A Menedéknél matricázó kereszténydemokrata politikus nem tudja, mi az az illegális migráció

Tárgyalást tartott a Fővárosi Törvényszék a propaganda egyik matricázós ügyében. A tárgyaláson a bíróság meghallgatta Tisóczki Flórát is, aki az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség alelnökeként vezette a matricázást: politikai akciójához odacsődítette a saját médiáját. Az ő nyilatkozatából végtelenül szomorú és ijesztő képet kaphatunk a NER-ről és és a propagandamédia egységéről. 

2018 júniusában az Ifjúsági Kereszténydemokrata Szövetség sajtótájékoztatót tartott a Menedék Egyesület irodája előtt. Az esemény Hollik István országgyűlési képviselő-szóvivő által indított és a civil szervezeteket lejárató eseménysorozat második állomása volt. Tisóczki Flóra, az IKSZ alelnöke „Bevándorlást Támogató Szervezet” matricát ragasztott a Menedék budapesti irodájának ajtajára és arról beszélt, hogy fel kell lépni és harcolni kell a bevándorlást támogató szervezetekkel szemben. A beszéd során az IKSZ alelnöke olyan valótlan tényeket állított, amelyekkel megsértette a Menedék Egyesület jóhírnevét. A Menedék védelmében pert indítottunk Tisóczki Flórával, az IKSZ-el és a sajtótájékoztatón elhangzott hazugságokat terjesztő Fidesszel és a közmédiával szemben. 

A bíróság július 2-án a második tárgyalási napot tartotta az ügyben, ahol a bíró meghallgatta Tisóczki Flórát azzal kapcsolatban hogy mennyire volt megalapozott az, ami a sajtótájékoztatón elhangzott. 

Tisóczki Flóra sajnálta, hogy ő nem tudott utánanézni az elmondottaknak, de egyébként annyira megbízik az IKSZ elnökében, Nacsa Lőrincben, hogy az ő kérésére bármit, bárhol felolvas. 

A bíró megpróbálta megtudni, hogy mennyire tájékozott Tisóczki Flóra a közügyekben általában és a konkrét kérdésben, amiről azon a bizonyos matricázós sajtótájékoztatón beszélt. Kiderült, hogy nem nagyon tudja mi az az illegális migráció, de azt sem tudta, hogy a Menedék Egyesület hogyan kapcsolódik az illegális migrációhoz vagy hogy kapcsolódik-e egyáltalán. 

Tisóczki joghallgató, egy ifjúsági politikai szervezet alelnöke, rendszeresen publikál különböző fórumokon, olyan ember, aki alakítja a politikát. Teszi ezt úgy, hogy nem néz utána annak a szervezetnek, amiről nyilatkozik, nem gondolja át azokat a mondatokat, amiket kimond. “Ez volt a feladat, hogy ezt meg kell csinálni, tehát megcsináltam.” Mondta el a tárgyaláson. Sokszor hallottuk már ezt a védekezés nagy történelmi bűnök után a gépezet fogaskerekeitől. Pedig mindenki felelős a hazugságokért, a valóság eltorzításáért, a gyűlöletkeltésért, aki a hazugsággyárakat munícióval látja el. Azok az emberek is, akiknek nem kell a tetteikkel a bíróságon szembenézniük. 

A propagandamédia ugyanis egy összetett gépezet. Nem csak a híreket válogatók, az azokat legyártók és megrendelők felelősek a valótlanságok és leegyszerűsítések terjesztéséért. Azok is, akik ehhez muníciót szolgáltatnak és belemondják a velük egy húron pendülők kameráiba azokat az állításokat, amiknek a valóságtartalmáról vagy az értelméről meg sem próbálnak tájékozódni.  Arról nem is beszélve, hogy vajon a következményeket mérlegelik-e. A valódi sajtóban a politikus és a kérdezője elkülönül, a propagandamédiában - ha nem kifejezetten a politikai ellenfélről van szó - viszont nem.

A per folytatódik, az elsőfokú ítélet szeptemberben várható. A tárgyalás után az már nehezen lehet kérdés, hogy a Menedék Egyesületről valótlan tényeket állítottak az alperesek. A Menedék Egyesület igazgatója által elmondottak alapján pedig az is világos, hogy ennek a levét a Menedék azóta is issza. Abban csak bízni tudunk, hogy ezek után a propagandamédia legalább egyik arca majd átgondolja, hogy minden feladatot végre kell-e hajtani vagy vannak olyan tettek és szavak, amelyek jogilag és morálisan egyaránt vállalhatatlanok.    

Szabó Attila

A poszthoz használt képkockát ebből a videóból vágtuk ki.