Mutassuk meg együtt, hogy elég a tétlenségből!

A párkapcsolaton belüli erőszak része a mindennapjainknak. Évente legalább 50 nő hal meg emiatt, és ez csak a jéghegy csúcsa: több százezer nő él olyan partnerrel, aki fizikailag vagy szexuálisan bántalmazza. Nagy valószínűséggel mindannyian ismerünk ilyen nőt. Mi is támogatjuk a vasárnapi, Legyen nőnap! tüntetést, mert most már aztán elég! Elég abból, hogy hetente meghal valaki, pedig tudjuk, hogy mi kellene ahhoz, hogy megmentsük.

Szakmai szervezetek, mint a NANE Egyesület és a Patent Egyesület évtizedek óta nyújtanak támogatást az áldozatoknak, és minden eszközükkel igyekeznek elérni, hogy az állam vegye komolyan a felelősségét. 2019-ben valami átszakadt. Egyre több nő vállalta fel a nyilvánosságban, hogy bántalmazta a partnere. Egyre több ilyen esetet írt meg a sajtó és egyre több cikk született, ami nem csak a bűnügyet, hanem a rendszerszintű problémát tárgyalta. Egyre többen kezdtek beszélni arról, hogy milyen súlyos a helyzet. Az egyéni sorsokról, a rendőrség tétlenségéről és lassúságáról, az elemi igazságérzetet sértő eljárásokról, hogy egyes elkövetők évek után sem kapnak büntetést.

Az állam és a kormánytagok sok-sok éven keresztül nem vettek tudomást arról, hogy itt emberek életéről, testi épségéről, méltóságáról van szó. Idén az új igazságügy-miniszter, Varga Judit videóban közölte, hogy a kormány miként akarja kezelni ezt a helyzetet. Bár joggal kételkedhetünk abban, hogy van-e valódi szándék erre, most itt van az idő, hogy megmutassuk minél többen: változást akarunk.

A tüntetésre való ráhangolódáshoz álljon itt Nógrádi Noa (Patent Egyesület) beszédének részlete 2016-ból, a Néma Tanúk felvonulásról:

A nők elleni erőszak valóban mindennapos, és nem rendhagyó. Épp ez az, ami miatt – ahelyett, hogy a létezését fásultan vagy akár szomorúan tudomásul vennénk – ezt mindannyiunk ügyének kell tekintenünk, ami miatt dühösnek kell lennünk, és ami miatt állampolgárokként és nőkként követeléseket kell támasztanunk a mindenkori állam felé, hogy a nők elleni erőszak ellen hatékonyan és szakszerűen, nőtársaink védelmében lépjen fel, hogy a nőket teljes értékű állampolgárokként illesse meg a védelem és az igazság-szolgáltatás.

Kapronczay Stefánia, a TASZ ügyvezető igazgatója

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.