Nem elég a nagyvárosokban küzdeni a negyedik hullám ellen

  • Szeptemberben más civil szervezetekkel közösen nyílt levélben kértük a kormányt, hogy a hátrányos helyzetű emberekről se feledkezzenek meg a járvány alatt. 

  • A Miniszterelnökség október közepén válaszolt a levelünkre, de számos javaslatunkra nem érkezett reakció.

  • A járványhelyzet azóta drámaian romlott, így újabb nyílt levélben kérjük a kormány célzott intézkedéseit.

2021 márciusában fordultunk először a kormányhoz, hogy vegye észre: a koronavírus-járvány óriási mértékben fokozza a legkiszolgáltatottabb emberek egyébként is meglévő nehézségeit. Közérdekű bejelentésünkre akkor nem érkezett válasz, így szeptember végén 26 civil szervezettel közösen nyílt levélben kértük a döntéshozókat, hogy a hátrányos helyzetű társadalmi csoportokról se feledkezzenek meg a járvány alatt. Azt kértük, hogy töröljék el végre a feleslegessé vált regisztrációt, vigyék a legkevésbé átoltott településekre az oltást és a tájékoztatást, illetve szervezzenek ingyenes tömeges tesztelést az idős és hátrányos helyzetű polgárok számára. A levélhez azóta mások is csatlakoztak, így már 40 szakmai szervezet és több mint 4000 aláíró kéri a kormányt arra, hogy a járványnak leginkább kitett honfitársainknak célzott intézkedésekkel segítsenek. 

Örömmel tapasztaltuk, hogy a Miniszterelnökség október közepén érdemben válaszolt a levelünkre. Beszámoltak például arról, hogy oltóbuszok járták a hátrányos helyzetű településeket és a Máltai Szeretetszolgálat is kapott támogatást oltási kampányra, emellett levelükben megköszönték a civil szervezetek részvételét ebben. Azonban úgy látjuk, hogy 

mindez korántsem volt elég arra, hogy felszámolják az oltottságban tapasztalható területi egyenlőtlenségeket. A négy hónap után végre újra közzétett megyei szintű oltottsági adatokon az látszik, hogy az ország keleti felében lényegesen kevesebben vannak beoltva. Borsod-Abaúj-Zemplén megyében az oltottság 61,7% szemben a Pest megyei 74%-kal. Eközben a járvány felfutóban van, és egyértelmű, hogy a negyedik hullámban a be nem oltott emberek vannak leginkább kitéve a súlyos betegségnek. De hiba lenne azt gondolni, hogy ez a helyzet kizárólag őket veszélyezteti. Össztársadalmi érdek, hogy minél többen oltassák be magunkat, hiszen csak akkor tudjuk magunk mögött hagyni a járványt, és az ezzel járó egészségügyi, gazdasági és társadalmi nehézségeket.

Szeptember végén több olyan konkrét javaslatot írtunk, amelyek segíthetnének abban, hogy a szegénységben élő emberekhez is eljuthasson az oltás. Ezek nagy részében másfél hónap elteltével sincs változás. Az oltóbuszok kapcsán például úgy tűnik, hogy tavasz óta az intenzív kampány nagyrészt leállt. Csak hívásra érkezik oltóbusz az adott településre, ami nem elég ahhoz, hogy az emberek tömegével vehessék fel az oltást, hiszen épp az a probléma, hogy a félretájékoztatás és az álhírek terjedése miatt a rászoruló polgárok nem kérik az oltóbuszokat. Egyértelmű, hogy az oltóbuszoknak célzottan és folyamatosan kellene járnia a hátrányos helyzetű kistelepüléseket ahhoz, hogy az ott lakók valóban hozzáférjenek a tájékoztatáshoz és egyúttal az oltáshoz is. 

Emellett a kéréseink többségére egyáltalán nem reagált a kormány, ezeket továbbra is fenntartjuk:

  1. töröljék el a regisztrációt, hiszen az mára feleslegessé vált (ezt javasolta a Magyar Orvosi Kamara és a Magyar Tudományos Akadémia is),
  2. ne csak országos kampányt folytassanak, hanem az adott közösség számára elérhető, érthető és meggyőző módon számoljanak be az oltás fontosságáról, illetve az álhírek terjedésének valódi okait felkutatva lépjenek fel ezek ellen,
  3. kezdjenek tömeges tesztelésbe az idős és hátrányos helyzetű polgárok között, hiszen ez feltétlenül szükséges lenne a hatékonyabb védekezés érdekében. 

Reméljük, a kormány ezúttal is válaszolni fog levelünkre, és nemcsak korábbi intézkedéseiről számol majd be, hanem valóban reagál a jelenlegi súlyos helyzetre. Te is tehetsz azért, hogy ez így legyen. Írd alá petíciónkat, álljunk ki közösen azért, hogy végre a szegénységben élő embereket is észrevegyék a járványhelyzetben!