Adhat-e egyest a tanár a sztrájkoló diáknak?

A véleménynyilvánítás joga a tanulókat is megilleti: összegyűjtöttük, mire kell figyelni, ha tanítási időben tiltakoznak.

Diáksztrájkot hirdettek szeptember 13-ra, péntekre azon az augusztus végi tüntetésen, amelyen munkatársunk, Asbóth Márton is felszólalt. A résztvevőknek egyebek mellett arról beszélt, hogy mi, a TASZ azért vagyunk, hogy megvédjük a tiltakozókat a jogsértésektől, és segítsünk élni jogaikkal.

Ennek jegyében állítottunk össze honlapunkon egy részletes tájékoztatót arról, hogy milyen jogaik vannak a tiltakozó diákoknak, szüleiknek és tanáraiknak. Míg a munkavállalók sztrájkjára vannak konkrét szabályok, egy diáksztrájk jogi szempontból nem igazán értelmezhető, de az azért világos, hogy miről van szó: a diákok nem tesznek eleget tanulói kötelezettségeiknek, hogy így fejezzék ki a tiltakozásukat.

Útmutatónkból kiderül: ha a diákok az iskolában úgy sztrájkolnak, hogy nem mennek be az órákra, azért igazolatlan óra járhat nekik. Az azonban jogellenes, ha az iskolában jelen lévő, de az órán meg nem jelenő tanulóknak egyest ad a tanár, vagy váratlanul röpdolgozatot írat azért, hogy a sztrájkolókat büntesse. A szülők írhatnak igazolást gyermeküknek a sztrájk idejére, így nem kell bemenniük az órákra, még ha ott is vannak az iskolában.

Fontos, hogy a véleménynyilvánítás joga nemcsak a felnőtteket, hanem a gyerekeket, tanulókat is megilleti. Sem a tanár, sem az igazgató nem tilthatja meg, hogy a diákok részt vegyenek a tiltakozásban. Akit emiatt ér sérelem, forduljon a TASZ Jogsegélyszolgálatához, mert ez súlyos jogszabálysértés!

Honlapunkon arra is választ kapsz, hogy összeírhatják-e az iskolában, hogy kik vesznek részt a sztrájkban, hogyan támogathatja az iskola a diáksztrájkot, és mit mondjon a szülő a tiltakozásra készülő gyerekének.

Illusztráció: Unsplash / Feliphe Schiarolli

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.