3 dolog, ami javult a kórházakban az elmúlt években, és 3 dolog, ami nem


Neked is fontos, hogy a gyereked mellett lehess, ha kórházba kerül? Az egész család nyugodtabb, ha együtt élhetitek át ezeket a nehéz pillanatokat? Azt is szeretnéd, ha végig gyerek- és szülőbarát ellátást kapnátok? Mi Gyerekkel vagyok kampányunkban három éve dolgozunk ezért. Megnéztük, mi változott az elmúlt három évben, mik a legfontosabb területek, ahol javult a helyzet, és hol van még szükség sok fejlesztésre.

Lássuk, mi a 3 legszembetűnőbb előrelépés:

  • Mára majdnem minden kórházban igyekeznek megoldani (legalábbis elvben), hogy a szülő, ha szeretné, a gyerekével tölthesse az éjszakát. Sőt, számos helyen az egyik szülő étkezést és fekhelyet is kap a 14 évesnél fiatalabb gyereke mellett.
  • Egyre több helyen hoznak létre együttápolási egységeket. Ezek olyan szobák, amelyeket direkt úgy alakítanak ki, hogy egy szülő a gyerekkel maradhasson végig, amíg a kórházban kell tartózkodni, felnőttek számára megfelelő ággyal és mosdóhelyiséggel.
  • Szinte kivétel nélkül az összes gyereket ellátó kórházi osztályon gyerekbarát a környezet, mert színes, mintákkal dekorált falak vannak, amelyet legtöbbször önkéntesek, alapítványok segítségével festettek ki. Sok helyen a váróban gyerekjátékok találhatók, és az orvosok vidám, színes, mintás munkaruhát hordanak.

Azért persze nem minden tekintetben ennyire rózsás a helyzet. Lássuk, mi a 3 legfontosabb dolog, amelyekben nem történt átütő előrelépés az elmúlt néhány évben:

  • Még mindig van néhány olyan kórház, ahol csak feltételekkel maradhat a szülő, például ha kifizeti  a kisérői díjat, amiért ágy is jár neki; széken ülve viszont nem maradhat. Vannak korházak, ahol korhoz kötik a benttartózkodást (6, 12, 14 évesnél fiatalabb korú gyerek szülője maradhat csak). Előfordul, hogy csak az anya vagy női rokon maradhat. Ezek a gyakorlatok mind jogsértők! – Az intenzív osztályok többségében nem maradhat éjszakára szülő, de van, ahol igen.
  • Egyáltalán nem egyértelmű, hogy pontosan milyen szolgáltatásért és mennyi pénzt kérhetnek el a szülőktől a benttartózkodás fedezeteként. Fontos tudni, hogy pénzt csak a fekhely vagy étkezés biztosításáért kérhet a kórház, magáért a benttartózkodásért nem! Van olyan kórház is, ahol mindezek ingyenesek, az ágy, az étkezés is. Van, ahol mindezekért fizetni kell és van, ahol csak az étkezésért, vagy csak az ágyért. Ez nem jogszabályellenes, de kiszámíthatatlan helyzetbe hozza a szülőket. Az is gyakori előírás, hogy a kisérőként felvett szülő nem hagyhatja el a kórházat, még boltba sem mehet ki. Így nehezen megoldható az is, hogy az apa és az anya felváltva tartózkodjon a a beteg gyerek mellett.
  • A legnagyobb hiányosságokat a megfelelő tájékoztatásban tapasztaltuk. Sajnos a szülőknek sok helyen csak az írásos betegtájékoztatót adják oda, a szóbeli tájékoztatás elmarad, holott az egészségügyi törvény előírja, hogy egyénesített formában kell megadni a tájékoztatást és lehetőséget kell biztosítani a kérdezésre. Nagyon kevés kórházban gondolnak a gyerekekre és arra, hogy őket is, számukra érthető módon tájékoztassák. A legtöbb helyen a gyerekük tájékoztatását a szülőkre hárítják, pedig a gyerekek is jogosultak arra, hogy számukra érthető módon elmondja nekik az orvos, hogy mi vár rájuk.

Ezek a trendek rajzolódtak ki a nekünk küldött adatokból.

De vajon mit mondanak a szülők, akik kénytelenek kórházba menni a gyerekükkel? Valóban javult a helyzet? Ti mit tapasztaltatok? Írjátok meg nekünk a kórházértékelő oldalunkon!

Fernezelyi Borbála

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.