Ezt tedd, ha a gyerekedet kampánydíszletnek használják!

Az utóbbi időben nap mint nap olvashatunk arról, hogy politikusok kampánycélokra használnak fel iskolás, óvodás vagy akár bölcsődés gyerekeket. Előfordul, hogy tanévnyitón osztogatnak almát a megszeppent gyerekeknek, de az is megesik, hogy a polgármester mozgássérült gyerekkel kampányol. Teszik mindezt annak ellenére, hogy már az ombudsman is felszólította a választás résztvevőit, hogy tartózkodjanak a gyerekek szerepeltetésétől és a róluk készült képek kampánycélú felhasználásától. Korábban mi is megírtuk, hogy a gyerekek felhasználása biodíszletként nemcsak súlyosan etikátlan, de jogellenes is. Most összegyűjtöttük, mit tehetnek a szülők, akik szeretnének fellépni a törvénysértő politikusokkal szemben.

1. Írj kifogást a helyi választási bizottságnak!

Választási időszakban ez az egyik leggyakoribb módja a jogsértésekkel szembeni fellépésnek. Előnye, hogy egy ingyenes és igen gyors eljárásról van szó, amit bárki igénybe vehet, ügyvédi képviselet nélkül.

A kifogás megírásában szívesen segítünk, ha írsz a valasztas@tasz.hu email címre vagy akár megírhatod te magad is (amihez felhasználhatod az általunk elkészített kifogás-mintát). Minden településen működnek helyi választási bizottságok, elérhetőségüket itt találod. Ha emellett döntesz, arra kell figyelned, hogy időben cselekedj, ugyanis a jogsértés elkövetésétől mindössze 3 napod van arra, hogy írj a választási bizottságnak! 

A kifogásban azt érdemes hangsúlyozni, hogy a politikusok magatartása sérti a választási eljárás alapelveit: ellentétes a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlással az, ha a választáson jelöltként induló emberek kiskorú gyerekeket használnak fel saját maguk népszerűsítésére. Ezen felül a nemzeti köznevelési törvény kifejezetten tiltja az óvodákban, iskolákban történő politikai célú tevékenységet.

Ha a helyi választási bizottság számodra kedvezőtlenül dönt, akkor fellebbezést nyújthatsz be a területi választási bizottságnak, ennek sikertelensége esetén pedig bírósági felülvizsgálatot is kérhetsz, igaz, itt már szükség van jogi képviseletre. Az ügyintézési határidő mindegyik fórum előtt 3-3 nap, ami azt jelenti, hogy akár 3 nap alatt, de legrosszabb esetben is 2 hét alatt lezajlik az egész eljárás. 

Hátránya, hogy sajnos gyakran nincs kellő elrettentő ereje az érintettekre nézve: hiába állapítja meg a választási bizottság a jogsértést és szab ki pénzbírságot, előfordul, hogy azt egyes politikusok nem veszik komolyan és tovább folytatják a jogellenes kampányt. Azonban fontos, hogy ezáltal tudatosíthatod a jelöltekben, pártokban, hogy a választópolgárok egy jelentős részét zavarja a jogsértő vagy erkölcstelen kampány, és hajlandóak tenni is ellene!

2. Fordulj panasszal a Kormányhivatalhoz!

A Kormányhivatal őrködik az önkormányzatok törvényes működése felett, így ha az önkormányzat dolgozója vagy maga a polgármester kampányol gyerekekkel, hatékony lehet egy nekik címzett panasz. Előnye, hogy bárki élhet vele - szóban, írásban vagy akár elektronikus úton, formai megkötöttségek nélkül. 

Hátránya, hogy lassabb mint egy kifogás elbírálása, viszont általában nagyobb a visszatartó ereje, hiszen az önkormányzatok jóval komolyabban veszik az őket folyamatosan ellenőrző Kormányhivatal megállapításait.

A panaszban érdemes a köznevelési törvény politikai tevékenységet tiltó rendelkezésire hivatkozni, miszerint “a nevelési-oktatási intézmény helyiségeiben, területén párt, politikai célú mozgalom vagy párthoz kötődő szervezet nem működhet, továbbá az alatt az idő alatt, amíg az óvoda, iskola, kollégium ellátja a gyermekek, tanulók felügyeletét, párt vagy párthoz kötődő szervezettel kapcsolatba hozható politikai célú tevékenység nem folytatható” (a nemzeti köznevelésről szóló 2011. évi CXC. törvény, 24. § (3) bekezdés). Továbbá mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy a panasz “a panaszokról és a közérdekű bejelentésekről szóló 2013. évi CLXV. törvény” szerinti panasznak minősül. 

Az egyes Kormányhivatalok elérhetőségét itt találod.

Ha nem szeretnéd ehhez a nevedet adni és inkább megőriznéd anonimitásod, lehetőséged van arra is, hogy nekünk továbbítod a jogsértést és mi küldjük el a panaszt a Kormányhivatalnak. (A kifogásnál erre nincs lehetőség. A hatékony jogorvoslathoz itt az szükséges, hogy a benyújtó érintett legyen!)

3. Indíts személyiségi jogi pert a bíróságon!

Erre akkor van lehetőséged, ha gyerekedről anélkül készítettek vagy használtak fel fényképet, videót, hogy ahhoz a szülők előzetesen hozzájárultak volna. Egy ilyen per kétségkívül sokáig tart, általában évekig is elhúzódik, tehát semmiképpen sem egy gyors megoldásról van szó. Előnye viszont a többi opcióval szemben, hogy “sérelemdíj” is igényelhető, amit a jogsérelem súlyától függően, kb. 100.000 Ft-ban szokott megítélni a bíróság. Ezt az összeget a jogsértő a felperes szülő(k) számára fizeti meg. Ha ezt az utat választod, azzal is számolnod kell, hogy kötelező az ügyvédi képviselet és van némi költsége a pernek: eljárási illetéket kell fizetni, illetve annak, aki elveszíti a pert, a perköltséget is állnia kell. Ezeknek együttes összege esetről esetre eltérő, de általánosságban azt lehet mondani, hogy a 100.000 Ft-ot nem szokta meghaladni.

Természetesen a fenti lehetőségek nem zárják ki egymást, egyszerre több jogorvoslat is igénybe vehető, így akár mindhárom eljárást is megindíthatod.

Ha a te gyerekedet is felhasználták a kampányban és segítséget szeretnél kérni, írj minél hamarabb a valasztas@tasz.hu email címünkre, ha pedig a választásokkal kapcsolatban lenne kérdésed, kattints a www.valasztasz.tasz.hu oldalra! 

(Fotó: Facebook / Ács Rezső)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.