Visszakapta a gyerekeit a család, akikért az egész faluközösség kiállt

  • Júniustól kezdve több mint négy hónapig élt elszakítva Erzsébet és László hét gyermekétől, akiket a család szegénysége miatt vettek állami gondozásba, ami jogellenes.
  • A korláti közösség kiállt a család mellett, az önkormányzat pedig új házzal is segített a családnak, hogy ilyesmi többé ne fordulhasson elő.
  • A bíróság gyorsan ítéletet hozott, jogellenesnek minősítve a kiemelést, így október végétől újra együtt a család.
  • Az édesanya azonban azóta is fél, hogy ha megint anyagi gondjaik lennének, újra elvehetik a gyerekeket, hiába tiltja ezt törvény.

Augusztusban írtunk a Borsod megyei szülőpár történetéről, akiknek a gyerekeit  júniusban állami gondozásba vette a gyámhivatal, pedig erre semmilyen jogszerű indok nem volt. Ezt mi sem mutatja jobban, minthogy a falu közössége is kiállt a szülők, Erzsébet és László mellett. A gyámhivatalnak küldött írásos véleményében az iskola és óvodavezető is arról számolt be, hogy a család szegénysége ellenére a gyerekek minden fontosat megkapnak, és rendesen járnak óvodába, iskolába.  A szülők képviseletében megtámadtuk a döntést, és pert kezdtünk a gyerekek hazagondozásáért. A Miskolci Törvényszék két tárgyalás után, gyorsan döntést hozott. Miután meghallgatta a szülőkön kívül a gyerekek gyámját és a velük foglalkozó mentort is, október 22-én ítéletet hirdetett. Jogellenes volt a gyermekkiemelés, és azonnal vissza kell adni a hét gyereket a szüleiknek. 

 “Nagyon jó érzés volt látni, hazahozni és visszakapni őket” - mondta Erzsébet a család októberi újraegyesüléséről. A külön töltött hónapok azonban nem múltak el nyomtalanul. A gyerekek rosszul érezték magukat a szüleiktől távol, hiszen nem kapták meg azt a szeretetet, amit megszoktak. A nagyobb fiúk ráadásul kifejezetten szenvedtek a nevelőszülői családban. Úgy érezték, hogy a kijelölt nevelőszülők elhanyagolják és nem fogadják el őket. Erzsébeték pedig azt vették észre, hogy a gyerekek még most is feszültebbek, idegesebbek, mint a kiemelés előtt. 

A szülők igyekeznek megnyugtatni őket, és nagyon szeretnék, ha maguk mögött hagyhatnák végre a rossz élményeket. Azt azonban Erzsébeték is tudják, hogy ez nem lesz könnyű.

“Mindent megpróbálunk, hogy felejtsék el, és higgyék el, hogy most már jó lesz minden” - mondja az édesanya. 

A gyerekeket nemcsak a szülők, hanem a falubeliek is nagy örömmel fogadták, többen meg is látogatták már őket. Erzsébeték most arra várnak, hogy január elején beköltözzenek az önkormányzat által biztosított új, több szobás házba. Az új évet már ebben házban kezdhetik meg, ami hatalmas segítség lesz a családnak.

Hiába tűnik úgy, hogy megoldódtak a gondok, Erzsébet fél attól, hogy újra elvihetik a gyerekeket. Azóta is folyamatosan aggódik, hogy ha a gyámhivatal úgy ítéli meg, hogy túl szegények, megint szétszakítják a családot. Ezért nem is szívesen beszél a nehézségeikről, és nagyon igyekszik, hogy a szűkös anyagi lehetőségek ellenére mindent megkapjanak a gyerekek, amire szükségük van.

Erzsébet aggodalma nem alaptalan, mert hiába tiltja törvény, hogy szegénység miatt szakítsanak szét családokat, Magyarországon ez most is rendszeresen megtörténik. Öt éve pereskedünk hasonló gyermekkiemelési ügyekben azért, hogy végre egy bíróság ilyen határozottan mondja ki: 

“A Gyvt. 7. § (1) bekezdése kimondja, hogy a gyermeket kizárólag anyagi okból fennálló veszélyeztetettség miatt nem szabad a családjától elválasztani, tehát a szegénység, alacsony társadalmi státusz, a hátrányos szülői helyzet, az iskolázatlanság nem adhat jogszerű alapot a gyermekek családjukból való kiszakítására. (...) 

A szülők fegyelmezetlensége, a higiéniás problémák, a gyermekek esetleges koszossága, ruházatuk hiányossága nem az együttműködés hiányának a jelei, hanem az alacsony társadalmi státusz és a szegénység következményei. A bíróság hangsúlyozza, hogy a gyermek legfőbb érdeke megköveteli, hogy a gyermekek a családjukban tudjanak felnőni, és ehhez a gyermekvédelmi szerveknek a nehéz helyzetben lévő családokat segíteni kell. Mindaddig, amíg az alapellátás keretei között van esély a családban felmerülő problémák kezelésére, megoldására, biztosítani kell a gyermek családjában való nevelkedését."

A szülők most végtelenül boldogok, mi pedig úgy érezzük, volt értelme számtalanszor leírni, elmondani, bizonyítani azt, hogy minden gyereknek joga és érdeke, hogy saját családjában élhessen. 2020-ban végre eljutottunk idáig, precedenst teremtettünk.

Továbbra is dolgozunk azért, hogy szegénység miatt ne szakíthassanak szét családokat Magyarországon. Támogasd a munkánkat, hogy mindig ott lehessünk, ahol a legnagyobb szükség van ránk.