Az elterelés ára: ne hagyd, hogy veled fizettessék ki az elterelést!

Az elterelés lényege, hogy a jellemzően nehéz anyagi helyzetben lévő droghasználók segítséggel felhagyhatnak a fogyasztással, és így elkerülhetővé válnak a kábítószer birtoklása miatt megindítható további büntetőeljárások.  Ezt a segítséget teszi idézőjelbe az az új törvényi szabály, amely szerint az ügyészség a sikeres elterelés végén akár a teljes bűnügyi költség megfizetésére kötelezheti a gyanúsítottat. Olvasd el tájékoztatónkat a rendelkezésre álló jogorvoslati lehetőségekről!

Kisebb súlyú, kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmények esetében fogyasztóként nem büntethető, aki beismeri az elkövetést, és az elsőfokú bírósági ítélet meghozataláig igazolja, hogy legalább hat hónapig a függőséget gyógyító kezelésben vagy hasonló célú más ellátásban, felvilágosító szolgáltatáson vett részt. A nyomozás vizsgálati szakaszában az ügyész feltételesen felfüggesztheti az eljárást, hogy azalatt a szerhasználó részt vehessen az elterelésen és bemutathassa az ezt igazoló okiratot, amellyel mentesül a büntetőeljárás folytatása és az ezzel járó megbélyegzés alól.

Az új szabály lehetővé teszi, hogy az ügyészség az eljárás megszüntetése esetén a bűnügyi költség teljes vagy részleges megfizetésére kötelezze a gyanúsítottat, ha az eljárás feltételes ügyészi felfüggesztése eredményes volt (tehát az elterelés sikeres). A törvény arról nem szól, hogy az ügyészség milyen szempontok mentén dönt a költségek viseléséről, ami a kötelezés lehetőségét még fenyegetőbbé teszi. A bűnügyi költség az orvos, a toxikológiai szakértő és laborvizsgálat költségeit is figyelembe véve akár 100-200 ezer forint közötti összeg is lehet, amelynek megfizetése komoly gondot okozhat.

FELHÍVÁS!

Jelentkezz nálunk, ha 2018. július 1-je után az elterelés sikere miatt megszüntették ellened a büntetőeljárást! Az eseteden keresztül tanulmányozzuk, hogyan alkalmazza az ügyészség az új szabályt, milyen arányban kötelezi az elterelteket a bűnügyi költség megfizetésére.  Akkor is várjuk a jelentkezésed, ha az új költségviselési szabályok miatt sérelmet szenvedtél. Álláspontunk szerint a költségek viselésére való kötelezés lehetősége ellentétes az elterelés céljaival, ezért fellépünk a szabályozás ellen.

A jelentkezéseket emailben a tasz@tasz.hu címre várjuk.

Pásztor Emese

 

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.