Orbán Viktor ravaszul és tudatosan szít cigányellenes hangulatot

„Hiába fogtuk el azonnal az elkövetőket, ez nem adja vissza az életüket. Tegnap tüntetés volt ezzel kapcsolatban” – ennyivel intézte el Orbán Viktor pénteki rádiószózatában azt a megmozdulást, amit a szélsőjobboldali Mi Hazánk Mozgalom hirdetett meg és több szélsőséges szervezet – pl. a Legio Hungaria – is csatlakozott hozzá.

Az Országos Roma Önkormányzat épülete elé tervezett, végül pár méterrel arrébb megtartott tüntetésen Toroczkai László, a Mi Hazánk Mozgalom elnöke arról beszélt, hogy szerinte van egy cigány bűnözői szubkultúra, amit meg kell állítani. Novák Előd, a párt alelnöke a csendőrség visszaállítását sürgette, Apáti István országgyűlési képviselő pedig azt hangoztatta, hogy szerinte a cigány fiatalok sok esetben degeneráltak, amit tovább fokoznak a kábítószerekkel. A beszédek összességében arra hívták fel a figyelmet, hogy a szélsőjobboldalnak ideje kézbe venni az irányítást.

A beszédek után a résztvevők átvonultak a Deák térre, a tömeg itt többezresre duzzadt. A szélsőséges szimbólumokat viselő tüntetők hosszan skandálták, hogy “Igenis van cigánybűnözés”, miközben több füstgránátot is meggyújtottak.

A tüntetés nyilvánvalóan rasszista indíttatású volt. Szélsőjobboldali szervezetek az utóbbi évtizedekben rendszeresen használtak fel bűncselekményeket, tragédiákat arra, hogy a roma kisebbség valamennyi tagját bűnözőnek bélyegezzék. Most is ez történt: a rendezvény nem a Deák téri tragédia áldozatairól szóló békés megemlékezés volt, a gyilkosság csak ürügyet szolgáltatott a romák elleni gyűlölet szítására.

Amikor a miniszterelnök azt sugallja, hogy nem elég a büntető hatóságok igazságszolgáltatása és ezzel összefüggésben egy nyíltan rasszista, önbíráskodásra buzdító tüntetést emleget, akkor egyértelműen a rasszisták oldalára áll. Szerintünk ez elfogadhatatlan.

Orbán Viktor már az év elején arra használta fel a gyöngyöspatai iskolai szegregáció miatti kártérítési pert, hogy visszaterelje a többségi indulatokat más sérülékeny csoportokról a romákra. A koronavírus félbeszakította a romák elleni kormányzati hadjáratot, de most nem lehet kétségünk afelől, hogy a politikailag kiszámított tudatos gyűlöletkeltés folytatódni fog.

Jovánovics Eszter

Fotó: Mérce

Uralkodj magadon!
Új kommentelési szabályok érvényesek 2019. december 2-től. Itt olvashatod el, hogy mik azok, és itt azt, hogy miért vezettük be őket.