Az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordulunk a pécsi alapítvánnyal, amit kitiltottak az önkormányzati ingatlanból

Emlékeztek még az Emberség Erejével Alapítvány elleni támadásokra? Ez volt az az eset, amikor több politikus mellett a pécsi közgyűlés is nekiesett a helyi civil szervezetnek, a tanodát üzemeltető, állampolgári neveléssel foglalkozó alapítványnak. Az Emberség Erejével nem hagyta magát és segítségünkkel pert indított Hoppál Péter, Páva Zsolt és a pécsi önkormányzat ellen. Most pedig az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz fordultunk azért, hogy a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-t tiltsák el a jogsértéstől és kötelezzék őket bírság megfizetésére is, mert nem adták ki termüket az Alapítványnak.

A pécsi közgyűlés azért támadta az alapítványt, mert forrásokat nyertek a Nyílt Társadalom Alapítványtól. A városi közgyűlés kormánypárti többsége olyannyira buzgó volt a civilellenes rohamban, hogy – bár konkrétan nem nevezte meg az Emberség Erejével Alapítványt – sietve elfogadott egy határozatot, melyben a karitatív szervezetet „Soros-féle kampányközpontnak” állítja be, megrágalmazza azzal, hogy a szervezet célja illegális  migránsok betelepítésének elősegítése, és felszólítja a pécsi polgárokat, vállalkozásokat, hogy ne adjanak neki bérbe semmilyen helyiséget.

Közben az alapítvány kisebb nehézségek árán irodához jutott: nem mindenkit sikerült megfélemlíteni a jogi kötőerővel egyáltalán nem rendelkező politikai nyilatkozattal. A források elosztása is megtörtént: jutott pénz gyermekklubra, kispályás focikupára, autista emberek megsegítésére, kiállításra és gasztronómiai fesztiválra is - csupa olyan dologra, amit a pécsi közgyűlés kormánypárti képviselői szerint meg kellene akadályozni.

Ezután az Emberség Erejével még márciusban szeretett volna termet bérelni egy rendezvényéhez az önkormányzati tulajdonú Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-től. Hamarosan meg is érkezett az elutasító válasz, melynek fő érve: nem, mert Soros. Pontosabban, betűhűen: „Tájékoztatom az Önök alapítványát, hogy figyelemmel a Pécs Megyei Jogú Város Közgyűlésének 315/2017. (XII. 14.) sz. határozatára, valamint arra, hogy az általam képviselt, kulturális közfealdatokat ellátó nonprofit gazdasági társaság 100%-ban önkormányzati tulajdonban áll, nem áll társaságunk módjában az Önök alapítványának a rendezvényeinek megtartása céljából a használatában és hasznosításában lévő ingatlanokat bérbe, vagy használatba adni."

Ahogy láttuk, a közgyűlés nyilatkozata nem jogszabály, így persze a cég nem lett volna köteles ilyen döntést hozni. De a levélben azt a látszatot keltik, hogy nem volt választásuk (már csak azért sem, mert önkormányzati tulajdonban áll a cég), "parancsra cselekedtek.”

Ez az elutasítás azonban nem más, mint közvetlen hátrányos megkülönböztetés, mely súlyosan jogsértő, ezért az Emberség Erejével az Egyenlő Bánásmód Hatósághoz (EBH) fordult. A hatóságtól a jogsértés megállapításán túl azt is kérte, hogy bírságolja meg a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft.-t és tiltsa el a jogsértéstől. Érdekesség, hogy ugyanez az önkormányzati cég tiltotta le a hetekben Alföldi Róbert fellépését, akinek pécsi előadása így el is maradt - úgy látszik, gondosan megválogatják, hogy ki fordulhat meg náluk.

Az eljárás megindult, az EBH már fel is hívta a feleket nyilatkozattételre - reméljük, hogy a hatóság hamarosan helyreállítja a közpénzből működő, közfeladatot ellátó cég diszkriminációmentes működését.

Döbrentey Dániel

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.