Gyerekbarát kórházak: erre a négy dologra van mindenképpen szükség egy kórházban

Évek óta tartó Gyerekkel vagyok kampányunkban azért dolgozunk, hogy a kórházba kerülő gyermekek minél inkább gyerek- és szülőbarát környezetben gyógyulhassanak. Az összes magyarországi gyerek-fekvőbetegellátó intézményt értékeltük, hogy szerintünk mennyire gyerekbarát az ellátás bennük. Na de mitől gyerekbarát egy kórház?

Gyermekorvosi és szülői tapasztalatokat felhasználva alkottuk meg azt a szempontrendszert, amelynek segítségével felmértük, hogy mennyire gyerek- és szülőbarátak a magyarországi kórházak. Az összes intézményt értékeltük, és a jó hír az, hogy a legtöbb aránylag jól teljesít. A kórházak értékelését itt találod. És most lássuk, mit mérlegeltünk, amikor értékeltük az intézményeket!

A szülő és a gyerek együtt lehessen!

Az első, és legevidensebb szempont, hogy lehetővé teszik-e, támogatják-e a kórházi osztályon, hogy a szülő a gyerekével maradhasson, amikor csak szeretné. Ebbe beletartozik az is, hogy a lehetőségeikhez mérten segítik-e azt, hogy a szülő kulturált körülmények között tölthesse bent az éjszakát. Van-e lehetőség arra, hogy fekvőhelyet kapjon, vagy otthonról hozott fekhelyet (matracot) használjon? Esetleg étkezést is kaphat? És kell-e mindezekért fizetnie? Fontos szempont még, hogy a vizsgálatok, apróbb beavatkozások (pl. vérvétel) közben a szülő a gyermekkel maradhat-e, adott esetben a kisebb gyermeket az ölében tarthatja-e, vagy foghatja-e a kezét. A műtétet végző osztályoktól azt is megkérdeztük, hogy az altatásig, illetve az ébredéskor a szülő a gyermek mellett lehet-e, illetve a nem altatásban végzett beavatkozások közben a szülő a gyermek mellett tartózkodhat-e. A 67 kórházból 40 válaszolt a feltett kérdésekre zömében igennel, 19 kórháznál elfogadhatóak a feltételek és 3 intézmény esetében tapasztaltuk azt, hogy alapvető hiányosságok vannak.

Legyen érthető a tájékoztatás!

A második fontos gyerekbarát szempont, hogy érthető tájékoztatást kapnak-e a szülők és a gyerekek a kórházi tartózkodás során. Akkor tekinthetjük jónak a tájékoztatást, ha az az egészségügyi törvénynek megfelelően egyénesített, tehát nem merül ki egy általános tájékoztatópapír gyors aláiratásában. A kiskorúak ellátása során külön szempont, hogy a gyerek számára is érthető legyen, hogy mi történik vele. Van olyan kórház, ahol ezt képregény, színező, mesekönyv segítségével oldják meg, máshol videót mutatnak, vagy a kedvenc plüssállattal játsszák el, hogy mi vár a kis páciensre.

Legyen barátságos a környezet!

Felmérésünkben a kórházak e tekintetben teljesítettek a legjobban. Az a kórház kapott jó minősítést, ahol vidám mintákkal dekoráltak a falak, a bútorok a gyermekek méreteihez igazodnak, az osztályon tartanak gyerekjátékokat, a kis beteg beviheti a saját kedvenc játékát és az orvosok használhatnak a fehértől eltérő, gyerekbarát ruházatot.

Segítsenek feldolgozni a lelki traumákat!

Az utolsó szempont az, ami legritkábban szokott eszünkbe jutni, ha a gyerekbarát kórházra gondolunk. Pedig hatalmas jelentősége van annak, hogy segít-e valaki feldolgozni a betegséggel, súlyos diagnózissal, kórházi tartózkodással járó lelki megrázkódtatást a gyereknek, illetve az őt ápoló szülőknek. Rajtuk kívül a kórházi személyzet számára is fontos, hogy a nap mint nap végzett, nagy stresszel járó munkából adódó nehézségek feldolgozásában kaphatnak-e segítséget. Ahogy a diagramon is látható, a kórházak közel 40%-ban van minderre lehetőség. Igaz, ott sem feltétlenül gyakori az ilyen szaksegítség igénybevétele, ahol elérhető. Nem azért mert nincs rá igény, hanem mert nincs a köztudatban ez a lehetőség. A kórházak 60%-ában viszont nem, vagy nem mindenki (gyermek, szülő, személyzet) számára áll rendelkezésre szakember, aki a traumafeldolgozásban, stresszkezelésben segísen.

 

 



Fernezelyi Borbála

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.