A Google most közölt átláthatósági jelentése alapján például sejthető, hogy az ügyféladatokra irányuló kormányzati érdeklődés gyakran

nem kellően megalapozott.

Míg a cégóriás a hasonló megkeresések 65%-át teljesíti világszerte, addig az év első felében a magyar hatóság mind a 126 megkeresését elutasította. Sőt, eddig még egyszer sem adott ki információt ügyfeleiről a magyar hatóságoknak!

Az Apple átláthatósági jelentését szemügyre véve láthatjuk, hogy a kormány milyen típusú adatokat szeretett volna megtudni a cég ügyfeleiről. A jelentés menüsoraiban pénzügyi tranzakciókkal kapcsolatos, illetve a fiókhoz tartozó beazonosításra alkalmas adatokat, valamint emailekkel, fotókkal és naptárbejegyzésekkel kapcsolatos adatokat találunk. Az Apple jóval együttműködőbbnek bizonyul a Google-nél: az esetek 83%-ában szolgáltatta ki részben vagy egészében a kért adatokat. Vélhetően a kooperációs készségükkel magyarázható, hogy a kormányzat egyre nagyobb kedvvel fordul hozzájuk ügyféladatokért.

Átláthatósági jelentéseket mindenkinek!

Magánszféraprojektünk az American Bar Association Rule of Law Initiative (ABA ROLI) nevű szervezet támogatásával azon dolgozik, hogy az átláthatósági jelentések közlése a hazai, illetve az itthon leányvállalatként működő telekommunikációs és internetszolgáltatók számára is bevett gyakorlattá váljon. Úgy gondoljuk, hogy mindez fontos hozzájárulás lenne a civil társadalom és a nem-kormányzati szervek számára, hogy képet alkothassunk arról, hogy az állami szervek hányszor és hogyan avatkonak be a magánszférába. Ezzel arra is ösztönözhetnénk a cégeket, hogy kétszer is gondolják meg, teljesítik-e az adatkérést, vagyis ellenállnak-e akkor, ha az állam jogellenesen kérdez.

Kardos Tamás

Photo credit: exacq via Visual hunt /  CC BY-NC
Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.