Elképzelhetetlen fájdalmai vannak, mégsem segítenek rajta az orvosok

Regina még nincs harminc éves, de már közel tíz éve minden nap fájdalomra ébred. Ennek oka egy ritka betegség, a fibromialgia, ami előtt az orvosok is értetlenül állnak. „Az emberek el sem tudják képzelni, amit egy fibromialgiás átél, amikor szó szerint mindened fáj” – mondja Regina, aki azért keresett meg minket, hogy végre enyhüljenek a fájdalmai. Az orvosi kannabisz ugyanis segítséget nyújtana neki, de egyelőre nem talált olyan magyar orvost, aki elég bátor lenne ahhoz, hogy felírja neki. 

A fibromialgia egy ismeretlen eredetű, nehezen kezelhető betegség, a krónikus fájdalom egyik elterjedt formája. Becslések szerint a világ lakosságának 2-8 százalékát érinti. A betegség kétszer olyan gyakori nőknél, és világszerte ez a leggyakoribb oka az általános fájdalomnak a munkaképes korú nők körében. Kialakulásának okai nem ismertek, de rendszerint genetikai és környezeti faktorok egybeesésével magyarázzák. Az állandó, erőteljes fájdalom mellett gyakran alvászavarok, valamint egyéb mentális és szervi tünetek kísérik a betegséget. 

Az orvosok rendszerint tüneti kezelést alkalmaznak, így gyakran írnak fel erős, opioidtartalmú fájdalomcsillapítókat és hangulatjavító gyógyszereket a fájdalomra. Ezek hatékonysága azonban hosszú távon lecsökken, miközben rendszeres használatuk súlyos függőség kialakulásához vezethet. Ugyanez történt Reginánál is, aki számos kudarcot vallott terápián van túl. Az alkalmazott gyógyszerek már nem javítanak az állapotán, miközben komoly mellékhatásokat okoznak. „Néha olyan erősek a fájdalmak, hogy félrevonulok és ott sírok.”

Világszerte terjedőben van a kannabisz orvosi célú használata. Ez egyrészt a tudományos bizonyítékok emelkedő számának, másrészt az orvosok és betegek pozitív visszajelzéseinek köszönhető. Európában közel húsz állam engedélyezte, vagy tervezi engedélyezni a kannabiszt gyógyászati célra olyan krónikus betegségek esetén, ahol a hatékonyságára tudományos bizonyíték áll rendelkezésre. A kontinensen a szigorú szabályozás az uralkodó, amiben a betegek csak olyan hosszú, sikertelen terápiát követően juthatnak kannabiszhoz, amiben a hagyományos gyógyszerek kudarcot vallottak. Ilyen betegségek lehetnek többek között a sclerosis multiplex, az epilepszia bizonyos formái, a krónikus fájdalom és ez utóbbinak egy máig ismeretlen eredetű formája, a fibromialgia.

Míg a tüneteket számos országban sikeresen kezelik orvosi kannabisszal, addig a magyar orvosok továbbra is a hosszú távon hatástalan szereket írják fel a krónikus fájdalomtól szenvedő betegeknek. Szeretnénk elérni, hogy az orvosok és a betegek egyaránt tudjanak arról, hogy az orvosi kannabisz hatékony gyógymód lehet, és szükség esetén alkalmazhassák is Magyarországon. Mára ugyanis számos vizsgálat bizonyítja, hogy az orvosi kannabisz hatékony és az opioidoknál veszélytelenebb terápiát nyújthat a fibromialgia tüneteinek enyhítésében. Az egyik legátfogóbb, közel 400 beteg bevonásával készült kutatás épp idén jelent meg. A kannabisz virágzatával végzett kezelés hat hónapig tartott, amit követően a betegek több mint 80 százaléka számolt be a fájdalom enyhüléséről. Tízből hat betegnek javult az általános életminősége, tízből kilencen jobban tudtak aludni, míg 80 százaléknak csökkentek a depresszióval összefüggő tünetei. Regina ugyanezeket tapasztalta: enyhültek a fájdalmai, végre végig tudta aludni az éjszakát, és a szorongása is enyhült. A magyar orvosok azonban nem hajlandóak felírni neki kannabisztartalmú szereket. „Rengeteg orvosnál voltam, háziorvosnál, több reumatológusnál, fájdalomambulancián, de hiába” – mondja. Volt olyan orvos, aki azt mondta neki, hogy inkább legyek Xanax- és Tramadol-függő, minthogy felírja neki a kannabiszt.

Olvasd el útmutatónkat arról, hogy egészségügyileg indokolt esetben milyen úton lehet a hatályos magyar törvényeknek eleget téve, egészségügyi célból kannabiszt, vagy a hatóanyagait tartalmazó készítményt igényelni!

Keresünk olyan neurológust, reumatológust vagy általános orvost, aki az anamnézis ismeretében, a szükséges vizsgálatok elvégzése után, útmutatásunkkal orvosi receptre kannabiszt írna fel az ügyfelünknek, Reginának. „Azért is bízom benne, hogy felírják nekem az orvosi kannabiszt, mert abban is segítene, hogy fokozatosan el tudjam hagyni a többi gyógyszert, amik már nem hatnak, de az elvonási tünetek miatt nem tudom letenni őket.”

Regina történetéről a Marie Claire írt bővebben, cikküket itt olvashatod el.