Ezt tedd, ha kiborítanak a kaotikus járványügyi intézkedések

  • Van, akit rendőrök vegzálnak, hogy betartja-e a karantént, amiről nem is kapott határozatot.
  • Vannak szülők, akik választhatnak, hogy igazolatlan hiányzásnak teszik ki a gyereküket, vagy olyan közegbe engedik, ahol igazoltan megjelent a vírus.
  • Van, aki 8 napja várja, hogy kijöjjenek hozzá tesztelni.
  • Mintalevelet adunk a kezedbe, hogy változtathassunk a kaotikus járványügyi gyakorlatokon.

„A menetrendben meghirdetett adatok tájékoztató jellegűek” – ezzel védekeznek a közlekedési társaságok a rendszeresen előforduló késések miatt. Akik iskolába vagy munkába ingáznak, esetleg csak bárhová oda szeretnének érni időben, azokat aligha vigasztalja ez a mondat, legfeljebb beletörődni tudnak: majd lesz valami. A járványügyi protokollhoz nem tartozik ilyen tájékoztatás, de a hozzánk beérkező megkeresések azt mutatják, hogy a teszteléssel, kontaktkutatással vagy az elkülönítéssel kapcsolatos intézkedések előre meghatározott menetrendjére épp annyira nem lehet számítani, mint a vasúti menetrendre egy reggeli váltómeghibásodás után.

A koronavírus-járvány hazai kezdete óta tömegével készítünk tájékoztató anyagokat, mivel az állami szervek nem jeleskednek abban, hogy közérthetővé tegyék a rendelkezéseket, jogszabályokat. Infografikát készítettünk, hogy átlátható legyen, kit tesztelnek, kit és hol különítenek el, milyen esetekben végeznek kontaktkutatást. Ebből egyértelműen megtudhatod, hogy mire számíts, ha tüneteid vannak, vagy szoros kapcsolatba kerültél egy igazolt fertőzöttel, netán a saját teszted is pozitív lett.

Az már nem rajtunk múlik, hogy a járványügy sokszor nem tartja be ezt a protokollt,de abban tudunk segíteni, hogy mit tehetsz, ha az intézkedések kiszámíthatatlanságával bizonytalanságban tartanak.

Előbb azonban lássuk, hogy milyen esetekkel szembesültünk az utóbbi hetekben.

Maradj otthon, de meddig

Klárának (kérésére megváltoztattuk a nevét) most éppen fogalma sincs arról, hogy elmehet-e egyáltalán otthonról, vagy meddig áll elkülönítés alatt. Egy képzésen vett részt, ami után az egyik résztvevő szólt a szervezőknek, hogy a férje koronavírus-tesztje pozitív lett. A képzés szervezői saját hatáskörben intézkedtek a többi résztvevő teszteléséről. Klára teszteredménye pozitív lett – először a lakcímkártyáján szereplő címen keresték a rendőrök, ahol a szülei élnek, majd telefonon hívták a kontaktkutatás miatt. Rögzítették tartózkodási helyét és felszólították, hogy a következő két hétben maradjon ott.

Később emailen is megkapta a pozitív teszteredményt, ami nem volt validálva (bár egy későbbi telefonos érdeklődés alkalmával kiderült, hogy a lelet annak ellenére érvényes, hogy még a validálás előtt küldték ki). Klára felhívta a háziorvosát, aki értetlenül állt az előtt, hogyan adhattak ki nem validált eredményt, majd újbóli tesztelést kért, amit napokkal később a kiérkező mentők végeztek el. Az újabb teszt eredménye negatív lett – Klára egyébként végig tünetmentes volt.

A második tesztelés előtt egyébként Klárát ismét szülei lakcímén keresték a rendőrök, akik este fél tízkor, villogóval jelentek meg a kertes házas övezetben annak ellenére, hogy korábban megadta a tartózkodási helyét.

