Miközben rájuk hárítja a felelősséget, csökkenti a kormány az önkormányzatok mozgásterét

Épp az államnak lenne dolga azzal, hogy az önkormányzatok el tudják látni a védekezéssel összefüggő feladataikat. Az önkormányzatok kivéreztetésének nem pártok, hanem a választók látják kárát.

Nagyjából fél év telt el azóta, hogy a választók eldöntötték, kikre bízzák a helyi ügyeiket, településeik működtetését. Úgy tűnik azonban, hogy a kormány nem tűri el, hogy a hatalomgyakorlás ne legyen a végletekig központosított – és ezzel nemcsak azokat az állampolgárokat „kiskorúsítja”, akik nem kormánypárti polgármestereket és képviselőket választottak. Ehelyett viszont épp az lenne a dolga a kormánynak, hogy biztosítsa az önkormányzatok hatékony szerepvállalását a járvány elleni védekezésben.

Senki nem vonja kétségbe, hogy az állam nélkülözhetetlen a járvány elleni védekezés koordinálásában, de az önkormányzatoknak is hasonlóan fontos szerepük van a helyi védekezésben. Utóbbiból azonban vajmi kevés látszódik, és még azt is igyekszik visszaszorítani a kormány, amely az egyedüli kompetens szervként akarja feltüntetni magát. A legrászorultabbak megsegítését ugyan az önkormányzatokhoz utalta a kormány, de az egyre növekvő feladattömeghez a központi pénzügyi támogatás helyett megszorítások párosulnak, noha finanszírozás híján már a járvány előtt sem tudták ellátni szociális feladataikat az önkormányzatok.

Miközben a sokszor népszerűtlen korlátozó intézkedésekkel kapcsolatos felelősséget az önkormányzatokra hárítja az állam, az is látszik, hogy a védekezéssel össze nem függő ügyekben avatkozik be az önkormányzatiságba, kiüresítve a megválasztott településvezetők és képviselő-testületek hatásköreit. A veszélyhelyzet azonban felelősen viselkedő kormány számára nem adhat alkalmat semmilyen politikai leszámolásra.

Ezért mértük fel, hogy milyen kihívásokkal néznek szembe az önkormányzatok, hogyan sérti az alapjogokat, ha nem tudják ellátni feladataikat, a kormánynak pedig milyen felelőssége és feladatai vannak ezen a téren. Állásfoglalásunk az önkormányzatok mozgásterének csökkentéséről és a kormányzati felelősséghárításról a honlapunkon, ide kattintva érhető el.

(Fotó: TASZ / Pivarnyik Balázs)

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.