A bíróságok helyre tudják hozni a választási bizottságok rossz döntéseit

A közelgő önkormányzati választások szempontjából rossz hír, ha a választási bizottságok keze a kormánypárti jelöltek felé hajlik, de jó hír, hogy a bíróságok még mindig tudnak független ítéleteket hozni. Viszont a bíróságon csak az tud hatékonyan érvelni, aki mögött egy felkészült ügyvéd áll. A Momentumnak rendelkezésére állt ez a támogatás a szombathelyi ügyben, de vajon a független és a civil szervezetek által támogatott jelöltek képesek-e megvédeni magukat a választási ügyekben? Segítséget nyújtunk minden olyan jelöltnek, akinek a választási eljárásban megsértették a jogait.

2018. október 14-én időközi önkormányzati választást tartottak Szombathelyen. A Momentum Mozgalom egy olyan plakáttal kampányolt, amin ironikusan a FIDESZ-KDNP jelöltjének alkalmatalnságát állította. A plakát ellen az egyik fideszes önkormányzati képviselő kifogást tett, arra hivatkozva, hogy valótlanságot állít és ezzel csökkenti a kormánypárti jelölt választási esélyeit. A Helyi Választási Bizottság megbírságolta a Momentumot, mondván, hogy a választási plakát a választókat megtéveszti és ezzel csökkenti a FIDESZ-KDNP jelöltjének választási esélyeit. A Momentum bírósághoz fordult a  döntés ellen.

A Momentum plakátján ez szerepelt:

(A kép a bírósági ítéletből származik)

A választási szervek problémája az volt a plakáttal, hogy

nem arányokat és mértékeket kifogásolt, hanem azt a tényállást sugallta, hogy a városvezetés, a FIDESZ-KDNP vezette kormány és annak prominens helyi képviselője ígéreteik ellenére semmit, egy nagy »0«-t nyújtottak a városnak.

Csakhogy a kampányba ennek bőven bele kell férnie.

A választási plakátokon a pártok és jelöltek véleményeket mondanak, amelyek alapján a választópolgárok következtetéseket tudnak levonni. Emlékezhetünk arra, amikor a 2016-os népszavazási kampányban a kormány teleplakátolta az országot azzal, hogy „Tudta? Brüsszel egy városnyi illegális bevándorlót akar Magyarországra telepíteni.” Persze, sem Brüsszel, sem Belgium, sem az Európai Unió nem akart egy városnyi illegális bevándorlót Magyarországra telepíteni. A bíróság döntése szerint azonban az ilyen kampány tevékenységet el kell tűrni. A Momentum most ehhez képest egy kevésbé félrevezető túlzással próbálkozott. Ironikus választási üzenetet közölt annak érdekében, hogy felhívja a szombathelyiek figyelmét a kormánypárti jelölt rossznak gondolt fejlesztési politikájára.

A választási bizottságok kiálltak amellett, hogy a plakát valótlanságot állított a kormánypárti jelöltről, és hogy ennek nincs helye a választási kampányban. A bíróság azonban helyre tette ezt a korlátozó megközelítést. A bíróság szerint “[a plakáton közölt] politikai vélemény -- meghökkentő és akár túlzó megnyilvánulásai ellenére -- a vélemény-nyilvánítás szabadságának legteljesebb biztosítása érdekében nem korlátozható [...]”. A bíróság nem volt nehéz helyzetben, mert korábban már egyértelműen kimondta az Alkotmánybíróság, hogy [h]a a megnyilatkozásnak a közügyek vitája, kiváltképp a kampány sajátosságaira tekintettel észszerűen tulajdonítható olyan jelentés, amely szerint a közlést a választók az érintett múlt- vagy jövőbeli politikájára vagy a jelölt alkalmasságára vonatkozó politikai véleményként (nem pedig szó szerint) értelmezik, akkor a közéleti vita legintenzívebb szférájának szabad alakulása érdekében ebből kell kiindulni.És igen, a Momentum nyilvánvalóan a kormánypárti jelölt alkalmasságát firtatta a plakáttal, így nem sértette meg a jogot.

Az eset tanulsága, hogy a választási bizottságok korlátozhatják ugyan az önkormányzati képviselő-jelöltek jogait, de a rossz döntéseket a bíróság helyre tudja tenni. Félő azonban, hogy az önkormányzati választásokon nem minden jelölt mögött áll egy profi jogász csapat, ami képes végigvinni egy ilyen nagyon speciális jogorvoslati eljárást.

Felismerve a nehezített terepet, készen állunk arra, hogy  jogi segítséget nyújtsunk a civil szervezetek jelöltjeinek és mindenki másnak, aki nem tudja megvédeni magát az időközi és az általános önkormányzati választásokon a jogi eljárásokban. Választási Jogi Programunk 2019-ben is mindent meg fog tenni azért, hogy a választási  jogsértésekre és a jogszerűtlen választási szervi döntések találjunk jogorvoslatot. Most azt láthattuk, hogy a választási szervek döntése nem befolyásolta érdemben a választás kimenetelét, végül az ellenzéki jelölt szerzett mandátumot. Szeretnénk azt elérni, hogy a jogszerűtlenségnek a jövő évben is minél kisebb következményei legyenek és érvényre juthasson a választópolgárok akarata. Ha választási jogsértést észlelsz, írj nekünk a valasztas@tasz.hu címen!

Szabó Attila

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.