Szülőként tudni szeretnéd, hogy melyik kórházban maradhatsz a gyereked mellett? Ez a bejegyzés neked szól!

Vajon a gyerekem mellett maradhatok éjszaka a kórházban? Mennyire haladó a szemlélet, figyelembe veszik-e a gyerekem szempontjait? Vagy vállaljam be a távolabbi kórházat, mert ott gyerekbarátabb az ellátás? Mostantól van egy online adatbázis, ahonnan mindezt megtudhatod, és a saját tapasztalatidat is megoszthatod. Gyerekkel vagyok honlapunkon a szülők egymást segíthetik a kórházak véleményezésével, mi pedig adatokat kértünk be 67 kórháztól, hogy értékelhessük, mennyire folytatnak gyerekbarát ellátást. Ez cseppet sem volt egyszerű, elmondjuk, milyen kifogásokkal találkoztunk leggyakrabban a kórházak részéről.

Harmadik éve fut a Gyerekkel vagyok nevű kampányunk. Az egyik eredeti célunk az volt, hogy elérjük, ha egy gyerek kórházba kerül, legalább az egyik szülője vele lehessen a nap 24 órájában. Nem volt nagyon nagyravágyó ez az elképzelés: 

az egészségügyi törvényben 20 éve szerepel, hogy minden gyereknek joga van ahhoz, hogy a szülője mellette tartózkodjon a kórházban.

Persze azért nem csak ez volt a célunk. Olyan adatbázist akartunk építeni, amiből kiderül, mennyire gyerek- és szülőközpontú az ellátás, amit Magyarországon nyújtanak. Ezért idén augusztusban 18 kérdéssel kerestük meg az ország összes gyereket ellátó kórházát. Csupa olyan kérdést tettünk fel, amelyek segítenek felmérni, hogy mennyire veszik figyelembe a gyerekek és szüleik jogait és szempontjait az ellátás során. Kérdeztünk a tájékoztatásról, arról, hogy a szülők milyen körülmények között maradhatnak a gyerek mellett, a környezetről és arról, hogy mennyire tudnak segíteni a gyerekeknek és a szüleiknek a betegség és a kórházban tartózkodás pszichés traumájának feldolgozásában. Összesen 67 kórháznak küldtünk adatigénylést.

Várjuk az értékeléseket a honlapon!

A beérkezett adatokból tehát elvégeztük a kórházak értékelését, de nincs kétségünk afelől, hogy a legjobban a szülők és a gyerekek tudják megítélni, hogy mennyire gyerekbarát egy-egy intézmény. Most lehetősége van mindenkinek értékelni az általa megismert kórház gyermekosztályát! A kampány honlapján, a tasz.hu/gyerekkelvagyok oldalon minden gyereket ellátó kórháznak van saját adatlapja. Itt tájékozódhatsz arról, hogy mit tudtunk meg a kórházról és hogyan értékeltük, de sok más hasznos információt is találsz róla. Például útvonaltervezést, hogy mikor van látogatási idő, vagy hogy kaphat-e a kísérő szülő étkezést a kórházban. Már gyűlnek az értékelések – kérjük, írd meg te is a tapasztalataidat a honlapon és értékeld a kórházat!

A legváltozatosabb ötletek a válasz megtagadására

Nagy szó, hogy végül az összes kórház válaszolt a kérdéseinkre, de abban hatalmas eltérések voltak, hogy mennyire ment egyszerűen az adatok megszerzése.

  • Néhány kórház minden további nélkül válaszolt az adatigénylésre.
  • Voltak olyanok, amelyek költségtérítést kértek a válaszokért – pár ezer forinttól több tízezer forintig terjedőleg. Nagyon örültünk, hogy végül sikerült meggyőzni az összes költségtérítést kérő kórházat, hogy ez nem jogszerű,  és tőlük is megkaptuk a válaszokat.
  • Aztán voltak olyan kórházak is, amelyek több hetet is késtek a válaszadással, arra hivatkozva, hogy a fenntartótól engedélyt kell kérniük, enélkül semmilyen kérdésre nem válaszolhatnak. Az azért elgondolkoztatott bennünket, hogy vajon miért kell engedély a fenntartótól ahhoz, hogy megtudjuk, van-e gyerekjáték az osztályon és hogy miképp tájékoztatják a beteg gyerekeket. Az egyik legviccesebb választ az egyik nagy egyetemi kórháztól kaptuk, melynek főigazgatója egy emailben felhívta a figyelmünket, hogyha ilyen hivatalos formában szeretnénk a kérdéseinkre választ kapni, akkor egy hosszú hivatalos utat kell bejárnunk, a rektornál kezdve a kérelmezést. Ellenben ha informálisan küldjük el neki a kérdéseinket, nagyon szívesen megválaszolja mindet. És meg is tette 24 órán belül!
  • Volt néhány kórház, amelyik szerint amit kérdezünk, az nem közérdekű adat. Szerintünk viszont nagyon is az, így hosszas levelekben igyekeztünk meggyőzni őket a jogi álláspontunkról.  Szerencsére valamennyi kórház el is fogadta az érvelést és elküldte nekünk a válaszait, bár volt, aki az eredeti határidőt két és fél hónappal is túllépte.

 

Nem volt tehát egyszerű menet, de mára elmondhatjuk: a gyerekkel vagyok oldalán az összes gyerekellátó kórházról megtalálhatók a legfontosabb adatok és az értékelés az ellátás minőségéről. Már csak egy dolog hiányzik: a szülői tapasztalatok. Lenne mit mesélned? Értékeld te is a kórházakat!

Fernezelyi Borbála

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.