Tiltsák be a szegénységet!

A hajléktalanság után már csak a szegénységet, a munkanélküliséget, a dohányzást, az alkoholizmust, a betegségeket, a fogyatékosságokat és a bűnözést kellene a kormánynak betiltania, és eljönne a földi paradicsom.

Milyen szép lenne, ha törvényi tilalmakkal társadalmi, emberi problémákat egyik napról a másikra meg lehetne szüntetni!

A magyar országgyűlés a múlt héten a keresztény kultúra védelmének jegyében alaptörvénybe foglalta a hajléktalanság tilalmát a közterületek közcélú használatának védelmére hivatkozva.

Az ország teljes területén tilos a hajléktalanság ezév október 15-től! 

Tiltsuk be, tüntessük el szem elől! Olyan kellemetlen amikor ott fekszenek az aluljáróban, vagy a kapualjban. Az ember nem szeret odanézni. Csúnya látvány! És még büdösek is! Szörnyű, miért csinálják ezt? Miért hagyják így el magukat? Nem állapot, hogy ezt el kelljen viselni a tisztes, dolgozó magyar polgároknak! A közterület arra való, hogy mi használjuk, méghozzá zavartalanul! Mi, akik rendes emberek vagyunk, dolgozunk, pénzt keresünk, naponta tisztálkodunk.

Végtelen cinizmus.

Mintha bárki önszántából válna hajléktalanná. Mintha bárki az utcán alvást választaná, ha helyette volna elérhető, emberhez méltó körülményeket biztosító szálláshelye.

A javaslatot benyújtó törvényalkotási bizottság szerint az állam számos eszközzel biztosítja az emberi méltóság megőrzését.

Csakhogy. A szakemberek a fővárosban körülbelől tízezerre, országosan körülbelül harmincezerre becsülik a hajléktalanok számát, miközben tízezer szálláshely van az egész országban. Arról nem is beszélve, hogy a hajléktalanszállókon uralkodó tarthatatlan állapotok pedig sokszor kifejezetten sértik az emberi méltóságot.

Amíg az államnak csak törekednie kell az emberhez méltó lakhatás feltételeinek megteremtésére, addig azt senki nem tudja kikényszeríteni. Egy hajléktalan embernek sem lesz alaptörvényben garantált joga ahhoz, hogy az állam szállást biztosítson a számára. Pláne nem lakást.

Ehhez képest tilos lesz életvitelszerűen közterületen tartózkodni az ország teljes területén. A rendőröknek, a közterület-felügyelőknek, de még a mezőőrnek, az erdészeti hatóság emberének és a halászati őrnek is feladata lesz ezt a tilalmat érvényesíteni. Hiszen most már majd az erdőben és a mezőn sem alhat senki.

A szabálysértési törvény októberre tervezett módosítása azt fogja lehetővé tenni, hogy a hatósági emberek még jobban zaklassák és üldözzék az utcán alvó embereket. Ha felszólításra nem hagyják el a helyszínt, akkor szabálysértést követnek majd el, az ország bármelyik pontján.

Egy dologban lehet már csak bízni. A rendőrök, a közterület-felügyelők és más hatósági személyek emberségében.

Az eddigi tapasztalatok és adatok is azt mutatták, hogy hiába voltak olyan területek, ahol már eddig is szabálysértés volt az utcán aludni, nem bírságolták ezért a hajléktalanokat. Persze igazoltatás, elküldés gyakran történt, történik, de azt azért a rendőrök is tudják, hogy hiába bírságolnak meg egy hajléktalant. Nem fogja tudni befizetni, és akkor mehet a börtönbe.

Bár ez a kormány utál a szegényekre költeni, mégiscsak ott van az az alaptörvényi szabály, hogy törekednie kell minden hajléktalant elszállásolni. Közérdekű adatigényléssel fordulunk az EMMI-hez, hogy megtudjuk, milyen intézkedéseket tesznek azért, hogy jövő télen minden hajléktalan emberhez méltó körülmények között lakhasson, ha már a kereszténység nevében tilos lesz nekik az utcán aludni.

Jovánovics Eszter