Nem kényelem, hanem élet-halál kérdése a célzott oltási kampány

  • Orbán Viktor nyáron azzal jelentette be az oltási kampány végét, hogy már nem érdemes fenntartani az egészségügyet megterhelő rendszert azok számára, akik addig nem kérték a vakcinát.
  • Csakhogy még most sem kapta meg mindenki az oltást, akinek erre szüksége lenne, és valós tájékoztatás, hiteles információk hiányában, a teljesen felesleges regisztrációs kötelezettség mellett lehetetlen számukra vakcinához jutni.
  • Nemcsak a hátrányos helyzetű családok esnek el így a járvánnyal szembeni védettségtől, hanem az egész társadalmat veszélybe sodorja, hogy az ország egyes részei kimaradnak az oltásból.

„Tudnotok kell, hogy személyesen én is mind a két oltást felvettem; nemcsak én, hanem a családom is. Látjátok, kutya bajom, jól érzem magam. Ahol ennyi gyerek van és ilyen közösség van, egyetlen egy esélyetek van arra, hogy védettséget szerezzetek mindenféle veszteség nélkül, hogy ha fölveszitek az oltást” – magyarázta az Oltass, hogy élhess civil kampányban egy önkéntes szervező a családnak az oltás jelentőségét. Őket ezzel meggyőzte: a civil segítő tabletjén azonnal regisztráltak. A civil kampányban az önkéntesek 164 településre mentek el, személyesen beszélgettek minden családdal, így több mint 13 ezer hátrányos helyzetű, addig félreinformált, vagy internet hiányában a regisztrációtól elzárt embert sikerült regisztrálniuk.

A kormányt viszont hiába kérik a civil szervezetek, egészségügyi szakemberek és már a Magyar Tudományos Akadémia elnöke is arra, hogy tegyen végre hasonló, célzott és hatékony intézkedéseket a mélyszegénységben élők oltáshoz juttatásáért. A kormány és az illetékes szervek másfél éve nem reagálnak az ezzel kapcsolatos közérdekű bejelentéseinkre, panaszainkra.

Ezt a kormányzati közönyt nem tudjuk szó nélkül hagyni: 26 civil szervezettel közösen petíciót indítottunk azért, hogy a kormány

  • folytasson hatékony oltási kampányt, tájékoztassa hitelesen és átláthatóan a lakosságot,
  • szüntesse meg a felesleges regisztrációt,
  • biztosítson ingyenes tesztelést az időseknek és hátrányos helyzetűeknek,
  • támogassa a helyi önkormányzatokat és civil szervezeteket a negyedik hullám elleni hatékony védekezésben.

Az Oltass, hogy élhess! kampány önkéntesei szerint a legnagyobb baj az információs szegénység. Elképesztő ütemben terjednek az álhírek, az ezt ellensúlyozó hiteles tájékoztatás nélkül pedig nem is lehet számítani arra, hogy az emberek regisztráljanak. Ráadásul a szegregátumok, szegény települések háztartásaiban alig van digitális eszköz, nemhogy internet, így az egyébként is értelmetlenné vált regisztráció lehetetlen elvárás az ott élők számára.

A kampány szervezői elmondták: ha civilek toborozta önkéntesek helyett központi, kormányzati, célzott oltási kampány keretében segítenék a hátrányos helyzetű családok védettséghez jutását, azzal tömegeket lehetne bevonni. Ez nemcsak a szegregátumban lakók, hanem az egész magyar társadalom érdeke, hiszen a területileg aránytalan átoltottság a beoltottakra is veszélyes: a vírus mutációi ott tudnak elterjedni, ahol alacsony a védettség, az új variánsok pedig már azokat is fenyegethetik, akik mindkét dózist felvették.

A Magyar Orvosi Kamara az oltásregisztrációt a mostani helyzetben már felesleges adminisztrációs tehernek tartja, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke pedig a regisztráció eltörlése mellett azt is javasolja, hogy vizsgálják meg, akik elutasítják a vakcinát, azok milyen okból teszik ezt. Az átoltottság területi, szociális és gazdasági egyenlőtlenségeinek feltárása és vizsgálata azért is fontos, hogy tervezett intézkedésekkel felszámolhassák ezeket.

Ha támogatnád a petíciót, itt tudod megtenni. Ha szervezetként csatlakoznál a petíciónkhoz, írj levelet a tasz@tasz.hu emailcímre.

(A címlapi fotó illusztráció: TASZ / Pivarnyik Balázs)