Arról viszont semmilyen határozatot nem kapott, hogy hatósági karantén vagy bármilyen elkülönítés alatt állna, így azt sem tudja, hogy meddig kellene otthon maradnia.A slusszpoén, hogy a férj, akinek igazolt fertőzése miatt a képzés résztvevőit, köztük Klárát tesztelni kellett, egy nappal azután kapta meg az elkülönítését elrendelő határozatot, hogy az lejárt.

Határozatlanul

Hasonlóan járt László (az ő nevét is megváltoztattuk), aki augusztus végén magánúton teszteltette magát, majd másnap emailben kapott pozitív eredményt. Még aznap keresték a népegészségügytől a bejelentett címén, de ő is máshol tartózkodik, így átadták az ügyét a tartózkodási helye szerinti hatóságnak. Otthon maradt a 14 nap lejártáig, de azóta sem kapott semmilyen határozatot és abban sem biztos, hogy egyáltalán kellett-e volna kapnia. Levélben próbált információt szerezni az illetékes népegészségügyi hivataltól, de se a levelére nem válaszolnak, se a telefont nem veszik fel. A helyzet három komoly problémával jár László számára:

  • információ hiányában a főnöke nem engedi dolgozni,
  • határozat hiányában a háziorvosa nem tudja kiírni táppénzre,
  • a háziorvos kért ugyan újabb tesztet, hogy annak negatív eredménye esetén László visszamehessen dolgozni, de levele megírásakor öt napja várt hiába a tesztelésre.

Igazolt fertőzés, igazolatlan hiányzás

Az iskolákban sem kisebb a bizonytalanság. Egy szülő azzal keresett meg bennünket, hogy gyermeke osztálytársának pozitív lett a koronavírusteszt-eredménye, amiről az igazgató értesítette a hivatalos szerveket, de azok úgy ítélték meg, hogy a többi tanulót nem kell kontaktszemélynek tekinteni, nincs szükség önkéntes karanténra. Pedig ha léteznek olyanok, akik kimaxolják a kontaktszeméllyé válás feltételeit, akkor azok pont a diákok, akik zárt teremben, maszk nélkül, hosszú órákon át ülnek egymás társaságában. A hozzánk forduló szülő szerint a fenntartó utasította az igazgatót, hogy nem küldheti haza a gyerekeket és nem állhatnak át digitális oktatásra, a szülők pedig csak orvosi igazolással tarthatják otthon gyerekeiket - vagyis választhatnak, hogy az igazolatlan hiányzást kockáztatják, vagy olyan közegbe engedik a gyereket, ahol kétséget kizáróan jelen van a vírus.

Írj Müller Cecíliának!

A fentiekhez hasonló történetek százával érkeznek hozzánk, de közben a kormányzati szervek úgy csinálnak, mintha minden a legnagyobb rendben menne. Sőt: még arra is szeretnek hivatkozni, hogy sajnos nem érkezett hozzájuk megkeresés az anomáliákról, így nincs róla hivatalos tudomásuk. Azt tanácsoljuk tehát, hogy fordulj panasszal a Nemzeti Népegészségügyi Központhoz (NNK)! 

Ehhez készítettünk egy mintalevelet, amit pár kattintással elküldhetsz a tisztifőorvosnak, ezzel hivatalosan is tájékoztatva őt, ha nem a járványügyi protokollnak megfelelően intézkednek veled szemben. Csak akkor lehet változást elérni, ha sokan vagyunk, akik nem hagyják annyiban a rossz gyakorlatot.

Mi továbbra is várjuk a történeteiteket, hogy valós képet kapjunk az országban uralkodó helyzetről és ennek megfelelően tudjunk cselekedni. Kérjük, ha bármiféle tapasztalatod van a járványügyi intézkedésekről érintettként vagy hozzátartozóként, küldd el nekünk a jogsegely@tasz.hu címre „covid tapasztalatok” tárggyal. 

Támogass bennünket, hogy segíthessünk eligazodni a folyton változó szabályok között!

Kiemelt fotó: TASZ / Pivarnyik Balázs